Нещасний випадок внаслідок падіння з драбини: практика розслідування

Маляр Павло встановлював баскетбольний щит у навчальному закладі і упав з драбини. Що спричинило нещасний випадок — несправна драбина чи неправильне користування нею? Чи визнали нещасний випадок пов’язаним із виробництвом та чи отримав потерпілий виплати від ФСС?

Нещасні випадки під час виконання трудових обов’язків, які призвели до втрати працівником працездатності на один робочий день чи більше, а також настання смерті працівника під час виконання ним трудових (посадових) обов’язків підлягають розслідуванню (п. 7 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою КМУ від 30.11.2011 № 1232; далі — Порядок № 1232).

Де стався нещасний випадок

Нещасний випадок стався із маляром П. підприємства N у приміщенні коридору, який веде до спортивної зали навчального закладу (далі — приміщення коридору).

ДОСЬЄ

  • Потерпілий: маляр.
  • Травми внаслідок нещасного випадку: перелом лобкової та здухвинної кістки справа зі зміщенням уламків, центральним вивихом голівки правого стегна.
  • Напрям діяльності підприємства N: технічне обслуговування та ремонт будівель.
  • Режим роботи підприємства: із 08:30 до 17:30 (у п’ятницю та передсвяткові дні згідно з графіком роботи). Обідня перерва — 30 хв (із 12:00 до 14:00). Вихідні — субота і неділя.
  • Загальний стаж роботи потерпілого: 23 роки; за професією — 23 роки; на підприємстві — 2 роки.
  • Навчання з ОП: 12.10.2016.
  • Перевірка знань із ОП: 12.10.2016.
  • Інструктажі з ОП: вступний — 25.06.2015; первинний — 25.06.2015; повторний — 05.04.2017.
  • Медогляди: попередній — 25.06.2015; періодичний — 27.07.2017.

Приміщення коридору має довжину — 2,5 м, ширину — 1,3 м та висоту — 5,0 м. Поверхня підлоги бетонна, гладка, не має вибоїн. З одного боку приміщення обмежують двері до спортивної зали, з протилежного — бетонні сходи.

Із лівого боку від бетонних сходів є стіна, до якої, на відстані 1,5 м від бетонних сходів, приварена стаціонарна металева драбина (далі — стаціонарна драбина). Висота стаціонарної драбини від поверхні підлоги становить 1,94 м, ширина — 0,61 м, відстань між щаблями з металевої арматури діаметром 20 мм — 300 мм. Тятиви стаціонарної драбини виготовлені з металевого кутика розміром 50 мм × 50 мм.

Маляр установлював баскетбольний щит та упав із драбини: практика розслідування Читайте більше про Ремонт у навчальному закладі: як організувати безпечне виконання робіт

Стаціонарна драбина розташована вертикально, відстань від стіни — 150 мм, нижні кінці впираються у підлогу, до верхніх — приварені поручні на висоту 0,9 м із металевої арматури діаметром 20 мм. Стаціонарна драбина веде до дверей, які зачиняють вихід на покрівлю першого поверху (далі — покрівля). Він розміщений на висоті 1,94 м від поверхні підлоги. Двері металеві висотою 2,0 м, шириною 0,8 м, із навісним замком із правого боку на відстані 1,23 м від нижнього краю дверей. Розміщені на відстані 3,17 м від підлоги. З обох боків дверей розташовані вертикальні поручні, приварені до стаціонарної драбини.

Із правого боку від бетонних сходів розміщена стіна з люмінесцентним світильником. Окрім штучного освітлення, приміщення має бокове природне освітлення через віконні прорізи зі склоблоків у стіні з лівого боку від бетонних сходів.

Нещасний випадок внаслідок падіння з драбини: практика розслідування Схожий нещасний випадок трапився на підприємсті торгівлі: Мерчендайзер упав із драбини: практика розслідування

У приміщенні розташована універсальна алюмінієва трисекційна драбина, яку використовують як приставну і розсувну драбину або як стрем’янку (далі — драбина). Рік випуску драбини — 2011. На драбині зазначений інвентарний номер, дата проведення наступного випробування та належність господарській службі комплексного підрозділу технічного обслуговування і ремонту будівель. Драбина має три секції висотою 2800 мм. Ширина за осями тятив першої секції становить 445 мм, другої — 390 мм, третьої — 320 мм.У нижній частині першої секції передбачена поперечна траверса шириною 860 мм. Вона надає додаткову стійкість та запобігає перевертанню драбини. Поперечна траверса та тятиви другої і третьої секції на нижніх кінцях мають опорні заглушки з нековзкого матеріалу, що запобігає їх зсуванню під час робіт. На верхніх кінцях встановлені заглушки з пластика. Відстань між щаблями першої, другої та третьої секції становить 280 мм. Перша та друга секції з’єднані між собою ременями-фіксаторами. Вони запобігають довільному розсуванню секцій, коли їх використовують як стрем’янки.

Нещасний випадок внаслідок падіння з драбини: практика розслідування Дізнайтеся, як розслідувати нещасний випадок, якщо потерпілий був п’яним

Там, де стався нещасний випадок, розміщувалася третя секція драбини. Її висота становить 2800 мм, ширина за осями тятив вгорі та внизу однакова — 320 мм, відстань між щаблями — 280 мм. З одного боку тятиви мають опорні заглушки з нековзкого матеріалу, що запобігає зсуванню, з другого боку — заглушки з пластмаси.

Аналогічних нещасних випадків на підприємстві не траплялося.

Що з’ясувала комісія з розслідування

У день, коли стався нещасний випадок, о 08:30 начальник комплексного підрозділу технічного обслуговування та ремонту будівель М. дав завдання бригаді у складі майстра дільниці Т. (керівника робіт), слюсаря зі складання металевих конструкцій Н., малярів С. і П. встановити баскетбольні щити.

Роботи виконували на підставі договору на проведення монтажних робіт зі встановлення спортивного обладнання, а саме — баскетбольних щитів у приміщеннях середніх навчальних закладів за адресами, вказаними в додатках до цього договору. Роботи у неробочий день проводили на підставі доповідної від начальника комплексного підрозділу технічного обслуговування та ремонту будівель М. про дозвіл працювати у неробочі дні вказаним вище працівникам.

За наказом директора підприємства сформували дві монтажні бригади, щоб ті виконали монтажні роботи. Відповідальним керівником робіт бригади № 2 призначили майстра дільниці Т.

Із пояснювальних записок та протоколів опитування членів бригади комісія зі спеціального розслідування нещасного випадку з’ясувала таке.

Щоб виконати роботи, працівники бригади взяли підмостки, алюмінієву трисекційну драбину, робочий інструмент, засоби індивідуального захисту спецодяг, спецвзуття, захисні каски, запобіжні пояси, захисні рукавиці. Усе завантажили в автомобіль. О 09:30 вони прибули на місце виконання робіт.

О 10:00 працівники облаштували підмостки та розпочали встановлювати перший баскетбольний щит. Щоб закріпити щит до внутрішньої стіни спортивної зали, необхідно було вийти на покрівлю, піднятися драбиною на зовнішній бік стіни спортивної зали та звідти встановити щит.

Коли закріплювали перший щит, Т. встановив у приміщенні коридору біля дверей виходу на покрівлю третю секцію драбини. Він наказав П. піднятися на покрівлю і звідти встановити перший щит. Маляр піднявся третьою секцією драбини на покрівлю. Потім піднявся нею на зовнішній бік стіни спортивної зали та закріпив перший щит. Коли виконав завдання, П. пішов у напрямку виходу з покрівлі. Він опустив третю секцію драбини до виходу на покрівлю, зачинив двері на замок, спустився третьою секцією драбини, забрав її та повернувся до спортивної зали.

Із протоколу опитування потерпілого з’ясували, що, коли встановлювали другий баскетбольний щит, знову постала потреба закріпити його із зовнішнього боку стіни спортивної зали. У цей час Т., Н. та С. перебували на помості у приміщенні спортивної зали і встановлювали другий щит. П. взяв третю секцію драбини та вийшов до приміщення коридору. Він встановив секцію до виходу на покрівлю, аби піднятися на неї та звідти закріпити другий щит. Маляр встановив третю секцію драбини біля дверей виходу на покрівлю під невеликим кутом до вертикальної стіни. Коли встановив, постукав по ній ногою, щоб перевірити, чи вперлася вона у стіну. П. піднявся третьою секцією драбини до дверей виходу на покрівлю на висоту замка, який був на рівні очей. При цьому він піднявся на висоту 1,5 м.

Маляр установлював баскетбольний щит та упав із драбини: практика розслідування Читайте у довіднику про інші аспекти безпеки праці малярів: ЗІЗ для маляра під час роботи у закритій ємності

Об 11:30 маляр, тримаючи правою рукою замок, який був із правого боку дверей, лівою рукою ключами почав відмикати замок. У цей час третя секція драбини посунулася по підлозі у напрямку бетонних сходів приміщення коридору. Через це третя секція драбини впала на бетонну підлогу разом із маляром П. Після того, як упав, маляр трохи відлежався та доповз до дверей спортивної зали. Він відчинив їх та покликав працівників. С. та Н. підійшли до П. На їхнє запитання «Що трапилося?», П. відповів: «Упав із драбини».

Працівники допомогли П. підвестися та надали йому домедичну допомогу. Маляр не надав істотного значення події. Він чекав на завершення робіт. Однак стан його почав погіршуватися. Тому працівники відвезли П. до травматологічного пункту. Після того, як провели рентгенологічне обстеження, лікарі викликали швидку і маляра доставили до міської клінічної лікарні. Там працівника госпіталізували.

Маляр установлював баскетбольний щит та упав із драбини: практика розслідування Рекомендуємо ознайомитися, щоб знати все, що потрібно, про малярні роботи: нормативна база, вимоги до виробничого персоналу та засобів захисту

Наслідком нещасного випадку згідно з висновком лікарні є перелом лобкової та здухвинної кістки справа зі зміщенням уламків, центральним вивихом голівки правого стегна. Це ушкодження належить до тяжких травм відповідно до Класифікатора розподілу травм за ступенем тяжкості (затверджений наказом МОЗ від 04.07.2007 № 370). Потерпілий не був у стані алкогольного й наркотичного сп’яніння.

Члени комісії з розслідування нещасного випадку зустрілися з потерпілим для розгляду питань щодо розв’язання соціальних проблем, які виникли внаслідок нещасного випадку, роз’яснення прав у зв’язку з настанням нещасного випадку.

Які висновки комісії з розслідування

Нещасний випадок із маляром підприємства N П. визнали пов’язаним із виробництвом на підставі пп. 2 п. 15 Порядку № 1232.

Нещасний випадок стався, коли потерпілий перебував у місці для виконання трудових обов’язків відповідно до завдань керівника протягом робочого часу. Щодо П. склали акт за формою Н-1 і взяли на облік на підприємстві.

Основна причина нещасного випадку, вказана в акті: організаційна — невиконання посадових обов’язків.

Порушено: п. 2.7 посадової інструкції майстра дільниці, затвердженої директором підприємства N, а саме — майстер дільниці: вживає заходів, які забезпечують правильну організацію і безпечне ведення робіт, виконання правил та інструкцій із охорони праці, виробничу санітарію, пожежну безпеку, безпечну експлуатацію устаткування, інструмента і пристроїв.

Супутня причина нещасного випадку, вказана в акті: організаційна — невиконання вимог інструкцій із охорони праці.

Порушено: п. 2 підрозділу «Вимоги до драбин і стрем’янок» та п. 1 і п. 9 підрозділу «Вимоги при експлуатації» розділу «Вимоги безпеки під час роботи» Інструкції з охорони праці № 5 при роботі на висоті і при веденні робіт із використанням драбин, стрем’янок і помостів, затвердженої директором Підприємства N, а саме:

  • тятиви приставних драбин і стрем’янок, щоб забезпечити стійкість, мають розходитися донизу; ширина приставної драбини і стрем’янки вгорі має бути не менше ніж 300 мм, внизу — не менше ніж 400 мм (п. 2);
  • необхідно переконатися у тому, що драбина справна і що вона не зсунеться з місця (п. 1);
  • при встановленні приставних драбин в умовах, коли можливий зсув їхнього верхнього краю, його необхідно надійно закріпити за стійкі конструкції (п. 9).
Нещасний випадок внаслідок падіння з драбини: практика розслідування Щоб попередити працівників про можливу небезпеку - ознайомтеся зі статтею Роботи на висоті: типові порушення вимог безпеки

Заходи для усунення причин нещасного випадку

Щоб запобігти подібним нещасним випадкам у майбутньому, комісія зі спеціального розслідування запропонувала вжити таких заходів:

  • поінформувати працівників комплексного підрозділу технічного обслуговування та ремонту будівель підприємства N про обставини та причини нещасного випадку;
  • провести позаплановий інструктаж із питань охорони праці з працівниками комплексного підрозділу технічного обслуговування та ремонту будівель підприємства N щодо безпеки праці під час робіт на висоті і при веденні робіт із використанням драбин, стрем’янок і помостів;
  • майстру дільниці Т. пройти позачергове навчання і перевірку знань із питань охорони праці;
  • керівникам робіт монтажних бригад забезпечити правильну організацію і безпечне ведення робіт, виконання правил та інструкцій із охорони праці, безпечну експлуатацію устаткування, інструмента і пристроїв.

Маляр установлював баскетбольний щит та упав із драбини: практика розслідування Кого ж визнали винним у нещасному випадку та чи отримав потерпілий виплати від ФСС? Продовження історії читайте у довіднику.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді