Захисні каски

UA RU
Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Захисні каски — найбільш розповсюджені засоби захисту працівників від травмування голови. Дізнайтеся, в яких нормативних документах встановлено вимоги до захисних касок, на що слід звертати увагу під час придбання цих ЗІЗ та як потрібно перевіряти придатність касок до експлуатації.

Якими засобами захисту забезпечити працівників у надзвичайних ситуаціях

Коли потрібні захисні каски

Для забезпечення безпеки та захисту здоров’я працівників роботодавець зобов’язаний забезпечити за свій рахунок придбання, комплектування, видачу та утримання засобів індивідуального захисту. Для захисту голови використовуються захисні каски або шоломи.

Працівники повинні використовувати захисні каски для запобігання та мінімізації наслідків дії на голову таких небезпечних і шкідливих виробничих факторів, як електрострум, вода або агресивні речовини, тепловий удар, механічні чинники тощо. Каски мають відповідати вимогам держстандартів та нормативно-технічної документації на конкретний вид касок.

Найбільш поширеними є каски загального і спеціального призначення: для газовиків, будівельників, шахтарів, лісорубів, окремих інших видів робіт, де існує можливість ураження голови.

Орієнтовний перелік робіт, на яких необхідно застосовувати ЗІЗ, визначає додаток 3 до Мінімальних вимог безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці, затверджений наказом Мінсоцполітики від 29 листопада 2018 року № 1804. Це, зокрема:

  • будівельні роботи, роботи з реконструкції або знесення будівель, роботи поблизу риштовання та на підвісних робочих місцях, монтаж і демонтаж опалубки, роботи з переміщення вантажів, складання конструкцій та встановлення устаткування;
  • роботи на металоконструкціях мостів, будівель та гідротехнічних споруд; роботи на щоглах, вежах, у доменних печах, на металургійних заводах і прокатних станах, трубопроводах великого діаметру, у котельнях, на електростанціях та у великих ємностях;
  • роботи в ямах, траншеях, шурфах, колодязях, шахтах, тунелях;
  • земельні та гірничі роботи;
  • підземні гірничі роботи, роботи в кар’єрах, відкриті видобувні роботи, збагачення вугілля;
  • роботи з гайковертами, іншим механізованим інструментом для скріплення;
  • вибухові роботи;
  • роботи поблизу ліфтів, підйомних механізмів, кранів і конвеєрів та ін.

Захисні каски Відповідає експерт: Чи потрібна захисна каска водію навантажувача

Типи та класи захисних касок

типи та класи захисних касок

Захисні каски складаються з корпусу, внутрішньої оснастки і підборідного ременя. Каски також можуть оснащуватись пристроями для кріплення на них респіратора, протишумових навушників, щитка і окулярів для захисту очей та обличчя. У зимовий період використовується каска захисна з підшоломником.

Для вибору правильного типу або класу захисних касок необхідно оцінити також можливість додаткових небезпек. Наприклад, каска захисна будівельна має забезпечити захист від бічних ударів, а та, що призначена для електромонтажних робіт, — відповідний рівень ізолювання.

Вимоги до захисних касок

Нормативні вимоги щодо експлуатації захисних касок встановлені в таких нормативних документах:

  • ДСТУ EN 397:2017 «Каски захисні промислові»
  • Правила експлуатації електрозахисних засобів, затверджені наказом Мінпраці та соцполітики України від 5.06.2001 № 253;
  • Правила охорони праці під час виконання робіт на висоті, затверджені наказом Держгірпромнагляду від 27.03.2007 № 62, та ін.

Пам’ятайте!

При придбанні захисних касок повинна бути супроводжувальна документація:

  • керівництво з експлуатації;
  • паспорт;
  • сертифікат або декларація.

Також мають бути відповідне маркування та повна комплектація згідно з документами.

Захисні каски повинні мати впресоване або влите маркування на корпусі (внутрішньому оснащенні) та інформаційні дані, що визначені у технічних умовах виробника та державних стандартах:

  • назва або ідентифікаційна позначка виробника;
  • рік, квартал (місяць) випуску;
  • розмір або діапазон розмірів;
  • номер стандарту (наприклад, EN 397);
  • тип каски (як правило, на касках закордонного виробництва).

Нормативними документами не передбачено нанесення на захисні каски інвентарних номерів.

Як перевірити придатність до експлуатації захисних касок

Захисні каски не піддають періодичним експлуатаційним випробуванням, але їх придатність перевіряють перед кожним застосуванням шляхом візуального огляду.

Візуальний огляд захисних касок проводять з метою виявлення дефектів, а також для контролю їх стану протягом усього строку експлуатації відповідно до вимог документів з експлуатації, встановлених виробником.

Придатна до використання каска має суцільний корпус з козирком або полями і внутрішнє оснащення (амортизатор і несучу стрічку). Внутрішнє оснащення і підборідний пасок — з’ємні, мають пристрій для кріплення до корпусу каски. Підборідний пасок регулюється по довжині, а спосіб його кріплення забезпечує можливість його швидкого роз’єднання. Конструкція каски дозволяє максимальне регулювання внутрішнього оснащення всередині корпусу каски та не перешкоджає носінню інших 313, наприклад, захисних окулярів.

Зверніть увагу!

Засоби індивідуального захисту мають бути сумісними між собою. Можливість поєднання ЗІЗ має бути підтверджена їх випробуваннями під час збирання або дозволом на використання комбінації. На практиці можна поєднувати ЗІЗ одного виробника — у такому разі їхні захисні властивості при спільному використанні не погіршаться.

Не допускається застосовувати пошкоджені каски захисні, що мають тріщини і вм’ятини на корпусі, порушення цілісності внутрішнього оснащення. Каски з пошкодженнями заміняють на нові, оскільки вони не підлягають ремонту.

За необхідності протягом експлуатації захисних касок можна проводити їхнє санітарне оброблення, зануривши у 3-5%-вий розчин хлораміну або 3%-вий розчин хлорного вапна на 30-60 хвилин, а потім промити у холодній воді та висушити природним способом.

Хто відповідає за видачу працівникам ЗІЗ

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді