Вимоги пожежної безпеки в закладах освіти

Для освітньо-навчальних установ законодавством встановлені додаткові стандарти пожежної безпеки з метою посиленого захисту життя та здоров’я учасників навчального процесу.

Загальні вимоги пожежної безпеки в закладах освіти

Оскільки при проектуванні багатоповерхових дитячих дошкільних закладів необхідно передбачити розташування кімнат для дітей за наступним принципом: молодші за віком діти розміщуються на нижчих поверхах.

Килими та інші подібні покриття необхідно міцно прикріплювати до підлоги, оскільки при русі дітей вони можуть скручуватись та заважати проходу.

У дитячих установах, що працюють цілодобово, необхідно призначити відповідальних осіб для чергування вночі. Приміщення чергових має бути облаштоване засобами комунікації і телефонними апаратами. Черговій особі слід видати ключі від кімнат дітей та дверей аварійних виходів, ручний електричний ліхтар, перелік дітей, які залишаються на ніч тощо.

Змінами до Правил пожежної безпеки в Україні уточнено, що чергові у дитячих закладах мають бути забезпечені засобами індивідуального захисту органів дихання для саморятування людей під час пожежі з розрахунку на максимальну кількість дітей та окремо для обслуговуючого персоналу (п.1.3 розділу VI Правил). Раніше в цьому пункті йшлося про «фільтрувальні пристрої для саморятування».

Не дозволяється:

1.передавати в оренду стороннім організаціям навчальні приміщення, спальні корпуси та кімнати з метою експлуатації їх в якості складських чи виробничих приміщень;

  1. розміщувати дітей у приміщеннях, в яких менше двох аварійних виходів;
  2. зберігати в навчальних установах бензин, гас, балони з киснем та іншими газами;
  3. організувати проведення вогневих робіт в приміщенні в той час, коли там перебувають діти;
  4. для освітлення кімнат використовувати свічки, гасові ліхтарі або світильники.

Вимоги пожежної безпеки в закладах освітиЧитайте також: Змінять порядок проведення навчання з питань охорони праці в закладах освіти

В цілому, у навчальних кімнатах треба встановлювати тільки ті речі і меблі, що необхідні для безпосереднього проведення навчального процесу. Захаращувати приміщення зайвими матеріалами та обладнанням непотрібно.

Пожежонебезпечні речовини можуть використовуватись учнями тільки під наглядом відповідальної особи, яка самостійно роздає їх учням у безпечній тарі. Після завершення занять усі небезпечні речовини та матеріали мають бути прибрані у спеціально призначені приміщення або сейфи.

Усі роботи, які супроводжуються виділенням токсичних або пожежовибухонебезпечних парів та газів, повинні проводитися лише у витяжних шафах із включеною вентиляцією. Витяжні шафи, в яких проводяться такі роботи, повинні мати верхні та нижні відсмоктувачі, а також бортики, котрі запобігають стіканню рідини на підлогу.

Після закінчення роботи у фотолабораторіях, приміщеннях із рентгенівськими установками проявлені плівки треба передавати на зберігання до архіву. Зберігання невеликої кількості плівки (не більше 10 кілограм) дозволяється у вогнетривкій шафі у кабінеті.

Проведення робіт на дослідних установках, де застосовуються пожежовибухонебезпечні речовини і матеріали, допускається лише після затвердження можливості їх експлуатації з боку уповноваженої комісії, призначеною розпорядженням адміністрації установи. Комісія повинна підготувати заключення про можливість та умови використання таких установок у даному приміщенні.

Всі співробітники освітніх закладів зобов’язані знати правила протипожежної безпеки для роботи із хімічними речовинами і матеріалами та способи їх гасіння при раптовому возгоранні.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді