Вимоги до розміщення вогнегасників

UA RU
Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Як обрати місце для вогнегасника, як повісити вогнегасник, де та як розмістити його у транспорті. Про правила розміщення вогнегасників на підприємствах та транспортних засобах — далі у статті.

Щоб досягнути належного рівня організації пожежної безпеки, необхідно вжити низку заходів, зокрема забезпечити території підприємств, будинків, споруд, приміщень, технологічних установок первинними засобами пожежогасіння.

До первинних засобів гасіння пожеж належать пожежні кран-комплекти, пожежний інвентар (резервуари з водою, ящики з піском, пожежні відра, лопати), вогнегасники, а також переносний пожежний інструмент (кирки, сокири, багри, ломи тощо). Їх використовують на початку боротьби з пожежами, для їхньої локалізації та ліквідації.

Відповідальними особами за своєчасне й повне оснащення об’єктів вогнегасниками та іншими засобами пожежогасіння є власники цих об’єктів або орендарі згідно з договором оренди. Для забезпечення протипожежного режиму важливо не лише правильно обирати, обслуговувати та експлуатувати вогнегасники. Необхідно також розмістити їх з дотриманням всіх чинних вимог законодавства.

image67

Інфостенд: Типи вогнегасників

Нормативне регулювання

Порядок розміщенням вогнегасників на об’єкті врегульований Правилами з експлуатації та типовими нормами належності вогнегасників, затвердженими наказом Міністерства внутрішніх справ України від 15.01.2018 № 25 (далі — Правила № 25). Документ поширюється на будинки і приміщення різного призначення, що експлуатуються, підприємства, установи та організації (незалежно від виду їх діяльності і форм власності) та механічні транспортні засоби.

Особа, відповідальна за пожежну безпеку, зобов'язана проводити огляд вогнегасників перед розміщенням їх на об’єкті. Під час огляду вогнегасників встановлюються:

  • наявність сертифіката відповідності;
  • наявність інструкції з експлуатації та паспорта на кожний вогнегасник;
  • цілісність пломб на запірних пристроях;
  • наявність чи відсутність зовнішніх пошкоджень на корпусах вогнегасників;
  • положення стрілок індикаторів тиску закачних вогнегасників (у межах робочого діапазону);
  • наявність у маркуванні та в експлуатаційній документації відомостей про виробника, дату виготовлення (продажу) і технічного обслуговування.

Після проведення огляду вогнегасникам присвоюються облікові (інвентарні) номери за прийнятою на об’єкті системою нумерації.

Огляд вогнегасників також здійснюють щомісячно і записують результати в журнал обліку вогнегасників. Підстава — пункт 10 розділу ІІІ Правил № 25. У журнал вносять таку інформацію:

  • тип і обліковий номер кожного вогнегасника, а також місце його розміщення на об’єкті;
  • дати проведення періодичних оглядів вогнегасників та прізвище особи, яка їх проводила;
  • результати періодичних оглядів вогнегасників;
  • дати проведення технічного обслуговування (або діагностування) та прізвище особи (або номер посвідчення), яка їх проводила; дати проведення наступного технічного обслуговування;
  • інформацію про направлення вогнегасників на технічне обслуговування до пункту техобслуговування вогнегасників та про їх повернення на об’єкт після проведення технічного обслуговування.

Журнал обліку вогнегасників можна вести як в паперовій так і в електронній формі.

Консультує експерт-практик з питань пожежної безпеки та охорони праці Олександр Пількевич:

Норми розміщення вогнегасників

У додатках до Правил № 25 наведено норми належності вогнегасників для різних типів приміщень, Так, норми належності порошкових вогнегасників для виробничих і складських будинків та приміщень промислових підприємств наведено в додатку 4 до Правил.

Норми належності водяних та водопінних вогнегасників для виробничих і складських будинків та приміщень промислових підприємств наведено в додатку 5 до Правил.

Норми належності газових вогнегасників для виробничих і складських будинків та приміщень промислових підприємств наведено в додатку 6 до Правил.

Норми належності вогнегасників для гаражів та автомайстерень наведено в додатку 7 до Правил.

Вимоги до розміщення вогнегасників

Первинні засоби пожежогасіння мають зберігатися на пожежних щитах червоного кольору. Кількість таких щитів на виробничій території встановлюють із розрахунку один щит на 5000 кв. м.

Необхідну кількість вогнегасників окремо для кожного поверху та приміщення визначає відповідальний за пожежну безпеку на об’єкті. Вибираючи місця для встановлення вогнегасника відповідальна особа повинна переконатись, що цей засіб буде розташовуватись у видимому та легкодоступному місці і при цьому не заважатиме руху людей та виробничому процесу (наприклад, у випадку розміщення вогнегасника в коридорі, на прохідній тощо). Крім того, рекомендовано встановлювати вогнегасник неподалік від місць найбільш імовірної появи осередків пожежі.

Вимоги до розміщення вогнегасниківВажливо! У приміщеннях з технологічними процесами, внаслідок яких при аварійному режимі можуть утворюватися газо-, пило- або пароповітряні суміші, вогнегасники слід розміщувати за межами приміщень з урахуванням безпечних відстаней.

Залежно від перебування працівників у робочому приміщенні вогнегасники розміщуються таким чином:

  • у тих кімнатах, де постійно працюють або перебувають працівники, вогнегасники потрібно встановлювати всередині приміщення, запобігаючи створенню перешкод для евакуації персоналу.
  • у приміщеннях, де працівники не перебувають постійно, вогнегасники можна розмістити зовні або біля входу до приміщення.

Вогнегасник дозволяється розміщувати поза межами основного приміщення. У такому випадку на пожежному стенді потрібно розмістити інформацію про місце зберігання вогнегасника і шлях до нього. Якщо вогнегасник встановлено у неопалювальному місці і він не призначений для використання за низьких температур (менше ніж 5° C), на холодний період року його необхідно занести у приміщення, що забезпечуватиме належні умови для використання такого вогнегасника.

Схема розміщення переносних вогнегасників

Щоб завантажити схему, натисніть на зображення

Приклад. Схема розміщення переносних вогнегасників

Під час встановлення вогнегасника визначним фактором є зручність його обслуговування, огляду, експлуатації, а також досягнення найкращої доступності з різних точок приміщення. Водночас вогнегасник має бути надійно захищений від впливу опалювальних і нагрівальних елементів та хімічно агресивних речовин або приладів, які можуть негативно вплинути на його стан.

Розміщувати переносні вогнегасники слід таким чином, щоб забезпечити можливість прочитування маркувальних написів на їхніх корпусах.

Як повісити вогнегасник

Вогнегасники необхідно встановлювати вертикально. Для їх закріплення використовується спеціальна система кронштейнів, що дає змогу розмістити вогнегасник безпосередньо на стіні або всередині пожежної шафи, на окремому пожежному стенді чи спеціальній тумбі.

Висота розміщення вогнегасників

Переносні вогнегасники необхідно навісити на вертикальні конструкції на висоті не більше ніж 1,5 м від рівня підлоги до нижнього торця вогнегасника та на відстані від дверей, достатній, щоб їх повністю відчинити.

При закріпленні балони вогнегасників жорстко фіксують на стіні, або поміщають в пожежну шафу. На стіну кріплять тільки малогабаритні, невеликі вогнегасники вагою до 15 кілограм.

Способи кріплення вогнегасника на стіні

Кронштейн для вогнегасника повинен надійно утримувати його на стіні та водночас забезпечувати вільний доступ до цього засобу пожежогасіння. Існує п’ять видів кріплень для вогнегасників:

  • з гумовою стяжкою – Т2, Т3, Т4;
  • з застібкою з металу – Н2 (П), Н2 (У), Н3 (У), Н3 (П), Н4, Н10;
  • кріплення настінне (куточок);
  • металевий куточок, до якого підвішується вогнегасник вагою до 8 кг;
  • металеве кріплення у формі здвоєного куточка для фіксації на стіні порошкових і вуглекислотних вогнегасників ОП, ОП5, ОУ1, ОУ3 вагою до 8 кг (вогнегасники навішуються на кронштейн вверх запірно-пусковим механізмом).

Вказівний знак про місцезнаходження вогнегасника (знак вогнегасник)

Для того, щоб за потреби швидко знайти вогнегасники, встановлюють вказівні знаки відповідно до вимог ДСТУ EN ISO 7010:2019 «Графічні символи. Кольори та знаки безпеки». Такі знаки розміщують на видноті на висоті 2,0—2,5 м від підлоги у приміщеннях чи поза ними.

image82

Знаки пожежного обладнання

Розміщення вогнегасників на транспортних засобах

Транспортні засоби комплектують вогнегасниками заводи-виробники, а під час експлуатації — підприємства — власники автомобіля. На механічних транспортних засобах вогнегасник закріплюють в місцях, визначених підприємством-виробником. Якщо конструкція транспортного засобу такого місця не передбачає, вогнегасник розміщують там, де до нього легко дістатися. При цьому він має бути захищеним від впливу атмосферних опадів, сонячних променів і бруду.

Експлуатувати легкові, вантажні автомобілі та автобуси за відсутності у них працездатних вогнегасників забороняють Правила дорожнього руху. Щоб не порушити законодавство, дотримуйтеся Норм оснащення вогнегасниками колісних транспортних засобів, затверджених постановою КМУ від 08.10.1997 № 1128 (далі — Норми № 1128). Ще один документ, вимоги якого потрібно виконувати за наявності на підприємстві транспортних засобів, — Правила пожежної безпеки для підприємств і організацій автомобільного транспорту України, затверджені наказом Мінінфраструктури від 21.01.2015 № 11 (далі — Правила № 11).

Згідно з Нормами легковий автомобіль загального, спеціалізованого та спеціального призначення має бути оснащений як мінімум одним порошковим (закачного типу ВП-2(з) або з газом-витискувачем у балоні ВП-2) вогнегасником із зарядом вогнегасної речовини не менше 2 кг.

Для пасажирського автомобіля, в якому встановлено понад дев’ять місць для сидіння з місцем водія включно, вогнегасник обирайте залежно від повної маси автобуса:

  • не більше ніж 5 т — порошковий вогнегасник із зарядом вогнегасної речовини не менше ніж 3 кг (ВП-3);
  • понад 5 т — порошковий вогнегасник із зарядом вогнегасної речовини не менше ніж 5 кг (ВП-5).

Вогнегасник необхідно розмістити у кабіні водія в зручному для нього місці та надійно закріпити кронштейнами. Відповідальна особа повинна переконатись, що:

  • вогнегасник міцно тримається на кронштейнах;
  • вогнегасник закріплений у такий спосіб, що (за потреби) дає змогу його легко та швидко дістати;
  • на вогнегасник не потрапляють бруд, пил, атмосферні опади або пряме сонячне світло;
  • інструкція з використання вогнегасника та маркувальні написи на ньому не закриті і не відвернуті до стіни.

Дозволяється зберігати вогнегасник поза кабіною водія (в іншій частині транспортного засобу). Але не допускається розміщення вогнегасника у кузові вантажного автомобіля, у багажнику легкового автомобіля та в інших місцях, доступ до яких обмежено згідно з НАПБ В.01.054-98/510 (його замінює НАПБ В.01.054-2015/510).

image24

Розробіть власний План за допомогою нашого сервісу



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді