Накази з охорони праці на підприємстві: види, оформлення, строки та порядок зберігання

UA RU
Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Загальна інформація про накази з охорони праці на підприємстві, нормативне регулювання та види наказів. Скільки потрібно зберігати накази з охорони праці на підприємстві?

Загальні відомості про накази з охорони праці та їх види

Будь-яка діяльність підприємства має бути регульованою. Причому не тільки законами та загальнодержавними правовими документами, а й локальними нормативними актами. Саме до них і належать накази з охорони праці, пожежної безпеки та безпеки життєдіяльності. Вони, залежно від завдань, мети чи цінності, поділяються на певні види та групи.

Яка документація СОП має бути на підприємстві

Найпоширенішим є поділ наказів з охорони праці за строками зберігання:

  • тривалого;
  • тимчасового.

Критерієм такого поділу є ступінь важливості інформації, що була зафіксована у наказі, а також, скільки потрібно часу, щоб виконати поставлені у ньому завдання. Загалом, строки зберігання наказів визначено у спеціальному Переліку, який було затверджено 12.04.2012 наказом Мінюсту № 578/5 (далі — Перелік № 578).

Водночас, відповідно до типу відносин, які регулює той чи інший наказ про охорону праці, його зараховують до однієї з таких груп наказів:

  • з основної діяльності;
  • з адміністративно-господарських питань;
  • з кадрових питань.

Варто зазначити, що для документів, які належать до кожної із цих груп, окремо формується справа, в якій вони зберігаються (наказ Мін’юсту від 18.06.2015 № 1000/5).

Характеристика групи наказів з основної діяльності

Назва цієї групи документів розкриває їхню суть. Саме в таких наказах закріплено основні управлінські рішення щодо найважливіших (основних) питань діяльності підприємства чи організації, установи.

До них належать:

Для цих наказів статтею 16-а Переліку № 578 встановлено такі строки зберігання:

  • постійно (для установ, у процесі діяльності яких створюються документи НАФ – Національного архівного фонду);
  • до ліквідації (для установ, де відсутні документи Національного архівного фонду).

ВАЖЛИВО!

Разом із такими наказами слід зберігати і додатки, що були затверджені ними. Це можуть бути інструкції або положення, списки чи плани тощо. На кожному додатку обов’язково проставляється нумерація

Накази з охорони праці на підприємстві, які належать до групи «з основної діяльності», повинні бути підшитими до загальної справи «Накази директора (назва організації) з основної діяльності», яка передбачена зведеною номенклатурою для документів керівника з основної діяльності організації.

Накази з охорони праці на підприємстві: види, оформлення, строки та порядок зберігання

Скачати зразок

Накази з адміністративно-господарських питань: поняття, види, строки та порядок зберігання

Це такий вид документів, в яких прописують певні завдання, що обмежені в часі. Для прикладу, проведення медоглядів або перевірки знань з ОП тощо. Також до цієї групи належать накази:

Накази з ОП, що належать до цієї категорії, зберігають мінімум 5 років, незважаючи на те, чи є організація суб’єктом створення документів НАФ (ст. 16-б Переліку № 578).

Вони формуються до окремої справи: «Накази директора (назва організації) з адміністративно-господарських питань».

Група наказів з кадрових питань

Серед документів з ОП є такі, що забезпечують соцзахист працівників (для осіб, залучених до виконання робіт із важкими та шкідливими умовами праці — наказ про надання щорічної додаткової відпустки, а також про відрядження для участі в ліквідації наслідків катастроф, аварій). Саме такі накази з охорони праці належать до групи «з кадрових питань».

Згідно з Переліком, їх зберігають 75 років. Вони повинні міститися у справі: «Накази директора (назва організації) з кадрових питань тривалого строку зберігання». Якщо наказом затверджено об’ємний документ (250 аркушів), дозволяється сформувати його в окрему справу.

УВАГА!

Не можна групувати разом накази з охорони праці тривалого (75 років) та тимчасового (5 років) строків зберігання



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді