Нещасний випадок на будівництві: практика розслідування

Дотримання технологічного процесу — одна з головних вимог щодо забезпечення безпеки праці на підприємстві. Порушення цієї вимоги може стати причиною нещасного випадку. Так, під час демонтажу опалубки на будівництві через те, що матеріали і обладнання були складовані на шляху пересування працівників, один з них перечепився і впав на металеві триноги. Наслідком нещасного випадку стали множинні травми тулуба, голови та ніг.

Нещасний випадок — обмежена в часі подія або раптовий вплив на працівника небезпечного виробничого фактора чи середовища, що сталися у процесі виконання ним трудових обов’язків, внаслідок яких заподіяно шкоду здоров’ю або настала смерть (п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV.

Нещасні випадки під час виконання трудових обов’язків, які призвели до втрати працівником працездатності на один робочий день чи більше, а також настання смерті працівника під час виконання ним трудових (посадових) обов’язків, підлягають розслідуванню. Це передбачено пунктом 7 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 № 1232 (далі — Порядок №1232).

Відомості про працівника, з яким стався нещасний випадок на будівництві

Працівник К., який працює теслярем 2 розряду на підприємстві N, отримав множинні травми тулуба, голови та ніг.

Стаж роботи працівника К.:

  • загальний — 4 роки 3 місяці,
  • за професією — 2 роки 1 місяць, у тому числі на підприємстві — 1 місяць 25 днів.

Навчання і перевірку знань з питань охорони праці пройшов 03.10.2015.

Інструктажі з питань охорони праці проведено:

Медичний огляд пройшов: попередній — 13.10.2015, періодичний — не настав термін.

Відомості про підприємство

Основним напрямом діяльності підприємства N є будівництво житлових і нежитлових будівель.

На виконання робіт підвищеної небезпеки підприємство має дозвіл Територіального управління Держгірпромнагляду по Київській обл. та м. Києву від 25.11.2013 №1234567890 (термін дії до 21.11.2019).

Характеристика місця події

Нещасний випадок стався на території об’єкта будівництва. Будівельний майданчик огороджений тимчасовим залізобетонним парканом заввишки 2 м. В’їзні металеві ворота влаштовані з боку прилеглої вулиці. Для проходу працівників на будівельний майданчик встановлені хвіртки. Будівельний майданчик перебуває під постійною охороною.

Вхід у будинок здійснюється по дерев’яному трапу з металевим захисним козирком. Подальше піднімання працівників на поверхи здійснюється по стаціонарній сходовій клітині. На період огляду на будівництві виконували роботи з монтажу вертикальної опалубки п’ятого поверху.

Проекти виконання робіт у будівництві Вам можуть стати у пригоді статті:

Безпосереднім місцем, де стався нещасний випадок, є підлога четвертого поверху будинку. На поверсі влаштовані перекриття підлоги і стелі, колони, ліфтові шахти. Піднятися на поверх можна по стаціонарній сходовій клітині. У декількох місцях встановлені металеві підпорки. По периметру поверху встановлене тимчасове інвентарне огородження. Дверні отвори ліфтових шахт загороджені дерев’яними дошками, надійно закріпленими до бетонних стін. Технологічні прорізи в перекритті закриті дерев’яними щитами. Встановлено виносний майданчик для приймання і передачі вантажів. На перекритті складовані: дерев’яні ригелі опалубки в кількості 30 шт., на відстані 2 м — ще 15 шт.; металеві триноги опалубки в кількості 17 шт.; металеві утримувачі ригелів — 9 шт. На підлозі на відстані 1,5 м від ригелів лежать два листи ламінованої фанери товщиною 21 мм розміром 2,5 × 0,6 м та 1,5 × 0,5 м.

Щоб обминути складовані матеріали і вільно дістатися виносного майданчика, треба пройти навкруги, за ліфтовими шахтами.

Відповідно до наказу по підприємству відповідальними особами на об’єкті будівництва призначено виконавців робіт, які пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці.

На виконання робіт із зведення будови на підприємстві опрацьовано проектно-технологічну документацію, проект виконання робіт та технологічну карту на будівництво.

З технологічною картою під підпис ознайомлені всі працівники, які проводять роботи на об’єкті, в тому числі і тесляр К.

Режим роботи підприємства на об’єкті будівництва вахтовий. Початок денної зміни о 08:00, обідня перерва 30 хв. після кожних 4,5 год. роботи, закінчення денної зміни о 20:00. Термін кожної вахти складає 15-16 днів без вихідних. Вахта, на якій працював потерпілий К., тривала з 01.12.2015 до 15.12.2015.

Аналогічних нещасних випадків на підприємстві не зареєстровано.

Нещасний випадок на виробництві Чи знаєте ви які засоби надання домедичної допомоги мають бути у аптечці першої допомоги на підприємстві?

Комісія з розслідування нещасного випадку на будівництві

Оскільки травму потерпілого віднесено до категорії тяжких, керівник підприємства після отримання листа-дозволу Держпраці утворив комісію з розслідування нещасного випадку. До складу комісії увійшли: провідний інженер з охорони праці (голова комісії), представник Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань за місцезнаходженням підприємства (далі — Фонд), уповноважена найманими працівниками особа з питань охорони праці.

Роботу комісії продовжено у зв’язку з відсутністю висновків лікарні про результати лабораторних досліджень щодо наявності в організмі потерпілого алкоголю (наркотичних засобів чи отруйних речовин) та про ступінь тяжкості травми на підставі листа Держпраці.

Члени комісії зустрілися з потерпілим з метою розгляду питань щодо розв’язання соціальних проблем, які виникли внаслідок нещасного випадку, внесення пропозицій щодо їх розв’язання, роз’яснення прав у зв’язку з настанням нещасного випадку.

Нещасний випадок на виробництві Виплата особі зі стійкою втратою працездатності через нещасний випадок разової страхової допомоги. Дізнайтеся, що ухвалив суд

Обставини нещасного випадку, встановлені комісією з розслідування

Тесляр К. 09.12.2015 о 08:00 вийшов на роботу на будівельний майданчик. Це був дев’ятий день вахти. Виконавець робіт В. видав завдання старшому по вахті М. виконувати монтаж вертикальної опалубки п’ятого поверху, в’язку арматури та демонтаж опалубки перекриття четвертого поверху.

Роботу з демонтажу опалубки перекриття четвертого поверху будинку і складування її на виносному майданчику для передачі на іншій поверх старший по вахті М. доручив тесляру К. і тесляру Ш.

Кваліфікаційні вимоги до інженера з охорони праці на будівництві Дізнайтеся про особливості укладання цивільно-правових договорів на будівництві та про обов’язки суб’єкта господарювання, який наймає працівників

О 08:15 теслярі приступили до роботи. Вони спочатку демонтували частину опалубки, а потім почали переносити її на виносний майданчик для складування.

Насамперед на виносний майданчик треба було перенести щити опалубки для передачі на верхній поверх.

Найкоротші шляхи між щитами опалубки і виносним майданчиком здебільшого були заставлені обладнанням. Щоб пройти з вантажем вільним шляхом, треба було обходити за ліфтовими шахтами.

У деяких випадках, щоб скоротити відстань при перенесенні вантажів, робітники проходили через купи матеріалів і обладнання. Щити великих розмірів вони переносили удвох, а менші — кожний ніс окремо.

Настання нещасного випадку на будівництві

Близько 11:20 тесляр К. узяв лист фанери розміром 2,5 × 0,6 м (вага листа 25 кг) і пішов через купу ригелів у напрямку виносного майданчика. Щит він ніс перед собою трохи збоку. Переступаючи через ригелі, він перечепився і впав на металеві триноги, які лежали поряд.

Після падіння тесляр К. відчув сильний біль у нозі, спині і на обличчі, встати сам не зміг. Тесляр Ш. покликав старшого по вахті М., а той — виконроба В., який і викликав швидку медичну допомогу.

Після огляду лікарі доставили потерпілого до міської клінічної лікарні, де його було госпіталізовано.

Кваліфікаційні вимоги до інженера з охорони праці на будівництві Пройдіть онлайн-тести з перевірки знань

Наслідки нещасного випадку

Наслідками нещасного випадку згідно з медичним висновком є поєднана хребетно-скелетна травма ЗХСМТ; компресійно уламковий перелом хребта, L1 хребця І-ІІ ст. FE больовий синдром; ЗЧМТ; струс головного мозку; ссадини м’яких тканин обличчя; закритий перелом гомілки таранної кістки і плеснової кістки лівої стопи.

Згідно з Класифікатором розподілу травм за ступенем тяжкості, затвердженим наказом МОЗ від 04.07.2007 №370, така травма належить до тяжких. Наявності алкоголю в крові потерпілого не виявлено.

На момент проведення розслідування потерпілий перебував на стаціонарному лікуванні.

Висновки комісії з розслідування нещасного випадку на будівництві

Керуючись пунктом 15 Порядку №1232, комісія визнала нещасний випадок, що стався з теслярем К., пов’язаним з виробництвом, за результатами розслідування складено акт за формою Н-1.

Основна причина нещасного випадку — порушення технологічного процесу. Порушено інструкцію з охорони праці «Під час ручного переміщення вантажів», затверджену наказом директора.

Супутня причина нещасного випадку: організаційна — невиконання посадових обов’язків. Порушено пункти 2.12, 2.17 посадової інструкції для виконавця робіт.

Нещасний випадок на виробництві Про об’єктивність розслідування нещасний випадків розповідає експерт

Особи, дії або бездіяльність, яких призвели до нещасного випадку на будівництві:

  • виконавець робіт В. — не здійснив належний контроль за дотриманням працівниками вимог інструкції з охорони праці «Під час ручного переміщення вантажів», що призвело до порушення технологічного процесу, а саме: складування матеріалів і обладнання на шляхах пересування та перенесення щитів опалубки по захаращеним проходам, чим порушив:
  • пункт 6.1.9 ДБН А.3.2-2-2009 «Система стандартів безпеки праці. Охорона праці і промислова безпека у будівництві. Основні положення»: «Проїзди, проходи на будівельних майданчиках, а також проходи до робочих місць і на робочих місцях не повинні мати вибоїн і утримуватись у чистоті та порядку, очищуватися від сміття, снігу, не захаращуватися матеріалами та виробами, а також бути не ковзкими»;
  • пункт 2.12 посадової інструкції для виконавця робіт: «Відповідає за стан охорони праці, проведення заходів щодо зниження і попередження виробничого травматизму на керованих ним ділянці чи об’єкті робіт»;
  • пункт 2.17 посадової інструкції для виконавця робіт: «Організовує роботу відповідно до проектів провадження робіт чи технологічних карт, затверджених у встановлених порядку й ознайомлює робітників з безпечними методами виконання робіт»;
  • тесляр К. — допустив складування матеріалів і обладнання на шляхах пересування, переносив щити опалубки по захаращеному проходу, чим порушив пункт інструкції з охорони праці під час ручного переміщення вантажів, згідно з яким забороняється захаращувати проходи і проїзди; працювати на слизькій підлозі, за наявності вибоїн, ям, схилів, нерівностей, захаращенні чи недостатньому освітленні робочих місць, проходів та проїздів;
  • тесляр Ш. — допустив складування матеріалів і обладнання на шляхах пересування, чим порушив пункт інструкції з охорони праці під час ручного переміщення вантажів, згідно з яким забороняється захаращувати проходи і проїзди; працювати на слизькій підлозі, за наявності вибоїн, ям, схилів, нерівностей, захаращенні чи недостатньому освітленні робочих місць, проходів та проїздів.

Заходи щодо усунення причин настання подібного нещасного випадку на будівництві

З метою усунення причин настання нещасного випадку та попередження на підприємстві подібних нещасних випадків комісією було запропоновано:

  • забезпечити додержання працівниками під час проведення монтажних і демонтажних робіт технологічного процесу та інструкцій з охорони праці;
  • посилити контроль за виконанням інженерно-технічними працівниками своїх посадових обов’язків в частині охорони праці;
  • провести позачергове навчання і перевірку знань з питань охорони праці працівників, які виконують роботи підвищеної небезпеки, та посадових осіб;
  • провести позаплановий інструктаж з питань охорони праці працівникам підприємства.

Страхові виплати внаслідок нещасного випадку на будівництві

Враховуючи те, що за результатами розслідування комісією було визнано нещасний випадок пов’язаним з виробництвом та оформлено акт за формою Н-1, потерпілий має право на страхові виплати від Фонду.

Потерпілий перебуває на лікуванні. Ще не відомо, чи призведе його травмування до стійкої втрати працездатності. У разі наявності підстав, потерпілого буде оглянуто на МСЕК.

Нещасний випадок на виробництві У статті Порушення норм охорони праці під час робіт на будівельних майданчиках знайдіть порушення та обговоріть їх із колегами. За потреби перегляньте стандарти, на які посилається експерт

Під час зустрічей з потерпілим страховий експерт з охорони праці Фонду повідомив про можливість отримання страхових виплат та довів до відома, які саме документи необхідно надати до робочого органу Фонду для їх отримання.

Після оформлення всіх необхідних документів Фондом було проведено відшкодування за дні тимчасової непрацездатності та оплачено лікування потерпілого у лікарні.

Надалі за результатами огляду потерпілого на МСЕК Фондом буде визначено надання йому інших медико-соціальних послуг.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді