Присутність відповідального керівника робіт на об’єкті під час виконання робіт підвищеної небезпеки

Будівельна дільниця підприємства виконує роботи підвищеної небезпеки одразу на декількох об’єктах. Відповідальний керівник робіт, з числа інженерно-технічних працівників будівельної дільниці, призначається нарядом-допуском одночасно на різних об’єктах. Чи передбачається нормативними документами обов’язкова присутність відповідального керівника робіт під час виконання робіт підвищеної небезпеки?

Перед початком виконання робіт у місцях, де діють або можуть виникати небезпечні виробничі фактори, не пов’язані з характером виконуваної роботи, відповідальний виконавець робіт повинен видати наряд-допуск на виконання робіт підвищеної небезпеки.

Перед початком робіт керівник роботи зобов’язаний ознайомити працівників із заходами з безпечного виконання робіт та провести з ними цільовий інструктаж. Наряд-допуск видається на строк, необхідний для виконання запланованого обсягу робіт. У разі виникнення у процесі виконання робіт небезпечних виробничих факторів, не передбачених нарядом-допуском, роботи необхідно припинити, наряд-допуск анулювати і поновити роботи лише після видачі нового наряду-допуску. Особа, яка видала наряд-допуск, зобов’язана здійснювати контроль за виконанням передбачених у ньому заходів щодо забезпечення безпеки виконання робіт (пп. 4.21, 4.21.2, 4.21.4 ДБН А.3.2-2-2009 «ССБП. Охорона праці і промислова безпека у будівництві. Основні положення»; НПАОП 45.2-7.02-12).

Підпунктами 10.1.7, 21.2.11 ДБН А.3.2-2-2009 передбачено безпосередній нагляд відповідального керівника робіт під час проведення земляних робіт в охоронній зоні кабелів високої напруги, діючих газопроводів та інших комунікацій, а також під час видалення нестійких конструкцій під час розбирання (реконструкції) будівель і споруд.

Згідно з підпунктами 7.2.10, 18.4.8 ДБН А.3.2-2-2009 роботи за нарядом-допуском в охоронній зоні діючої повітряної лінії електропередачі, а також за їх межами, але у зоні впливу діючої лінії, проводять під безпосереднім керівництвом особи, відповідальної за безпечне виконання робіт. Тобто присутність відповідального керівника робіт під час проведення робіт в охоронній зоні діючої повітряної лінії електропередачі є обов’язковою.

Присутність відповідального керівника робіт на об’єкті під час виконання робіт підвищеної небезпеки Читайте також: Змінено порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді