Використання ламп УФО у закладах охорони здоров’я: вимоги нормативних актів

Розглянемо вимоги деяких нормативних документів щодо використання бактерицидних опромінювачів у закладах охорони здоров’я.

Для знезараження повітря і поверхонь кабінети у закладах охорони здоров’я, що надають первинну медичну допомогу, обладнують бактерицидними опромінювачами або іншими пристроями для знезараження повітря, дозволеними до застосування в установленому порядку (п. 6.6 розділу VI Державних санітарних норм і правил «Санітарно-протиепідемічні вимоги до закладів охорони здоров’я, що надають первинну медичну (медико-санітарну) допомогу», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 02.04.2013 № 259).

У протитуберкульозних закладах щодня після завершення роботи пункту збору мокротиння проводять поточну дезінфекцію з вологим прибиранням із дезінфікуючими засобами та опромінення бактерицидною лампою (п. 3.6 розд. ІІІ Наказу № 684).

Приміщення тимчасового зберігання і знезараження медичних відходів оснащують бактерицидними опромінювачами або іншими пристроями знезараження повітря (з урахуванням об’єму приміщення; п. 11 розд. Х; п. 3 додатка 2 до Наказу № 325).

При роботах із патогенними мікроорганізмами після вологого прибирання (бактеріологічних кімнат, боксів) на 30-40 хв. вмикають бактерицидні лампи. По закінченні роботи з біологічним матеріалом об’єкти з посівами переносять до сховищ (сейфів, холодильників, баків для автоклавування, термостатів тощо), проводять дезінфекцію робочих поверхонь у приміщенні, обробляють руки 70%-вим етиловим спиртом і вмикають на 30-40 хв. бактерицидні лампи (пп. 3.1.31 ДСП 9.9.5.035-99 «Безпека роботи з мікроорганізмами І-ІІ груп патогенності»). Бактерицидні лампи (в лабораторіях (відділах, відділеннях) мікробіологічного профілю) необхідно вмикати на 60 хв. (п. 4.1.27 ДСП 9.9.5.-080-02 «Правила влаштування і безпеки роботи в лабораторіях (відділах, відділеннях) мікробіологічного профілю»).

Кабінети щеплення забезпечують опромінювачем бактерицидним (1 одиниця; п. 12 таблиці Примірного Табеля оснащення Кабінету щеплень, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я від 31.12.2009 № 1095).

Раніше діяла Інструкція по санітарно-протиепідемічному режиму аптек, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 14.06.1993 № 139, якою було передбачено використання бактерицидних опромінювачів в асептичному блоці, заготівельній, приміщенні для одержання води, стерилізаційній. Замість неї нині діє Інструкція із санітарно-протиепідемічного режиму аптечних закладів, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 15.05.2006 № 275, якою не передбачено використання бактерицидних опромінювачів в аптеках.

Щодо стерилізація медичних виробів, то ті, що простерилізовані без упаковки, до застосування можуть зберігатися у спеціальних камерах для зберігання стерильних матеріалів, обладнаних бактерицидними (ультрафіолетовими) лампами, або на стерильних столах, накритих стерильними простирадлами (не більше ніж 6 год.), із дотриманням вимог асептики. Для стерилізації медичних виробів за допомогою ламп УФО та захисту цих виробів від повторної контамінації мікроорганізмами використовують камери, наприклад типу УФ-камера «Панмед-1» (ч. 7 п. 7 розд. ІІІ Державних санітарних норм та правил «Дезінфекція, передстерилізаційне очищення та стерилізація медичних виробів в закладах охорони здоров’я», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 11.08.2014 № 552).

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді