Порядок відсторонення працівників від роботи в стані алкогольного, токсичного чи наркотичного сп’яніння

Автор
головний державний інспектор Головного управління Державної служби України з питань праці у Київській області, експерт з питань охорони праці
Як правомірно відсторонити працівника, котрий прийшов на роботу п’яним або вирішив прикластися до пляшки прямо на робочому місці? Шукайте відповіді у статті.

Працівник у стані сп’яніння може завдати шкоди собі і довколишнім, тому допускати його до роботи небезпечно. Дізнайтеся, як правильно відсторонити від роботи такого працівника.

Нещасний випадок з працівником у стані алкогольного сп’яніння: практика розслідування

Нормативне регулювання

Перебувати на робочому місці у стані алкогольного, наркотичного або токсичного сп’яніння забороняють:

  • стаття 12 Закону України «Про дорожній рух» від 30.06.1993 № 3353-XII;
  • стаття 58 Повітряного кодексу України;
  • стаття 65 Кодексу торговельного мореплавства України;
  • пункт 2.4.4 додатка 3; додаток 7 до Положення про систему управління безпекою судноплавства на морському і річковому транспорті, затвердженого наказом Мінтрансу від 20.11.2003 № 904.

Посилену відповідальність за перебування працівника на робочому місці у стані алкогольного, наркотичного або токсичного сп’яніння передбачає Положення про дисципліну працівників залізничного транспорту, затверджене постановою КМУ від 26.01.1993 № 55.

Загальні вимоги до відсторонення працівника у стані алкогольного сп’яніння

Законодавством визначено підстави, за яких власник або уповноважений ним орган можуть відсторонити працівника від роботи:

  • при появі на роботi у нетверезому станi, станi наркотичного або токсичного сп’янiння;
  • якщо працівник відмовляється або ухиляється вiд обов’язкових медичних оглядiв, навчання, інструктажу і перевiрки знань з охорони працi та протипожежної охорони;
  • в iнших випадках, передбачених законодавством (ст. 46 Кодексу законів про працю України).

Особливо це актуально для установ, що мають у своєму штаті водіїв. Адже керування транспортними засобами у стані сп’яніння (зокрема наркотичного) є вкрай небезпечним: дорожньо-транспортні пригоди зі смертельними наслідками трапляються, як правило, з вини водія, що кермував у нетверезому стані. А один із запобіжних заходів — саме відсторонення від роботи такого працівника.

Відсторонення від роботи — це тимчасове позбавлення працівника, який перебуває у трудових правовідносинах із підприємством, можливості реального здійснення ним права на працю. Усунення від роботи провадиться власником на підставі виявленого ним факту, через який власник має право усунути або зобов’язаний усунути працівника від роботи

Відсторонення від роботи не передбачає розірвання трудового договору, цей захід використовують тимчасово. Такого працівника можна допустити до роботи після того, як закінчиться строк відсторонення або буде усунуто його причину.

Порядок відсторонення працівника у стані алкогольного сп’яніння

Нормативними документами не визначено Типового порядку відсторонення працівників від роботи, яким би можна було скористатися при розробленні положення про відсторонення на підприємствах. Тому радимо скористатися розробленим для вас Порядком відсторонення від роботи працівників у стані алкогольного, наркотичного або токсичного сп’яніння, наведеним на початку статті. У ньому є зразки Акта огляду працівника на встановлення факту сп’яніння та Акта відсторонення працівника від роботи.

Хто відсторонює

Право відсторонювати від роботи насамперед необхідно надавати керівнику виробничого підрозділу, якому підконтрольна відсторонювана особа. Про право посадової особи відсторонювати працівників від роботи зазначають у відповідному розділі доведеної до виконавця посадової інструкції (розділ «Права»).

Таке право можна надати й відповідальним особам, які контролюють проведення робіт, — керівнику служби охорони праці, головним спеціалістам.

Якщо роботодавець не надав право відсторонювати працівників від роботи посадовим особам підприємства, таке право має лише роботодавець.

Як підтвердити факт сп’яніння

Працівника можна відсторонити від роботи після того, як посадова особа підприємства — наприклад, керівник підрозділу — надала доповідну записку про появу на роботі працівника у стані алкогольного сп’яніння. У ній обґрунтовують необхідність відсторонити порушника. До доповідної записки додають Акт відсторонення або пояснювальну записку працівника.

Працівника вважають відстороненим від роботи з того часу, який зазначено в Акті відсторонення. Умова — відсутність передбаченого законодавством документа, що заперечує причину відсторонення, — медичної довідки про відсутність сп’яніння у порушника.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді