Щодо проведення профілактичних медичних оглядів

Міністерство охорони здоров’я України нагадує про порядок проведення профілактичних медичних оглядів. Статтею 169 Кодексу законів про працю України та статтею 17 Закону України «Про охорону праці» за роботодавцем закріплено обов’язок за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів таких категорій працівників

У листі від 02.04.2015 № 3.09-Д-1/13/866-15/10354 Міністерство охорони здоров’я України (далі — МОЗ) нагадує про порядок проведення профілактичних медичних оглядів.

Статтею 169 Кодексу законів про працю України та статтею 17 Закону України «Про охорону праці» за роботодавцем закріплено обов’язок за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів таких категорій працівників:

  • професійна чи інша діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може спричинити поширення інфекційних захворювань;
  • зайнятих на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці;
  • зайнятих на роботах, де є потреба у професійному доборі;
  • особи віком до 21 року, для яких обов’язкові щорічні медичні огляди.

Крім того, на вимогу головного державного санітарного лікаря, або якщо працівник пов’язує погіршення стану свого здоров’я з умовами праці, можуть проводитися позачергові медичні огляди вказаних вище категорій осіб.

Нагадаємо, що порядок проведення медичних оглядів регламентується такими нормативними актами:

  • постановою КМУ «Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок» від 23.05.2001 № 559;
  • наказом МОЗ України «Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб» від 23.07.2002 № 280;
  • наказом МОЗ України «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій» від 21.05.2007 № 246.

Обов’язкові медичні огляди проводяться в лікувально-профілактичних закладах за місцем проживання або за місцем роботи.

Профілактичні медичні огляди можуть проводити усі заклади охорони здоров’я, незалежно від форми власності, що отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики згідно з переліком спеціальностей, зазначених у ліцензії на медичну практику.

Інформація про інструктажі з охорони праці

Реєстраційні журнали для інструктажів з охорони праці

Додаткові матеріали для проведення інструктажів з охорони праці

Інструкції з охорони праці

Інформація про інструктажі з пожежної безпеки

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36592

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10103

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31747

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162927

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді