Нещасний випадок під час огляду трансформаторної підстанції

Електромонтера, який оглядав трансформаторну підстанцію, смертельно вразив електричний струм. Аби дізнатися, чи був нещасний випадок випадковістю, чи логічним розвитком подій на підприємстві, проаналізуємо зазначені в Акті за формою Н-5 обставини та причини інциденту, а також з’ясуємо, чи об’єктивні й вичерпні вони.

Відомості про потерпілого

За матеріалами спеціального розслідування З. працював електромонтером із обслуговування та ремонту електроустаткування філії товариства з обмеженою відповідальністю «Я» (далі — ТОВ «Я»). Загальний стаж роботи — 22 роки, за професією — 20 років 8 місяців, на цьому підприємстві з перервами — 8 місяців. Перед початком роботи пройшов вступний та первинний, а через три місяці — повторний інструктажі та перевірку знань із питань охорони праці. За висновком останнього медичного огляду, який З. пройшов за вісім місяців до нещасного випадку, його визнали придатним до роботи електромонтером.

Відповідно до свідоцтва про смерть потерпілий загинув внаслідок ураження електричним струмом. За висновком судмедекспертизи в момент смерті алкоголю в організмі не було.

Характеристика підприємства та місця нещасного випадку

У філії ТОВ «Я» здійснюють технологічні операції: вивантажують та накопичують сировину (яблука); миють, перевіряють, подрібнюють, пресують, пастеризують та ферментують її; уварюють концентрат і відвантажують його на склад.

За чотири роки до нещасного випадку філія зареєструвала декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства про охорону праці. Відповідальним за технічний стан та безпечне експлуатування електроустановок на підприємстві призначили тимчасового виконувача обов’язків головного енергетика.

Нещасний випадок під час огляду трансформаторної підстанції Код причини нещасного випадку за Класифікатором: визначаємо правильно

Нещасний випадок стався під час огляду комплектної трансформаторної підстанції (далі — КТП), яка розташована на території ТОВ «Я». Місцем трагедії є розподільче устаткування 10 кВ, розмір якого 2,4 × 1,91 м. Обладнання складається з трьох комірок зі вмонтованими в них комутаційними апаратами 10 кВ і сполучених елементів. У цьому випадку використали комірки типу КСО-366 із роз’єднувачами РР/ЕL-РР-03-10-630-У2 2008 року випуску. Механічне блокування дверей було справне. Приміщення РУ-10 кВ не освітлювалося; підлога бетонна, рівна, без вибоїн.

В Акті спеціального розслідування за формою Н-5 зазначили, що у філії ТОВ «Я» є служба охорони праці, розроблені посадові та виробничі інструкції з охорони праці. Самостійно виконувати роботи підвищеної небезпеки новоприйнятих працівників допускають на підставі наказів по підприємству після того, як вони пройдуть навчання, стажування та перевірку знань із питань охорони праці. На підприємстві регулярно проводять медичні огляди працівників.

Коли перевіряли, чи дотримувалися на підприємстві вимог нормативно-правових актів із охорони праці, виявили порушення Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів(затверджені наказом Держнаглядохоронпраці від 09.01.1998 № 4; НПАОП 40.1-1.21-98; далі — ПБЕЕС). У філії ТОВ «Я» не було креслень повітряних та кабельних ліній електропередачі, не вели оперативний журнал (п. 8.7.3) тощо.

Обставини нещасного випадку

Комісія з розслідування нещасного випадку опитала директора товариства К., виконувача обов’язків головного енергетика П., підпорядкований йому електротехнічний персонал і свідка трагедії — місцевого жителя — та з’ясувала таке.

Електромонтер З. прийшов на роботу о 08:00. Він переодягнувся у спецодяг та пішов до КТП-350 на низьку сторону підстанції, щоб оглянути пошкоджене пожежею обладнання підстанції. Перед початком роботи виконувач обов’язків головного енергетика П. провів із електромонтерами О. та З. інструктаж на робочому місці. Після огляду обладнання, яке пошкодила пожежа, З. разом із О. та П. вийшли з приміщення низької сторони підстанції.

Нещасний випадок під час огляду трансформаторної підстанції Дізнайтеся, як розслідують нещасний випадок внаслідок незадовільного стану споруди: практика розслідування

Опісля за власною ініціативою, без засобів захисту, З. відчинив високу сторону підстанції, де його уразив електричний струм. Завдання виконати будь-які роботи на високій стороні підстанції З., як вказано в акті за формою Н-5, не видавав ні головний енергетик, ні директор підприємства.

Коли електромонтера уразив електричний струм, на підприємство викликали швидку. Лікарі, які згодом прибули, констатували смерть З.

Висновки комісії зі спеціального розслідування

На підставі обставин нещасного випадку, пояснень причетних до огляду підстанції осіб і свідка члени комісії дійшли висновку, що причинами нещасного випадку є:

  • невиконання інструкцій із охорони праці;
  • проведення робіт із ремонту електрообладнання без застосування електрозахисних засобів;
  • невиконання посадових обов’язків.
Нещасний випадок під час огляду трансформаторної підстанції Вас також може зацікавити стаття: Нещасний випадок внаслідок невиконання інструкцій: практика розслідування

Особами, дії чи бездіяльність яких призвели до нещасного випадку, комісія визнала:

  • потерпілого — електромонтера з обслуговування та ремонту електроустаткування З., який за власною ініціативою без засобів захисту відчинив високу сторону підстанції, чим порушив пункт 3.1 Інструкції з охорони праці з безпечного виконання робіт в діючих електроустановках, пункт 2.1 Інструкції з охорони праці електромонтера з обслуговування та ремонту електроустаткування, затверджених наказом директора;
  • тимчасового виконувача обов’язків головного енергетика філії ТОВ «Я» П., який неналежно контролював (що саме, комісія не уточнила); він порушив пункт 13 посадової інструкції головного енергетика, затвердженої директором.

Заходи для усунення причин нещасного випадку

Щоб запобігти подібним нещасним випадкам у майбутньому, комісія запропонувала посадовцям підприємства вжити таких заходів:

  • директору підприємства К. пройти позапланове навчання з електробезпеки (із подальшою перевіркою здобутих знань), забезпечити проходження такого ж навчання виконувачем обов’язків головного енергетика П. та підпорядкованому йому електротехнічному персоналу;
  • тимчасовому виконувачу обов’язків головного енергетика П. посилити контроль за тим, щоб електротехнічний персонал дотримувався виробничої дисципліни, правил і норм із охорони праці;
  • обговорити на зборах трудового колективу обставини та причини нещасного випадку.
Нещасний випадок під час огляду трансформаторної підстанції Експерт із охорони праці має свою думку щодо ситуації. Дізнайтеся, чи правильно діяли члени комісії і чи вдалось їм встановити істину?

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді