Наказ про створення комісії з розслідування нещасних випадків

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Якщо на підприємстві стався нещасний випадок, що не підлягає спеціальному розслідуванню, роботодавець зобов’язаний створити комісію, яка проведе його розслідування. Наводимо зразок наказу про створення комісії з розслідування нещасних випадків.

Нещасні випадки розслідують за Порядком розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві (далі — Порядок № 337), затвердженому постановою КМУ від 17.04. 2019 № 337.

Класифікатор видів подій, причин, обладнання, що призвели до нещасного випадку

Порядком передбачено, що у разі настання групових нещасних випадків, випадків із смертельними наслідками чи які спричинили тяжкі наслідки та настання інших нещасних випадків, зазначених у п. 10 Порядку, розслідування проводиться спеціальною комісією, створеною Державною службою України з питань праці та/або її територіальним органом.

Для розслідування нещасних випадків, що не підлягають спеціальному розслідуванню, не пізніше наступного робочого дня після отримання інформації про нещасний випадок від безпосереднього керівника робіт, повідомлення від закладу охорони здоров’я, заяви потерпілого, членів його сім’ї чи уповноваженої ним особи на підприємстві утворюється відповідна комісія.

До складу комісії з розслідування нещасних випадків входять:

  • керівник (спеціаліст) служби охорони праці або посадова особа, на яку роботодавцем покладено виконання функцій з охорони праці (голова комісії);
  • представник робочого органу Фонду соціального страхування України;
  • представник первинної організації профспілки (у разі її відсутності — уповноважена найманими працівниками особа з питань охорони праці);
  • лікар з гігієни праці територіального органу Держпраці (у разі настання гострого професійного захворювання (отруєння);
  • інші представники підприємства (установи, організації), посадові особи органів Держпродспоживслужби, ДСНС (у разі потреби та за відповідним погодженням).

До складу комісії не може входити безпосередній керівник потерпілого.

Для створення комісії з розслідування роботодавець має видати відповідний наказ. Скачайте заповнений наказ про створення комісії з розслідування нещасних випадків, наведений на початку статті, та скористайтеся ним як зразком при розробці власного.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді