Вступний інструктаж з пожежної безпеки на підприємстві

UA RU
Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Вступний інструктаж з пожежної безпеки — це перший крок до ознайомлення з системою протипожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся, хто має його проходити та які питання розглядаються під час такого інструктажу.

Вступний інструктаж з пожежної безпеки скачатьперелік питань для проведення інструктажу

Нормативне регулювання

Правилами пожежної безпеки в Україні, а також Порядком здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях, затвердженим постановою КМУ від 26.10.2013 № 444, встановлено, що при прийнятті на роботу всі працівники на робочому місці повинні проходити інструктажі з питань пожежної безпеки.

За видами проведення інструктажі поділяються на вступний, первинний, повторний, позаплановий та цільовий.

Своєчасно організувати інструктажі працівників із питань пожежної безпеки, а також навчання і перевірку знань має керівник підприємства, а у структурних підрозділах (цех, дільниця, лабораторія, майстерня тощо) — керівник відповідного підрозділу. Так скеровує п. 4 розділу І Порядку затвердження програм навчання та інструктажів з питань пожежної безпеки, організації та контролю за їх виконанням, затвердженого наказом МВС від 05.12.2019 № 1021, (далі — Порядок).

Хто повинен проходити вступний інструктаж з питань пожежної безпеки

Вступний протипожежний інструктаж проводиться з усіма працівниками, які прийняті на роботу, а також з особами, які прибули на підприємство у відрядження, на виробничу практику (навчання) тощо і мають брати безпосередню участь у виробничому процесі. Він є першою сходинкою, на якій працівник знайомиться із загальними протипожежними правилами, а також із локальними наказами та іншими нормативними документами з питань пожежної безпеки, вивчає розташування шляхів евакуації та загальні принципи роботи систем оповіщення тощо. Після інструктажу працівник має знати головне: як діяти у випадку виникнення пожежі та як її не допустити.

Конструктор Плану евакуації на випадок пожежі

Вступний інструктаж з пожежної безпеки проводиться на підставі чинних на підприємстві правил, інструкцій та інших нормативно-правових актів у спеціально обладнаному для цього приміщенні. Його проводять особи, які пройшли відповідне навчання і спеціальну підготовку та мають посвідчення. Інструктаж проводять за переліком питань, розроблених на підприємстві з урахуванням особливостей відповідного виробництва. Програма та тривалість інструктажу затверджуються керівником підприємства.

Перелік питань, з якими необхідно ознайомити робітників у межах вступного протипожежного інструктажу

Під час проведення вступного інструктажу з пожежної безпеки ознайомте працівника з таким орієнтовним переліком питань:

  • небезпечні фактори (типи робіт, обладнання) в діяльності підприємства, які можуть спричинити пожежу;
  • запобіжні засоби пожежної безпеки, що використовуються для мінімізації ризиків виникнення пожежі;
  • норми експлуатації інструментів пожежогасіння та місця їх розташування;
  • аварійна система інформування працівників про пожежу на підприємстві;
  • процедура евакуації робітників та матеріальних цінностей;
  • порядок притягнення винних осіб до відповідальності за порушення правил пожежної безпеки тощо.

Вступний інструктаж завершуються перевіркою знань, яку здійснює особа, що його проводила.

Результати вступного інструктажу фіксують у Журналі реєстрації інструктажів з питань цивільного захисту, пожежної безпеки та дій у надзвичайних ситуаціях.

Інструктажі з пожежної безпеки можна проводити разом з інструктажами з охорони праці (п. 6 розд. IV Порядку).

Вступний інструктаж з пожежної безпеки на підприємстві Пам’ятайте, приступати до роботи особам, які не пройшли навчання, протипожежного інструктажу і перевірки знань з питань пожежної безпеки, забороняється.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді