Засоби колективного захисту працівників

UA RU
Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Залежно від характеру застосування засоби захисту працівників поділяють на засоби колективного захисту та засоби індивідуального захисту. У статті розповімо про види колективних засобів захисту залежно від їх призначення.

Роботодавець зобов'язаний захистити працівників від небезпечних та шкідливих виробничих чинників або знизити рівень їх негативного впливу. Для цього він використовує засоби колективного захисту або запезпечує працівників засобами індивідуального захисту відповідно до вимог нормативних актів.

Засоби захисту мають бути безпечними для життя та здоров’я працівників за умови їх застосування за призначенням з урахуванням правильного обслуговування й використання.

Експлуатація засобів колективного та індивідуального захисту дозволена за умови:

  • наявності технічної документації (документів з експлуатації) з позначкою служби (відділу) технічного контролю виробника;
  • своєчасного проведення необхідних експлуатаційних випробувань, якщо це вимагається нормативно-технічною документацією виробника;
  • проведення щоденного огляду засобів захисту перед початком робіт з перевіркою справності, відсутності пошкоджень та дефектів, які можуть погіршувати їх захисні властивості.

Детальніше про засоби індивідуального та засоби колективного захисту, види засобів захисту та про їх призначення — далі.

Як облаштувати споруди цивільного захисту

Класифікація засобів індивідуального та колективного захисту

Види засобів індивідуального захисту

Коли безпеку робіт не можуть забезпечити конструкція і розміщення засобів виробництва, організація виробничих процесів, проєктно-технологічні рішення та засоби колективного захисту, необхідно застосовувати засоби індивідуального захисту. Як випливає з їх назви, ЗІЗ застосовуються працівником індивідуально.

Вони зменшують вплив на працівників небезпечних і шкідливих чинників, запобігають нещасним випадкам та професійним захворюванням.

ЗІЗ використовують відповідно до Мінімальних вимог безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці, затверджених наказом Мінсоцполітики від 29.11.2018 № 1804 (НПАОП 0.00-7.17-18).

Розрізняють такі види засобів індивідуального захисту:

  • рукавиці та рукавички (ЗІЗ рук);
  • мпецвзуття: черевики, чоботи, бахіли та ін.;
  • шоломи, каски, спеціальні шапки тощо (ЗІЗ голови);
  • різні види захисних окулярів (ЗІЗ органів зору);
  • навушники, спеціальні протишумові вкладиші, шоломи (ЗІЗ органів слуху);
  • респіратори, протигази, пневмошоломи та пневмомаски (ЗІЗ дихальних органів);
  • захисні маски та щитки (ЗІЗ обличчя);
  • спеціальні креми та пасти, гелі, мазі, засоби для вмивання (ЗІЗ шкіри);
  • діелектричні килимки, запобіжні пояси та інші засоби індивідуального захисту;
  • комбінезони, костюми, штани й куртки, кожухи, жилети, фартухи та нарукавники та ін. спецодяг;
  • скафандри та пневмокостюми (спеціальні ізоляційні костюми).

ЗІЗ використовують лише за призначенням відповідно до інструкцій з експлуатації. Працівники зобов’язані інформувати роботодавця про недоліки щодо використання ЗІЗ за призначенням.

Види засобів колективного захисту

Засоби колективного захисту — це засоби, що використовуються для запобігання або зменшення впливу на працівників шкідливих і небезпечних виробничих факторів, а також для захисту від забруднення. На відміну від ЗІЗ вони мають захищати двох чи більше осіб за рахунок нормалізації умов їхньої трудової діяльності.

Вимоги до засобів колективного захисту наведені у ДСТУ 7238:2011 «Система стандартів безпеки праці. Засоби колективного захисту працюючих. Загальні вимоги і класифікація», затвердженому наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики № 37 від 02.02.2011.

Загальні вимоги, технічні вимоги, вимоги щодо безпеки, методи випробувань, контролювання, вимоги до маркування, відомості, які надає виробник (зокрема, інструкції з експлуатації), тощо визначають у стандартах і технічних умовах на конкретні типи устатковання та засобу колективного захисту.

Види засобів колективного захисту залежно від конкретного небезпечного та/чи шкідливого виробничого фактора чи від конструктивних особливостей поділяють на типи:

  • ЗЗ від випромінення (інфрачервоного, іонізуючого, ультрафіолетового, лазерного) та різних видів полів (електромагнітного, магнітного чи електричного). До таких ЗЗ належать різні види огороджень, сигналізація, герметизація, автоматичний контроль та знаки безпеки.
  • антишумові та противібраційні ЗЗ, а саме: звуко- та віброізоляція, спецогородження;
  • ЗЗ від ураження струмом. Серед таких ЗЗ є захисне заземлення, огородження, дистанційне керування та автоматичне відімкнення;
  • ЗЗ від механічних впливів. До цієї групи ЗЗ входять: сигналізація та обгородження, знаки безпеки, автоматичний контроль;
  • ЗЗ для покращення і нормалізації освітлення робочих місць, приміщень. Серед таких ЗЗ є освітлювальне устаткування та прилади, різноманітні джерела світла, світлофори та світлозахисне устаткування;
  • ЗЗ від хімічних чинників. До цих ЗЗ належать: очищення повітря, його вентиляція, герметизація, дистанційне керування, огородження та знаки безпеки;
  • ЗЗ від низьких (високих) температур. Такі ЗЗ — це термоізоляція, дистанційне керування та автоматичний контроль, сигналізація й обгородження;
  • ЗЗ для нормалізації повітряного середовища. Серед таких ЗЗ — опалення та кондиціювання повітря, його вентиляція, автоматичний контроль і сигналізація.

Вибирають конкретний тип засобу колективного захисту з урахуванням вимог безпеки для цього процесу або виду робіт.

Конструкція засобів колективного захисту повинна забезпечувати можливість контролювати виконання ними свого призначення до початку та/або у процесі функціонування виробничого устатковання.

image36

Пам’ятка: Зміни у трудовому законодавстві під час воєнного стану

Колективні засоби захисту у надзвичайних ситуаціях

До колективних засобів захисту також належать захисні споруди та укриття.

Захисні споруди цивільного захисту — це інженерні споруди для захисту населення від впливу небезпечних чинників, що виникають внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів.

До них належать:

  • сховище;
  • протирадіаційне укриття;
  • швидкоспоруджувана захисна споруда цивільного захисту.

Для захисту людей від деяких небезпечних чинників, що виникають внаслідок надзвичайних ситуацій у мирний час, та дії засобів ураження в особливий період також використовують споруди подвійного призначення і найпростіші укриття.

Захисні споруди ЦЗ мають бути готовими до укриття працівників відповідно до постанови КМУ від 10.03.2017 № 138 «Деякі питання використання захисних споруд цивільного захисту».

Утримання фонду захисних споруд у готовності до використання за призначенням здійснюють їх балансоутримувачі. У разі використання однієї захисної споруди кількома суб’єктами господарювання вони беруть участь в її утриманні відповідно до договорів, укладених з балансоутримувачем захисної споруди.

Суб’єкти господарювання, що утримують захисні споруди, незалежно від форм власності та господарювання призначають відповідальних осіб. Ці особи контролюють правильне утримання приміщень, збереження захисних пристроїв та інженерно-технічного обладнання захисних споруд.

Засоби колективного захисту працівників Стане у пригоді: Інструкція з техногенної безпеки, цивільного захисту та дій у надзвичайних ситуаціях



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді