Види захисних рукавиць

UA RU
Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Для захисту працівників від виробничих ризиків існує велика кількість видів захисних рукавиць. Зі статті ви дізнайтесь, які існують види захисних рукавиць за технологією виготовлення та за ступенем тактильної чутливості.

Для правильного вибору засобу індивідуального захисту рук скористайтеся таблицею марковання рукавичок.

image54

Засіб індивідуального захисту рук — це спорядження, призначене для носіння користувачем на руці, плечі та/чи передпліччі та/або захисту вказаної ділянки від одного або кількох видів небезпеки для життя чи здоров’я. До цих засобів належать, зокрема, і захисні рукавиці.

Якісні ЗІЗ для рук повинні мати ті самі властивості, що і шкіра людини: захищати від мікробів, допомагати регулювати температуру тіла та передавати тактильні відчуття.

Дізнайтеся більше про засоби індивідуального захисту рук

Нормативне регулювання

Згідно з класифікацією, наведеною в ДСТУ 7239:2011 «Система стандартів безпеки праці. Засоби індивідуального захисту. Загальні вимоги та класифікація», існують такі види ЗІЗ рук, плеча та передпліччя:

  • захисні рукавиці;
  • захисні рукавички;
  • рукавиці та рукавички;
  • безпальчиковi рукавички;
  • напальчники; надолонники;
  • нарукавники;
  • налокітники;
  • наплічники;
  • антиелектростатичнi браслети та кільця;
  • назап’ясники для важкої праці.

Рукавиці та рукавички можуть захищати від механічних ушкоджень (порізів, проколів, дрібного скла тощо), хімічних речовин, мікроорганізмів, iонiзувального випромінювання та радіоактивних речовин, електричного струму, статичної електрики, вібрації, холоду i знижених температур та спеки i теплових випромінювань. Водночас призначення інших ЗІЗ зі списку в ДСТУ 7239:2011 чітко не роз’яснено. Загалом вони також покликані захищати від дії перелічених шкідливих чинників та запобігати травмам через перенавантаження м’язів.

Види захисних рукавиць за способом виготовлення

За технологією виготовлення захисні рукавиці поділяються на сім видів.

Формовані рукавиці (наприклад, гумові, поліетиленові) виготовляють шляхом формування з двох шарів тонкого матеріалу. Зазвичай ці рукавиці призначені для захисту від мінімальних ризиків.

Еластичні анатомічні рукавиці виготовляють з тонкого шару еластичного матеріалу (латекс, вініл, нітрил-каучук), вони прекрасно облягають руку. Зсередини можуть містити тонку гіпоалергенну пудру для поліпшення надягання і зменшення пітливості рук. Товщина матеріалу зазвичай не перевищує 0,15 мм. Легкі лабораторні рукавиці призначені для захисту від мінімальних ризиків — від впливу слабких розчинів кислот і лугів.

Еластичні рукавиці з ворсовим бавовняним напиленням зсередини або без напилення виготовляють з еластичного матеріалу (латекс, нітрил-каучук, неопрен, бутил-каучук, вітон тощо). Товщина матеріалу рідко перевищує 1 мм. Призначені для захисту від агресивних речовин.

Безшовні в’язані рукавиці з покриттям або без покриття — оптимальні для захисту від механічних впливів при виконанні точних і загальних робіт.

Рукавиці, основи яких зшиті з декількох деталей (найчастіше бавовняні), з різними видами покриттів (латекс, нітрил-каучук, неопрен, ПВХ), застосовують для захисту від механічних впливів при виконанні загальних і важких робіт, а також як хімічно стійкі рукавиці.

Рукавиці, що мають додаткову утеплювальну підкладку (пінополіуретан, трикотаж, неткане полотно тощо), застосовують як додаткові до рукавиць з основними захисними властивостями і для захисту від знижених температур.

Рукавиці, зшиті з натуральних матеріалів (шкіра, спилок), в основному використовують для захисту від механічних впливів і підвищених температур.

За ступенем тактильної чутливості (чутливості пальців) рукавиці поділяють:

  • для точних робіт (з дрібними деталями, приладами і механізмами);
  • для загальних робіт (з інструментом, загальновиробничі роботи, упакування, навантаження/розвантаження тощо);
  • для важких робіт (з важкими предметами, грубими і абразивними матеріалами).

Види захисних рукавиць  Як убезпечити підприємство, якщо підрядник не дотримує вимог безпеки

Як обрати захисні рукавиці

Основним критерієм вибору тих чи тих рукавиць є умови праці, в яких їх будуть використовувати. Передусім потрібно пророаналізувати, від якого чинника потрібно захистити працівників підприємства. Інколи небезпечних чинників може бути декілька. Це також враховують при виборі ЗІЗ для рук.

Обираючи рукавиці, скористайтеся Таблицею. У ній наведено роз’яснення піктограм на рукавичках та чинників, від яких захищають ЗІЗ з тою чи тою піктограмою.

Марковання засобів індивідуального захисту рук (рукавичок)

Піктограма

Чинники ризику

Значення піктограми та буквеного/цифрового коду на ній

-

Інформаційне повідомлення: категорія ризику, розмір, марка, етикетка тощо

Хімічні

Пікторгаму доповнює тризначний буквений код, яким позначають хімічні речовини

(A — метанол, B — ацетон, C — ацетонітрил, D — дихлорметан, E — сірчак вуглецю, F — толуол, G — діетиламін, H — тетрогідрофуран, I — етилацетат, J — п-Гептан, K — їдкий натрій, L — сірчана кислота), час просочення яких крізь рукавичку становить принаймні 30 хв. Рейтинг 1-6 (10-480 хв.)

Механічні

Піктограму доповнює чотиризначний цифровий код. Ним позначають, від якого саме механічного чинника захищають рукавички:

A — стійкість до стирання (0-4)

B — стійкість до порізів (0-5)

C — стійкість до розривів (0-4)

D — стійкість до перфорації (0-4)

Теплові (тепло/ вогонь)

Піктограму доповнює шестизначний цифровий код. Ним позначають, від якого саме теплового чинника захищають рукавички:

A — займистість (0-4)

B — контактна температура (0-4)

C — конвективна температура (0-4)

D — випромінюване тепло (0-4)

E — дрібні бризки розплавленого металу (0-4)

F — проекція розплавленого матеріалу (0-4)

Холодові

Піктограму доповнює тризначний цифровий код. Ним позначають, від якого саме холодового чинника захищають рукавички:

A — конвективний холод (0-4)

B — контактний холод (0-1)

C — непроникність (0-1)

Волога

Мала стійкість до хімічної дії Піктограму водонепроникних рукавичок використовують для тих, які не витримали впливу на них принаймні трьох хімічних речовин зі списку (наведений у рядку «Хімічні чинники») протягом принаймні 30 хв., але які пройшли тест на проникнення

Біологічно небезпечні

Рукавички пройшли тест на герметичність щодо повітря та/ або води згідно з допустимим рівнем якості

Під час роботи з хімічними речовинами використовують лише рукавички, які містять піктограми хімічного захисту (другий рядок Таблиці). Якщо рукавички потрібні для роботи за високих температур, потрібно переконатися, що вони відповідають стандарту EN 407. Для захисту від зазублених країв або лез обирають вироби із позначкою EN 388.

Одягати рукавички варто на сухі і чисті руки. Щоразу перед використанням потрібно перевірити, чи немає на рукавичках дефектів або розривів. Заборонено користуватися пошкодженими, зношеними, брудними рукавичками (зокрема із плямами від будь-яких рідин).

Нові рукавички слід зберігати у заводській упаковці на достатній відстані від джерел озону, тепла і відкритого вогню. Якщо працівник використовує рукавиці, які можна прати, після прання їх зберігають таким чином, щоб внутрішня підкладкова тканина легко просушувалася.

Вікторія Адамович головний редактор системи «Експертус Охорона праці»
Під час воєнного стану на підприємствах, де виконують роботи підвищеної небезпеки, є велика ймовірність виникнення аварійних ситуацій


зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді