Працівник зламав палець. Як розслідувати

Столяр Леонід прибрав рукою, а не спеціальним гачком, стружку з увімкненого крайколичкувального верстата. Як наслідок — перелом пальця правої кисті. Чи визнали нещасний випадок пов’язаним із виробництвом та чи отримав потерпілий страхові виплати? Читайте далі.

Нещасні випадки під час виконання трудових обов’язків, які призвели до втрати працівником працездатності на один робочий день чи більше, а також настання смерті працівника під час виконання ним трудових (посадових) обов’язків, підлягають розслідуванню (п. 7 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою КМУ від 30.11.2011 № 1232; далі — Порядок № 1232).

Де стався нещасний випадок

Нещасний випадок стався зі столяром Л. Підприємства N на дільниці крайкування. Тут розміщені механічні деревообробні верстати. Виробнича дільниця обладнана камерами відеоспостереження.

Виробниче приміщення розмежоване на окремі дільниці: порізки плитних матеріалів, складання фасадів, крайкування, зачистки фасадів, пакування. Дільниці розміщені в одноповерховій капітальній будівлі. Приміщення має відокремлений вхід, обладнаний рампою для вантажних робіт.

Відповідальність за порушення законодавства про охорону праці Ця інформація може зберегти життя! Скачайте інструкцію з надання домедичної допомоги

Вентиляція цеху природна та механічна витягувальна. Освітлення природне та штучне, загальне — світлодіодні лампи.

Місце нещасного випадку — крайколичкувальний верстат. Цей верстат придбали та ввели в експлуатацію 2014 року. Він має габарити: 5,5 × 1 м, висота — 1,5 м. Верстат прохідного типу. У боковій неробочій частині має два прозорі захисні екрани. Вони блокуються за увімкненого верстата. Коли верстат працює, екрани не відкриваються. На верстаті обробляють деревинні матеріали та наклеюють плівки полівінілхлоридні на торець плитних матеріалів. Щоб прибрати стружку з верстата, використовують спеціальний гачок.

ДОСЬЄ

  • Потерпілий: столяр.
  • Травми внаслідок нещасного випадку: перелом пальця правої кисті.
  • Напрям діяльності підприємства N: деревообробка.
  • Режим роботи працівників виробничої дільниці: понеділок — п’ятниця: з 09:00 до 17:00, обідня перерва з 13:00 до 14:00; субота: з 09:00 до 15:00, обідня перерва з 12:00 до 13:00. Вихідні — неділя, святкові дні.
  • Загальний стаж роботи потерпілого 3 роки 9 місяців; за професією — 3 роки 9 місяців; на підприємстві — 3 роки 9 місяців.
  • Навчання з ОП: 27.06.2013.
  • Перевірка знань із ОП: 05.04.2017.
  • Професійний добір: не вимагається.
  • Інструктажі з ОП: вступний — 03.07.2013; первинний — дані не збереглися; повторний — 14.04.2017. цільовий — не вимагається.
  • Медогляди: попередній, періодичний — не проходив.

Що з’ясувала комісія з розслідування

У день, коли стався нещасний випадок, столяр Л. прийшов на роботу о 09:00. Він одягнув спецодяг — бавовняний комбінезон, шкіряні черевики.

Начальник виробництва тимчасово був відсутній на підприємстві. Його обов’язки виконував верстатник деревообробних верстатів К. згідно з наказом по підприємству.

Нещасний випадок внаслідок падіння з драбини: практика розслідування Дізнайтеся, як розслідувати нещасний випадок, якщо потерпілий був п’яним

К. з 09:00 до 09:10 провів виробничу нараду та видав завдання працівникам. Столяру Т. доручив клеїти крайки на торець плитних матеріалів на крайколичкувальному верстаті. Т. дав завдання столяру Л. працювати разом із ним на крайколичкувальному верстаті. Столяри Т. та Л. виконували роботи до обідньої перерви. Т. працював першим номером. У його обов’язки входило подача крайки в магазин та подача деталей із одного боку верстата. Л. працював другим номером. У його обов’язки входило приймати деталі з другого боку верстата та складати їх на теліжку.

Із 13:00 до 13:40 Т. та Л. були на обідній перерві. Опісля продовжили роботу на крайколичкувальному верстаті.

Із пояснювальної записки столяра Т. з’ясували, що після обідньої перерви він не звернув увагу на те, що захисний екран у боковій частині верстата не закритий. Т. увімкнув верстат та почав подавати деталі. Л. приймав та складав їх.

Із матеріалів відеоспостереження та пояснювальної записки потерпілого встановили таке. О 14:20 Л. зайшов за увімкнений верстат у бокову його частину, де був відкритий захисний екран. Він не звернув увагу на те, що інший працівник подав деталь у верстат, і вирішив пальцем прибрати стружку. Спеціальним гачком не скористався. Палець правої кисті опинився у небезпечній зоні. Як наслідок — палець травмували частини верстата, що рухаються, пересуваються. Л. підбіг до Т. та показав травмований палець. Після того, як потерпілому надали першу допомогу, його каретою швидкої доставили до травматологічного пункту міської клінічної лікарні. Після надання першої медичної допомоги потерпілого направили на амбулаторне лікування за місцем проживання.

Відповідальність за порушення законодавства про охорону праці Виплата особі зі стійкою втратою працездатності через нещасний випадок разової стрхової допомоги Дізнайтеся, що ухвалив суд

Наслідком нещасного випадку відповідно до висновку міської клінічної лікарні про ступінь тяжкості виробничої травми є відкритий уламковий перелом дистальної фаланги другого пальця правої кисті. Ушкодження не належить до тяжких травм. Потерпілий не перебував в алкогольному чи наркотичному сп’янінні.

Члени комісії з розслідування нещасного випадку зустрілися з потерпілим, щоб розглянути питання щодо розв’язання соціальних проблем, які виникли внаслідок нещасного випадку, та роз’яснити права у зв’язку з настанням нещасного випадку.

Які висновки комісії з розслідування

Нещасний випадок зі столяром Підприємства N Л. визнали пов’язаним із виробництвом на підставі підпункту 1 пункту 15 Порядку № 1232. За результатами розслідування склали акт за формою Н-1.

Основна причина нещасного випадку, вказана в акті: організаційна — невиконання інструкцій із охорони праці.

Відповідальність за порушення законодавства про охорону праці Інший нещасний випадок через недотримання вимог інструкцій з охорони праці мав значно тяжчі наслідки. Дізнайтеся, як його розслідували

Порушено: пункти 1.16, 1.17, 2.2 Інструкції з охорони праці № 22 при роботі на деревообробних верстатах.

Супутня причина нещасного випадку: організаційна — невиконання посадових обов’язків.

Порушено: пункт 2.9 Посадової інструкції начальника виробництва.

Працівник зламав палець. Як розслідувати Пройдіть тест та перевірте свої знання з охорони праці: герої малюнка, працюючи у цеху, порушили 13 норм охорони праці. Здогадайтеся, які саме!

Особи, дії або бездіяльність яких призвели до нещасного випадку:

Л. — столяр Підприємства N під час роботи на крайколичкувальному верстаті прибрав рукою стружку за увімкненого верстата та піднятих захисних екранах (хоч для цього є спеціальний гачок). Внаслідок цього палець правої кисті потрапив у небезпечну зону. Столяр порушив пункти 1.16, 1.17 Інструкції з охорони праці № 22 при роботі на деревообробних верстатах, а саме:

  • виконувати роботу зі знятими огородженнями заборонено;
  • очищати, обтирати, змащувати верстати, замінювати інструмент, прибирати стружки можна лише після вимкнення електродвигуна, зупинення рухомих частин. Прибирати стружку можна тільки спеціальним інструментом (щіткою, пилососом, гачком тощо). Прибирати безпосередньо руками заборонено.

Відповідальність за порушення законодавства про охорону праці Дізнайтеся більше про утворення комісії з розслідування нещасних випадків

Т. — столяр Підприємства N перед початком роботи на крайколичкувальному верстаті не переконався, що захисні екрани закриті. Він порушив пункт 1.16, 2.2 розділу II Інструкції з охорони праці № 22 при роботі на деревообробних верстатах, а саме: потрібно перевірити, чи правильно та надійно встановили захисні огородження допоміжних і запобіжних пристроїв.

К. — верстатник деревообробних матеріалів Підприємства N під час тимчасової відсутності начальника виробництва не забезпечив належний контроль за виконанням працівниками вимог охорони праці під час експлуатації крайколичкувального деревообробного верстата. Він порушив пункт 2.9 Посадової інструкції начальника виробництва, за яким має забезпечувати своєчасне і якісне навчання працівників безпечно вести роботи та контролювати виконання підпорядкованими йому працівниками вимог охорони праці.

Заходи для усунення причин нещасного випадку

Аби запобігти подібним нещасним випадкам у майбутньому, комісія зі спеціального розслідування запропонувала вжити таких заходів:

  • поінформувати керівників структурних підрозділів про обставини та причини нещасного випадку;
  • провести позаплановий інструктаж із охорони праці з працівниками виробничої дільниці, які обслуговують механічні верстати;
  • забезпечити контроль за виконанням працівниками вимог охорони праці під час експлуатації обладнання, устаткування, машин, механізмів тощо.

Маляр установлював баскетбольний щит та упав із драбини: практика розслідування Чи отримав потерпілий страхові виплати – дізнайтеся з Довідника

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді