Держпраці відзвітувала про результати своєї діяльності у 2018 році

Які нормативно-правові акти, розроблені Держпраці, набули чинності у 2018 році? Що змінилося у системі управління охороною праці? Які напрями Держпраці визначила як пріорітетні у своїй роботі у 2019 році? Дізнайтеся з офіційного звіту.

Реформування системи управління охороною праці

Прийняття Концепції реформування системи управління охороною праці в Україні та Плану заходів щодо її реалізації (розпорядження Кабміну від 12 грудня 2018 року № 989-р.) — подія 2018 року, якій приділена значна увага у звіті Держпраці. Адже Концепція визначила ключові проблеми у системі управління охороною праці (СУОП) та практичні шляхи їх розв’язання. Її мета полягає у створенні національної системи, яка запобігатиме виробничим ризикам, забезпечить право працівників на безпечні та здорові умови праці. Крім того, реалізація Концепції передбачає імплементацію норм Директиви 89/391/ЄС.

Реалізація Концепції дасть змогу:

Нормативно-правова робота у 2018 році

У минулому році Держпраці опрацьовано 47 проектів нормативно-правових актів, при цьому чинності набрало 26 проектів актів.

Скачайте Покажчик нормативно-правових актів з охорони праці 2019

З метою дерегуляції господарської діяльності у 2018 році розроблено:

1. Накази Мінсоцполітики, положення яких вже не містять вимог обов’язкової реєстрації відповідного обладнання в територіальних органах Держпраці:

2. Наказ Мінсоцполітики від 12.04.2018 № 507 «Про затвердження вимог до експертних організацій, які мають намір виконувати (виконують) експертизу стану охорони праці та безпеки промислового виробництва».

Держпраці відзвітувала про результати своєї діяльності у 2018 році

Внесено зміни до постанови Кабміну від 26.10.2011 № 1107 «Про затвердження Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки» (постанова Кабінету Міністрів України від 07.02.2018 № 48). Постановою зменшено:

Скасовано необхідність отримання документів дозвільного характеру у сфері охорони праці на 18 видів робіт, машин, механізмів, устаткування.

Також у 2018 році імплементовано 6 директив ЄС:

  • Директиву 2014/28/ЄС про гармонізацію законодавства держав-членів стосовно надання на ринку вибухових речовин цивільного призначення;
  • Директиву 92/104/ЄС про мінімальні вимоги щодо поліпшення безпеки і захисту працівників на гірничодобувних підприємств з підземним і відкритим способами видобування;
  • Директиву 90/270/ЄС про мінімальні вимоги безпеки та здоров’я при роботі з екранними пристроями;
  • Директиву 89/656/ЄС про мінімальні вимоги до охорони здоров’я і безпеки при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочих місцях;
  • Директиву 2014/68/ЄС про гармонізацію законодавства держав-членів щодо надання на ринку обладнання, що працює під тиском, як постанову Кабміну.

Частково імплементовано Директиву 89/391/ЄС про запровадження заходів із заохочення поліпшення охорони здоров’я та безпеки працівників на роботі. Продовжується робота з імплементації у національне законодавство ще 5 директив та регламентів ЄС.

Урядом затверджено:

  • «Технічний регламент вибухових матеріалів промислового призначення» (постанова Кабміну від 03.10.2018 № 802);
  • «Технічний регламент обладнання, що працює під тиском» (постанова Кабміну від 16.01.2019 № 27);
  • «Технічний регламент канатних доріг» (затверджений на засіданні Уряду від 6 лютого 2019 року).

Держпраці відзвітувала про результати своєї діяльності у 2018 році Щоб дізнатися, скільки дозволів, актів, свідоцтв тощо видала Держпраці у минулому році, завантажте інфографіку:

Скачатизвіт про адміністративні послуги, надані Держпраці у 2018 році

Завдання на 2019 рік

Держпраці визначила такі першочергові завдання на 2019 рік:

1. Продовження роботи щодо проведення заходів, у зокрема і превентивних, спрямованих на:

  • детінізацію зайнятості та доходів населення;
  • підвищення ефективності заходів державного (нагляду) контролю;
  • контроль за додержанням вимог трудового законодавства щодо своєчасної виплати заробітної плати;
  • забезпечення соціальних гарантій військовослужбовців, учасників АТО.

2. Створення механізму формування та функціонування національної системи запобігання виробничим ризикам шляхом впровадження ризикоорієнтованого підходу на виробництві, що зі свого боку сприятиме:

  • підвищенню рівня захисту життя та здоров’я працівників;
  • зниженню рівня та зменшенню частоти виробничого травматизму, аварій і професійних захворювань;
  • підвищенню ефективності діяльності інспекції праці;
  • підвищенню відповідальності роботодавців за створення належних умов праці та безпечного виробничого середовища.

3. Продовження роботи у напрямі приведення національного законодавства у відповідність до вимог міжнародних договорів.

4. Міжнародне співробітництво.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Яка відповідальність передбачена за порушення законодавства про охорону праці

Для підвищення рівня правової свідомості громадян та стимулювання правомірної поведінки працівників і роботодавців у сфері безпеки праці передбачена відповідальність за порушення законодавства про охорону праці.
79353

Особливості охорони праці неповнолітніх

Особливості охорони праці неповнолітніх завжди були актуальними для роботодавців. Зі статті ви довідаєтеся: які умови прийняття на роботу неповнолітніх осіб, який час відпочинку для неповнолітніх передбачає законодавство, скільки має тривати робочий час для неповнолітніх, як звільнити неповнолітнього працівника.
19669

План перевірок Держпраці на 2024 рік

Планові заходи державного нагляду здійснюються відповідно до річних планів, що затверджуються органом державного нагляду. Завантажте План графік перевірок Держпраці на 2024 рік та перевірте, чи є у ньому ваше підприємство.
13557

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді