Санітарні норми мікроклімату в лікувально-профілактичних закладах

UA RU
Внутрішнє планування будівель та приміщень лікарських установ, повинно забезпечувати належні умови праці та відпочинку медичного персоналу і створювати комфортні умови для перебування пацієнтів. Необхідно передбачити зручний доступ усередину будівлі та зручні шляхи виходу з неї.

Нормативне регулювання

Державні санітарні норми і правила «Санітарно-протиепідемічні вимоги до закладів охорони здоров’я, що надають первинну медичну (медико-санітарну) допомогу», затверджені наказом МОЗ від 02.04.2013 № 259

Проектування і планування будівель та внутрішніх приміщень ЛПЗ

В лікарнях може бути створена власна пральня за умови розміщення її окремо від приміщень лікувально-профілактичного призначення. Пральня має бути поділена на дві зони:

  • перша – для збору, тимчасового зберігання та прання білизни;
  • друга – для сушіння, прасування та тимчасового зберігання чистої білизни.

Заборонено встановлювати технічне устаткування, під час роботи якого виникає шум та вібрація (наприклад, насоси, трансформатори), поряд, над і безпосередньо під лікувальними і процедурними кабінетами.

Основні приміщення та їх мінімальні площі

Санітарні норми мікроклімату в лікувально-профілактичних закладах

Внутрішнє оздоблення приміщень

При визначенні виду внутрішнього оздоблення приміщення слід враховувати його цільове призначення та особливості подальшої експлуатації такого приміщення.

Стін, підлоги і стелі процедурних кабінетів мають бути гладкими, рівними, легкодоступними для вологого прибирання і стійкими до обробки хімічними та дезінфекційними речовинами.

Підлога повинна щільно прилягати до основи і бути стійким до механічного впливу. Сполучення стін і підлоги повинно бути закруглене, а стики – герметичними.

В місцях установки раковин та інших санітарних приладів, які можуть викликати зволоження стін чи підлоги обладнуються вологостійкими матеріалами на висоту 1,6 метра від підлоги і на ширину не менше 20 сантиметрів від обладнання з кожного боку.

При установленні підвісної стелі необхідно продумати можливість подальшого її прибирання, очищення та дезінфекції.

У виробничих приміщеннях повинні використовуватися медичне обладнання та меблі. Зовнішня і внутрішня поверхні медичного обладнання та меблів повинні бути гладкими, рівними, стійкими та доступними для вологого прибирання.

Водовідведення та каналізація в ЛПЗ

Будівлі лікарських установ, що надають першу медичну допомогу, повинні бути обладнані системами централізованого водопостачання, водовідведення та каналізацією.

Очищення і знезараження стічних вод лікарень здійснюється в загальних чи інших каналізаційних очисних спорудах, що гарантують ефективне очищення і знезараження стічних вод.

Робочі кабінети лікарень слід облаштувати умивальниками зі зручними змішувачами та підведенням гарячої і холодної води.

В процедурних кімнатах та кабінетах особливого режиму і чистоти мають бути встановлені умивальники з установкою ліктьових кранів зі змішувачами та дозаторами з рідким милом і розчинами антисептиків.

Усі санвузли мають бути забезпечені паперовими рушничками, туалетним папером та милом для миття рук.

Зливні бачки повинні бути обладнані педальними спусками. Двері кабінок санвузлів повинні відкриватись назовні.

Системи обігрівання та вентиляції повітря

Одним із найважливіших факторів мікроклімату установ охорони здоров’я є системи обігрівання, вентиляції та охолодження повітря. Від стану функціонування цих систем залежить можливість досягнути оптимальної температури та вологості повітря у приміщеннях лікарні.

Нагрівальні пристрої мають бути встановлені під вікнами біля зовнішніх стін та мати гладку поверхню, що дозволятиме проводити їх легке миття і очищення під час вологого прибирання.

Для центрального опалення слід використовувати воду з граничною максимальною в обігрівальних пристроях 85° С. Використання в лікарнях інших речовин та антифризу як теплоносія в системах опалення заборонено.

Кабінети лікарських установ, що надають першу медичну допомогу, повинні бути обладнані системами припливно-витяжної вентиляції з механічним пуском і природною витяжкою без механічного пуску.

Крім того, обов’язково слід передбачити у робочих приміщеннях лікарні джерела зовнішньої природної вентиляції, що, як правило, здійснюється через кватирки або вікна.

Для знезараження повітря палати та оглядові кабінети обладнуються бактерицидними опромінювачами або іншими аналогічними пристроями, що локалізують поширення інфекцій.

Розрахункова температура та кратність повітрообміну приміщень

Санітарні норми мікроклімату в лікувально-профілактичних закладах

Освітлення приміщень ЛПЗ

В кабінетах та палатах лікарських установ, які надають першу медичну допомогу, мають бути спроектовані таким чином, щоб вони мали доступ до джерел природнього світла.

Лампи, що закріплюються на стінах або стелях, мають бути обладнанні закритими розсіювачами.

В процедурних або оглядових кімнатах слід встановити мобільні або підручні лампи для обстеження хворого, при цьому спектр світла повинен бути максимально наближений до природного.

Профілактика поширення інфекцій

Персонал та всі співробітники лікарських установ повинні неухильно дотримуватись основних правил профілактики з метою недопущення розвитку хвороб та інфекцій серед усіх осіб та відвідувачів, які перебувають в лікарнях.

Першочергові заходи профілактики:

  • Всі кабінети, палати, процедурні слід регулярно прибирати і тримати в чистоті.
  • Щонайменше два рази на добу слід організувати вологе прибирання приміщень за допомогою спеціально призначених хімічних засобів.
  • Раз на місяць, у відповідності із затвердженим графіком, проводиться генеральне прибирання лікарні.
  • Після завершення прибирання слід очистити інвентар (швабри, ганчірки, віники) та прибрати його до окремих комор.

Якщо на лікування прибув пацієнт з інфекційним захворюванням, після його ізоляції необхідно провести повну дезінфекцію приміщення за режимом, встановленим для такої інфекції.

Лікарські інструменти, спецодяг та спецвзуття:

  • лікарські інструменти багаторазового застосування підлягають обов’язковому очищенню, стерилізації і дезінфекції.
  • медичний персонал має бути забезпечений спеціальним одягом та взуттям. Доцільно видавати працівникам по декілька комплектів спецодягу, для того, щоб вони мали можливість надягти змінний комплект у разі забруднення основного.

Лікарі, медсестри та інші особи, які напряму контактують з пацієнтами, повинні мати засоби індивідуального захисту рук та обличчя (рукавички, маски).



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді