Наказ про призначення відповідальних за пожежну безпеку

UA RU
Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Керівник підприємства зобов’язаний призначити відповідального за пожежну безпеку на підприємстві та закріпити цей обов’язок у локальних актах підприємства. У статті ви знайдете зразок наказу про призначення відповідального за пожежну безпеку.

Керівник підприємства повинен визначити обов’язки посадових осіб щодо забезпечення пожежної безпеки, призначити відповідальних за пожежну безпеку окремих будівель, споруд, приміщень, дільниць, технологічного та інженерного устаткування, а також за утримання й експлуатацію засобів протипожежного захисту. Підстава — пункт 2 розділу ІІ Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом МВС України від 30.12.2014 № 1417.

У Правилах не визначено, хто саме має відповідати за пожежну безпеку на підприємстві. Йдеться тільки про обов’язок керівника призначити таку особу та про необхідність закріпити цей обов’язок у локальних актах підприємства.

На деяких підприємствах обов’язки щодо організації пожежної безпеки намагаються покласти на інженера з охорони праці. Проте ці обов’язки невластиві його посаді.

Як встановити протипожежний режим на підприємстві

Зразок наказу про призначення відповідального за пожежну безпеку

Зразок наказу про призначення відповідального за пожежну безпеку

Порядок призначення відповідального за пожежну безпеку

Відповідальну за пожежну безпеку особу призначають наказом керівника з-поміж штатних працівників підприємства, які пройшли навчання та перевірку знань із питань пожежної безпеки в установленому порядку.

Для призначення відповідальної особи (або осіб) керівник підприємства видає наказ про відповідального за пожежну безпеку. Працівника, який виконуватиме такі обов’язки, в обов’язковому порядку мають ознайомити з наказом під підпис.

Відповідальна особа має вміти розробляти необхідні документи з організації та забезпечення пожежної безпеки, проводити інструктажі з пожежної безпеки, навчання працівників, взаємодіяти з органами контролю.

Обов’язки щодо забезпечення пожежної безпеки, утримання та експлуатації засобів протипожежного захисту передбачаються у посадових інструкціях, обов’язках, положеннях про підрозділ.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді