Журнал обліку вогнегасників на підприємстві

UA RU
Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Особі, відповідальній за пожежну безпеку на об’єкті, необхідно вести журнал обліку вогнегасників. Cкачайте чинний у 2023 році журнал та зразок його заповнення.

Журнал обліку вогнегасників на підприємстві

Правила експлуатації та типові норми належності вогнегасників затверджені наказом МВС України від 15 січня 2018 року № 25 (далі — Правила № 25). Їх дія поширюються на будинки і приміщення різного призначення, що експлуатуються, підприємства, установи та організації (незалежно від виду їх діяльності і форм власності) та механічні транспортні засоби.

Ведення журналу обліку вогнегасників на підприємстві передбачено Правилами № 25. Його форма наведена у додатку 2 до них.

image39

Інфостенд: Типи вогнегасників

Як вести журнал обліку вогнегасників на об’єкті

Особа, відповідальна за пожежну безпеку, зобов'язана проводити огляд вогнегасників перед розміщенням їх на об’єкті. Також огляд вогнегасників здійснюють щомісячно і записують результати в журнал обліку вогнегасників. Підстава — пункт 10 розділу ІІІ Правил № 25.

У журнал вносять таку інформацію:

  • тип і обліковий номер кожного вогнегасника, а також місце його розміщення на об’єкті;
  • дати проведення періодичних оглядів вогнегасників та прізвище особи, яка їх проводила;
  • результати періодичних оглядів вогнегасників;
  • дати проведення технічного обслуговування (або діагностування) та прізвище особи (або номер посвідчення), яка їх проводила; дати проведення наступного технічного обслуговування;
  • інформацію про направлення вогнегасників на технічне обслуговування до пункту техобслуговування вогнегасників та про їх повернення на об’єкт після проведення технічного обслуговування.

Вносити записи в Журнал обліку вогнегасників має особа, відповідальна за пожежну безпеку на об’єкті.

Журнал обліку вогнегасників можна вести як в паперовій так і в електронній формі. У разі ведення журналу в електронній формі керівник підприємства забезпечує проставлення підписів у журналі засобами кваліфікованого електронного підпису, що за законодавством України прирівнюються до власноручного підпису.

У разі ведення журналу в електронній формі набір даних, який міститься в електронному журналі, має відповідати додатку 2 до Правил № 25.

Зверніть увагу!

Вогнегасники, які розміщуються за межами приміщень або в неопалювальних приміщеннях та не призначені для експлуатації за температури нижче 5 °С, на холодний період року необхідно переносити в опалюване приміщення. У таких випадках на пожежних щитах та стендах має розміщуватись інформація про місцезнаходження вогнегасників. Крім того, інформація стосовно перенесення вогнегасників відображається в Журналі обліку вогнегасників.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді