Засоби індивідуального захисту рук

UA RU
Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Щоб захистити шкіру рук від впливу шкідливих чинників на виробництві, потрібно використовувати спеціальні засоби індивідуального захисту для рук. У статті з’ясуємо, які види ЗІЗ рук передбачені у чинному на сьогодні законодавстві

Засіб індивідуального захисту рук — це спорядження, призначене для носіння користувачем на руці, плечі та/чи передпліччі та/або захисту вказаної ділянки від одного або кількох видів небезпеки для життя чи здоров’я.

Засоби індивідуального захисту на підприємстві

Якісні та надійні засоби ЗІЗ рук повинні мати ті самі властивості, що і природний ЗІЗ — шкіра. Вона захищає від мікробів, допомагає регулювати температуру тіла та передає тактильні відчуття, такі, як тепло, холод або тиск. Крім того, висока концентрація сполучної тканини захищає руки від дії тиску, травм і підвищеного тертя.

Види засобів індивідуального захисту рук

Згідно з ДСТУ 7239:2011 «Система стандартів безпеки праці. Засоби індивідуального захисту. Загальні вимоги та класифікація» існують такі види ЗІЗ рук, плеча та передпліччя:

  • захисні рукавиці;
  • захисні рукавички;
  • рукавиці та рукавички;
  • безпальчиковi рукавички;
  • напальчники;
  • надолонники;
  • нарукавники;
  • налокітники;
  • наплічники;
  • антиелектростатичнi браслети та кільця;
  • назап’ясники для важкої праці.

Засоби індивідуального захисту рук

Шпаргалка: Визначення розміру робочих рукавичок

Перші три ЗІЗ зі списку можуть захищати від механічних ушкоджень (порізів, проколів, дрібного скла тощо), хімічних речовин, мікроорганізмів, iонiзувального випромінювання та радіоактивних речовин, електричного струму, статичної електрики, вібрації, холоду i знижених температур та спеки i теплових випромінювань. Однак призначення інших ЗІЗ чітко не роз’яснено. Очевидно, що вони також покликані захищати від дії перелічених шкідливих чинників та запобігати травмам через перенавантаження м’язів.

Порядок забезпечення ЗІЗ рук визначають галузеві нормативні акти. Це близько 80 наказів та постанов, якими затверджені норми безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівників різних галузей господарства.

Марковання ЗІЗ рук та його значення

Перш ніж придбати ЗІЗ для рук, роботодавцю варто проаналізувати, від якого чинника потрібно захистити працівників. Основним критерієм вибору тих чи інших ЗІЗ рук є умови праці, в яких ними будуть користуватися. Важливо пам’ятати, що інколи небезпечних чинників може бути декілька.

При покупці ЗІЗ скористайтеся Таблицею із піктограмами на ЗІЗ рук та їх розшифруваннями. У ній наведено роз’яснення піктограм на рукавичках та чинників, від яких захищають ЗІЗ з тою чи іншою піктограмою.

Засоби індивідуального захисту рук

Дивитись повністю

Для роботи з хімічними речовинами необхідно придбати рукавички, які містять піктограми хімічного захисту. Якщо рукавички потрібні для роботи за високих температур, переконайтеся, що вони відповідають стандарту EN 407. А для захисту від зазублених країв або лез обирайте вироби із позначкою EN 388.

Нові рукавички слід зберігати у заводській упаковці на достатній відстані від джерел озону, тепла і відкритого вогню.

ВАЖЛИВО!

Не користуйтеся пошкодженими, зношеними, брудними рукавичками (особливо з плямами від будь-яких рідин)

Одягати рукавички варто на сухі та чисті руки. Перед одяганням потрібно перевірити, чи немає на рукавичках дефектів або розривів. Це допоможе запобігти подразненням шкіри (дерматитам) та інфікуванню.

Після використання рукавички потрібно почистити одноразовою ганчіркою. Однак найкраще використовувати рукавички, які можна прати. Після прання їх потрібно зберігати так, щоб внутрішня підкладкова тканина легко просушувалася.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді