Робота у вихідні та святкові дні: як не порушити законодавсто

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
Що потрібно знати роботодавцям про залучення працівників до роботи у вихідні та святкові дні під час воєнного стану. Читайте статтю та «озброюйтесь» новим законодавчими нормами.

 

Роботодавці мають знати вимоги законодавства щодо залучення працівників до роботи у святкові, неробочі та вихідні дні як у мирний час, так і під час дії у країні воєнного стану. 

▶ Як змінилися трудові відносини в умовах війни ◀

Вихідні та святкові дні в Україні. Нормативне регулювання

Вихідні, святкові і неробочі дні в Україні визначені різними статтями КЗпП.

Святкові і неробочі дні визначає стаття 73 КЗпП. Св’яткові дні 2024 — це, зокрема:

Дата

Назва свята

1 січня Новий Рік
8 березня Міжнародний жіночий день
1 травня День праці
8 травня День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років
28 червня День Конституції України
15 липня День Української Державності
24 серпня День Незалежності України
1 жовтня День захисників та захисниць України

Робота також не провадиться в дні релігійних свят. Неробочими днями у 2024 році в Україні є такі:

  • 5 травня — Пасха (Великдень);
  • 23 червня — Трійця;
  • 25 грудня — Різдво Христове.

Вихідні дні — це дні, в які працівник підприємства не працює згідно з графіком роботи підприємства (або графіком змінності).

Робота у вихідні та святкові дні: як не порушити законодавсто  Зверніть увагу! З 30.07.2023 діють норми Закону України «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України». Відповідно до цих змін у 2023 році передбачені такі святкові та неробочі дні:

Дата

Назва свята

24 серпня День Незалежності України
1 жовтня День захисників та захисниць України
25 грудня Різдво Христове

Порядок надання вихідних днів

Відповідно до ст. 67 КЗпП України при п'ятиденному робочому тижні працівникам надаються два вихідних дні на тиждень, а при шестиденному робочому тижні — один вихідний день.

Загальним вихідним днем є неділя.

Другий вихідний день при п'ятиденному робочому тижні, якщо він не визначений законодавством, визначається графіком роботи підприємства, погодженим із органом первинної профорганізації (профспілковим представником), і, як правило, має надаватися підряд з загальним вихідним днем.

Законодавством встановлені деякі особливості надання вихідних днів на тиждень, зокрема:

  • на підприємствах, де робота не може бути перервана в загальний вихідний день у зв'язку з необхідністю обслуговування населення (магазини, підприємства побутового обслуговування, театри, музеї і інші), вихідні дні встановлюються місцевими радами (стаття 68 КЗпП України);
  • на підприємствах, зупинення роботи яких неможливе з виробничо-технічних умов або через необхідність безперервного обслуговування населення, а також на вантажно-розвантажувальних роботах, пов'язаних з роботою транспорту, вихідні дні надаються в різні дні тижня почергово кожній групі працівників згідно з графіком змінності, що затверджується роботодавцем (стаття 69 КЗпП України).

Також, враховуючи норми статті 61 КЗпП України, при підсумованому обліку робочого часу вихідні дні можуть чергуватися з робочими днями через різну кількість днів залежно від графіка роботи підприємства або окремих працівників.

Положення про встановлення вихідних днів закріплюється у колективному договорі підприємства.

mquestion04.png  Чи має право працівник-донор на день відпочинку під час воєнного стану

Вихідні та святкові дні під час воєнного стану

У зв'язку з військовою агресією російської федерації проти України 24 лютого 2022 року в державі введено воєнний стан, під час якого діють обмеження та особливості організації трудових відносин. Вони встановлені Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136-IX).

Відповідно до частини 6 статті 6 Закону № 2136-IX у період дії воєнного стану в Україні не застосовуються норми статті 53, частини першої статті 65, частин 3-5 статті 67, статей 71, 73, 781 Кодексу законів про працю України та частини другої статті 5 Закону України «Про відпустки».

Крім того цим Законом передбачено, що:

  • п’ятиденний або шестиденний робочий тиждень та час початку і закінчення щоденної роботи (зміни) встановлюється роботодавцем;
  • тривалість щотижневого безперервного відпочинку може бути скорочена до 24 годин.

Воєнний стан продовжили до 16 листопада 2023 року. Підстава — закон України «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» від 27.07.2023 № 3275-ІХ.

Таким чином на період дії воєнного стану не діють норми КЗпП України щодо:

  • скорочення тривалості роботи працівників на одну годину як при п’ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні напередодні святкових і неробочих днів, а також щодо заборони перевищення тривалості робочого дня більше 5 годин напередодні вихідних днів при шестиденному робочому тижні;
  • встановлення обмеження для застосування граничних норм надурочних робіт;
  • перенесення вихідного дня на наступний після святкового або неробочого у випадку, коли святковий або неробочий день збігається з вихідним днем;
  • надання Кабінетом Міністрів України рекомендацій підприємствам про перенесення вихідних та робочих днів у порядку і на умовах, установлених законодавством, для працівників, яким встановлено п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями;
  • накладення заборони на залучення працівників до роботи у вихідні, святкові і неробочі дні;
  • неврахування святкових і неробочих днів при визначенні тривалості щорічних відпусток.

Слід також зазначити, що з 19.07.2022 законодавець повернув статтю 72 КЗпП України. Вона діятиме лише у період воєнного стану. Отже, як і раніш:

  • робота у вихідний день буде компенсуватися за згодою сторін наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі;
  • оплата за роботу у вихідний день обчислюватиметься відповідно до статті 107 КЗпП України за фактично відпрацьовані години.

При цьому одночасно отримати і інший день відпочинку, і подвійну оплату за відпрацьований вихідний день не можна.

123.png Зверніть увагу! Закон № 2136-IX діє лише у період дії воєнного стану та втрачає чинність з дня припинення або скасування воєнного стану.

Особливості робочого часу та часу для відпочинку водіїв

День захи
День захисників та захисниць України


зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді