Наказ про своєчасне повідомлення про нещасні випадки

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Про всі нещасні випадки, професійні захворювання, загоряння, пожежі та аварійні ситуації на підприємстві необхідно негайно сповістити безпосереднього керівника робіт, службу охорони праці підприємства або іншу уповноважену особу. Кого саме та в яких випадках сповіщати, визначте в наказі, зразок якого пропонуємо вам скачати.

Нещасні випадки на підприємстві розслідують за Порядком розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженим постановою КМУ від 17.04.2019 № 337 (далі — Порядок № 337).

Порядком передбачений порядок дій у разі, якщо працівник або інша особа виявили нещасний випадок. Такі особи зобов'язані передусім:

  • вжити всіх можливих заходів, щоб надати допомогу потерпілому;
  • негайно повідомити безпосередньому керівникові робіт, службі охорони праці підприємства або іншій уповноваженій особі підприємства.

Підстава — пункт 4 Порядку № 337.

Водночас безпосередній керівник робіт чи інша уповноважена особа підприємства повинні:

  • терміново організувати надання домедичної допомоги потерпілому, за потреби забезпечити його доставку до закладу охорони здоров’я;
  • негайно повідомити роботодавцю про те, що сталося;
  • зберегти до прибуття комісії з розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку обстановку на робочому місці, машини, механізми, обладнання такими, якими вони були на момент нещасного випадку.  Умова — якщо це не загрожує життю та здоров’ю інших працівників і не призведе до більш тяжких наслідків або порушення виробничих процесів.

Зразок наказу про своєчасне повідомлення про нещасні випадки

Наказ про своєчасне повідомлення про нещасні випадки

Щоб забезпечити своєчаснє реагування, розслідування та проведення профілактичної роботи щодо запобігання випадкам загоряння, пожежам, аварійним ситуаціям керівник підприємства має видати наказ про своєчасне повідомлення про нещасні випадки.

У ньому, зокрема, вказати кому саме та в яких випадках повідомляти про інцидент, наприклад зобов'язати керівників структурних підрозділів негайно повідомляти інженеру з охорони праці про випадки поранень, травм, гострих професійних захворювань, теплового удару, опіку, обмороження, утоплення, ураження електричним струмом, раптового погіршення стану здоров’я, отримання інших ушкоджень внаслідок аварій, пожеж, стихійних лих тощо.

У наказі також потрібно визначити, яке покарання передбачене у разі порушення вимог цього документа.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді