Запобіжний пояс для проведення робіт на висоті

UA RU
Автор
головний державний інспектор Головного управління Державної служби України з питань праці у Київській області, експерт з питань охорони праці
Важливо не лише забезпечити працівників, які виконують роботи на висоті, запобіжними поясами, а й подбати про правильну експлуатацію цих засобів захисту. Адже лише за такої умови вони допоможуть зберегти життя та здоров’я працівників.

Запобіжний пояс — це обов’язковий елемент індивідуального захисту особи, яка залучена до висотних робіт. У статті розповімо, під час яких робіт використовують запобіжні пояси, які види запобіжних поясів існують та як обрати потрібний, як правильно зберігати та обліковувати запобіжні пояси.

Чи можна виконувати роботи на приставній драбині без запобіжного пояса

Нормативна база

Вимоги до рівня безпеки засобів захисту визначає Технічний регламент засобів індивідуального захисту, затверджений постановою КМУ від 27.08.2008 № 761 (далі — Технічний регламент ЗІЗ).

Вимоги до засобів захисту від падіння з висоти регламентують державні стандарти.

Як експлуатувати запобіжні пояси на об’єктах будівництва визначають ДБН А.3.2-2-2009 «Система стандартів безпеки праці. Охорона праці і промислова безпека у будівництві. Основні положення» та Правила охорони праці під час виконання робіт на висоті, затверджені наказом Держгірпромнагляду від 27.03.2007 № 62 (НПАОП 0.00-1.15-07).

Особливості використання запобіжних поясів на об’єктах електрогосподарства (монтерські пояси) урегульовані в розділі 17.2 Правил експлуатації електрозахисних засобів, затверджених наказом Мінпраці від 05.06.2001 № 253 (НПАОП 40.1-1.07-01).

У документації до засобу захисту від падіння повинні бути вказані дані про результати його випробувань, а також вимоги до періодичного огляду засобу захисту та його випробувань.

Як використовувати запобіжні пояси

Перед початком використання запобіжного поясу користувач повинен ознайомитись із особливостями експлуатації цього засобу. Якщо запобіжний пояс не зазначений у Нормах безоплатної видачі ЗІЗ, але передбачений іншими нормативно-правовими актами з охорони праці, його необхідно видавати працівникам залежно від характеру й умов робіт.

На запобіжні пояси мають бути сертифікати (декларації) відповідності виробника ЗІЗ чинним державним стандартам. Також на ці засоби захисту необхідно розробити інструкції з їх безпечної експлуатації.

Згідно з п. 12 розділу ІІ Мінімальних вимог безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці, затверджених наказом Мінсоцполітики від 29.11.2018 № 1804, строк використання (носіння) запобіжного пояса — до зношення, але не більше граничного строку використання, вказаного у сертифікаті (декларації) відповідності виробника ЗІЗ.

Запобіжні пояси та страхувальні канати необхідно зберігати у підвішеному стані або розкладеними на полицях в один ряд у сухих провітрюваних приміщеннях. Після закінчення роботи, а також перед зберіганням їх потрібно очистити від забруднень, просушити, металеві деталі протерти, а шкіряні — змастити жиром.

Заборонено зберігати пояси поруч із пристроями, що виділяють тепло, а також поблизу кислот, лугів, розчинників, бензину та мастил.

Види запобіжних поясів

В Україні найбільш розповсюдженими є ПЛ (лямковий) та ПБ (безлямковий). Безлямковий пояс споряджують карабінами, запобіжним стропом, регулятором довжини стропа, лямковий — верхніми (наплічними) та нижніми (стегновими) лямками, ременем, спинним ременем (кушаком), D-кільцями, карабінами, амортизатором, регулятором довжини стропа.

Аби забезпечити надійніше страхування працівника під час роботи на висоті, можна використовувати додаткове спорядження, зокрема стропи, фали, карабіни, мотузки тощо.

Пояс запобіжний лямковий

Лямковий запобіжний пояс використовують, коли є ризик впасти з висоти, а також у резервуарах, колодязях та інших замкнених просторах. Його застосовують й під час висотно-верхолазних робіт методом промислового альпінізму.

Лямковий пояс обладнується наплічними та стегновими лямками, пасками, спинним ременем, D-кільцями, затискувачем, амортизатором, регулятором розширення стропа.

Як правило, обладнання лямкового типу використовують при роботах, що супроводжуються ризиком зриву співробітника з висоти (наприклад, промисловий альпінізм), а також в сховищах, криницях та інших замкнених приміщеннях, де ймовірність вертикального падіння співробітника є досить високою.

Пояс запобіжний безлямковий

Безлямковий пояс призначений для страхування особи на робочому місці, що не передбачає раптове падіння співробітника. У будь-якому випадку, пояс необхідно закріплювати таким чином, щоб висота вертикального падіння особи не перевищувала 50 сантиметрів. Якщо ж розрахована величина вільного падіння з висоти є більшою ніж 50 сантиметрів, необхідно видати особі пояс з посиленим амортизатором.

Безлямковий пояс обладнується затискувачами, запобіжним стропом, регулятором розширення стропа.

Аналогом запобіжного поясу у сфері електроенергетики, нафтогазового обслуговування та залізничному транспорті є монтерський пояс, що використовується на монтажних та ремонтних роботах. Загальні вимоги щодо експлуатації монтерських поясів є такими ж як, зазначені вище.

Зверніть увагу, виробник або його уповноважена особа чи постачальник повинні проводити оцінку відповідності засобів захисту вимогам Технічного регламенту. Під час проведення оцінки відповідності виробник або його уповноважена особа чи постачальник має складати декларацію про відповідність згідно з додатком, яку пред’являє на вимогу призначених органів державної влади.

Як обліковувати видачу запобіжних поясів

Запобіжні пояси та страхувальні канати повинні мати інвентарні номери. При цьому можна використовувати заводські номери (п. 4.4.1 НПАОП 40.1-1.07-01).

Інвентарний номер потрібно наносити на засіб захисту будь-яким способом, який не погіршує його механічних властивостей.

Номер наносять фарбою або вибивають на металі безпосередньо на засобах захисту або на спеціальній бирці, яку кріплять до засобу захисту.

Для обліку результатів огляду та випробування запобіжних поясів і страхувальних канатів використовують Журнал обліку та зберігання засобів захисту.

Засоби захисту можуть проходити позачергові випробування після ремонту, заміни будь-яких деталей або за наявності ознак несправності.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді