Які штрафи передбачені за порушення правил пожежної безпеки

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Порушникам вимог пожежної безпеки слід готуватися до відповідальності за свої дії. Про те, які саме штрафи за порушення вимог пожежної безпеки передбачені у чинному законодавстві в 2024 році, — далі.

Пожежна безпека — це відсутність неприпустимого ризику виникнення і розвитку пожеж, які супроводжуються неконтрольованим процесом знищування або пошкодження вогнем майна, під час якого виникають чинники, небезпечні як для живих істот так і ті, які наносять шкоду матеріальним цінностям та довкіллю.

Діяльність із забезпечення пожежної безпеки є складовою виробничої та іншої діяльності посадових осіб і працівників підприємств та об’єктів. За порушення встановлених чинним законодавством України правил пожежної безпеки винні особи притягуються до:

  • адміністративної відповідальності згідно з нормами Кодексу України про адміністративні правопорушення;
  • кримінальної відповідальності згідно з Кримінальним кодексом України.

Контроль за дотриманням суб’єктами господарювання та фізичними особами установлених правил пожежної безпеки та охорони праці здійснює Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

За що притягають до відповідальності у сфері пожежної безпеки

Центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій та запобігання їх виникненню, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, рятувальної справи, гасіння пожеж, пожежної та техногенної безпеки, діяльності аварійно-рятувальних служб є Державна служба України з надзвичайних ситуацій. Це передбачено постановою КМУ від 16.12.2015 № 1052.

ДСНС уповноважена накладати санкції за порушення винними особами вимог законодавства з протипожежної безпеки або за невиконання особами законних розпоряджень уповноважених державних органів.

Уповноважений орган вимагає від винних осіб усунення порушень шляхом видачі розпорядчих актів (приписів, наказів, постанов) з таких питань:

  • недотримання загальних правил протипожежної безпеки, визначених законами та підзаконними актами України;
  • недодержання державних стандартів та норм з охорони праці при зведенні та будівництві приміщень промислового призначення;
  • продаж або постачання пожежонебезпечних товарів або матеріалів на ринок всупереч технічним вимогам та стандартам без знаку відповідності такої продукції приписам протипожежної безпеки.

Вберегтися від штрафів за порушення вимог пожежної безпеки допоможе наша стаття.

Як встановити протипожежний режим на підприємстві

Штрафи за порушення вимог пожежної безпеки у 2024 році

Адміністративна відповідальність

За протиправні дії КУпАП України встановив таку відповідальність:

  • за порушення вимог пожежної безпеки в лісах (ст. 77 КУпАП) накладається штраф на громадян від 1 530 грн до 4 590 грн і на посадових осіб — від 4 590 грн до 15 300 грн;
  • за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя без дотримання встановленого порядку (ст. 771 КУпАП) накладається штраф на громадян від 3 060 грн до 6 120 грн і на посадових осіб — від 15 300 грн до 21 420 грн.

Статтею 175 КУпАП України передбачено за порушення встановлених законодавством вимог пожежної та техногенної безпеки штраф у розмірі від 1 700 до 3 400 грн для громадян і в розмірі від 3 400 до 5 100 грн для посадових осіб та фізичних осіб—підприємців.

За порушення правил пожежної безпеки на залізничному, морському, річковому і повітряному транспорті (ст. 120 КУпАП), зокрема, порушення правил, встановлених на залізничному, морському і внутрішньому водному транспорті передбачено накладення штрафу на громадян у розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — у розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить відповідно 850 грн та 10 200 грн.

Які штрафи передбачені за порушення правил пожежної безпеки  Які документи з пожежної безпеки мають бути на підприємстві

За порушення встановлених на повітряному транспорті правил пожежної безпеки штраф для громадян може становити від 2 550 до 4 250 грн і для посадових осіб — від 4 250 грн до 5 950 грн.

За початок роботи новоутворених підприємств або початок використання суб'єктом господарювання об'єктів нерухомості без зареєстрованої декларації відповідності матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства у сфері пожежної безпеки, для яких подання такої декларації є обов'язковим (ст. 1752) , винні особи притягуються до адміністративної відповідальності шляхом накладення штрафу на громадян—суб'єктів підприємницької діяльності і на посадових осіб — від 2 550 до 3 400 грн.

Згідно зі ст. 223 КУпАП України справи про адміністративні правопорушення, пов’язані із самовільним випалюванням рослинності або її залишків, порушенням встановлених законодавством вимог пожежної та техногенної безпеки, здійсненням суб’єктом господарювання господарської діяльності без декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства у сфері пожежної безпеки, невиконанням приписів, розпоряджень та постанов посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного нагляду (контролю) у сфері пожежної та техногенної безпеки (статті 77, 771, 120, 175, 1752, 1888) розглядає Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного нагляду (контролю) у сфері пожежної та техногенної безпеки.

Кримінальна відповідальність за порушення вимог пожежної безпеки

За порушення встановлених законодавством вимог пожежної або техногенної безпеки, якщо воно спричинило виникнення пожежі або аварії, якою заподіяно шкоду здоров’ю людей або майнову шкоду у великому розмірі, передбачені штрафи від однієї тисячі до чотирьох тисяч двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 000 грн до 68 340 грн у 2024 році), або ж виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк (ст. 270 КК України).

За те саме діяння, якщо воно спричинило загибель людей, майнову шкоду в особливо великому розмірі або інші тяжкі наслідки, особа карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Майнова шкода вважається заподіяною у великих розмірах, якщо прямі збитки становлять суму, яка в триста і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, а в особливо великих розмірах — якщо прямі збитки становлять суму, яка в тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Справи про притягнення до кримінальної відповідальності за порушення вимог пожежної безпеки розглядаються у судовому порядку.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді