Скорочена тривалість робочого тижня працівникам аптек

Оскільки працівники аптек впродовж дня працюють з хімічними речовинами, то вони мають право на пільги та компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці. Однією з таких пільг є скорочена тривалість робочого часу

Відповідно до статті 51 КЗпП працівникам, які працюють на роботах із шкідливими умовами праці, встановлюють скорочену тривалість робочого часу — не більш як 36 год. на тиждень.

Право на скорочену тривалість робочого тижня визначається відповідно до Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затвердженого постановою КМУ від 21.02.2001 № 163 (далі — Перелік № 163).

За розділом 33 «Роздрібна торгівля фармацевтичними товарами» Переліку № 163 право на скорочену тривалість робочого часу мають:

працівники аптек (у тому числі тих, що перебувають у штаті установ охорони здоров’я та соціального забезпечення):

  • завідувач (начальник) аптеки лікувально-профілактичної установи, будинку інвалідів та його заступник, які безпосередньо працюють на виготовленні та контролі ліків;
  • завідувач відділу (відділення) та його заступник, не звільнені від виконання виробничих обов’язків;
  • завідувач (начальник) аптеки V групи, аптечного пункту I категорії;
  • провізор, укладальник-пакувальник, фармацевт, крім зайнятих тільки відпусканням ліків без рецептів лікаря та інших товарів аптечного асортименту;

працівники аптечних баз та складів:

  • завідувач відділу отруйних та наркотичних лікувальних засобів та його заступник, провізор, фармацевт, фармацевт молодший, укладальник-пакувальник, зайняті фасуванням, дробленням, відважуванням та відмірюванням отруйних та наркотичних засобів;
  • фармацевт, провізор та укладальник-пакувальник, зайняті безпосередньо приготуванням, розфасуванням та контролем за медикаментами.

Право працівника на скорочену тривалість робочого часу визначають за результатами атестації робочого місця, проведеної відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою КМУ від 01.08.1992 № 442. Якщо після атестації робоче місце віднесено до категорії із шкідливими умовами праці, то працівник має право на скорочену тривалість робочого часу, яку зазначають у колективному договорі.

Скорочену тривалість робочого часу встановлюють працівникам лише в ті дні, коли вони зайняті в шкідливих умовах праці не менше половини тривалості робочого часу. Це визначено у Порядку застосування Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затвердженого наказом Мінпраці від 23.03.2001 № 122.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді