Програма первинного інструктажу з пожежної безпеки

UA RU
У процесі своєї розробки програма первинного інструктажу з пожежної безпеки має врахувати специфіку самого виробництва, а також небезпеку, що надходить від використовуваних матеріалів та речовин. Сюди слід віднести й інші чинники, що здійснюють вплив на пожежну безпеку усього підприємства.

Ознайомившись із тематикою пожежно-технічного обов’язкового мінімуму, необхідно інформувати людей, що навчаються про найбільш розповсюджені випадки займання, які можуть мати місце в умовах підприємства.

З метою якісного розуміння матеріалу дуже актуальним є використання різної наочності у навчальних цілях, зокрема:

  • таблиць,
  • плакатів,
  • фотознімків,
  • макетів та інших засобів технічного характеру.

ТЕМА 1. Заходи щодо безпеки на будь-якому виробничому об'єкті

В умовах виробництва слід зважати на те, що існують певні програми первинного інструктажу з пожежної безпеки і це стосується будь-якого об’єкта. Слід детальніше розглянути основні положення ЗУ "Про пожежну безпеку". У ньому наведені загальні правила, положення, накази та інструкції відносно питань пожежної безпеки, а також вказана відповідальність за їх порушення.

В основному пожежі на об’єктах відбуваються через:

  • порушення в роботі устаткування;
  • іскри при електрогазозварці;
  • неправильне поводження із вогнем;
  • несправність електричних установок;
  • неналежне використання електричних приладів тощо.

Також у вищезазначеному законі йдеться про вимоги, що висуваються до території та її утримання, наявність запобіжних розповсюдженню пожежі розривів та джерел водопостачання.

Існує певний інструктаж дій, які мають здійснити фахівці чи робітники при виявленні порушень у дотриманні вищезазначених правил. Послідовність виклику пожежної охорони робочого об’єкту та її місцезнаходження. При відсутності такої можливості, слід звертатися до максимально наближеної до об’єкта пожежної частини. Існує певний порядок дій та завдання, що покладаються на пожежну дружину.

ТЕМА 2. Заходи пожежної безпеки на робочому місці

Дана тема включає інформацію про заходи щодо запобігання займанню в умовах робочого місця. Йдеться про характеристику ступеню пожежної небезпеки устаткування та агрегатів, які знаходяться у споруді (приміщенні). Відповідні дії робітників при порушеннях у робочих режимах устаткування, агрегатів та допоміжних машин.

Режим безпеки в умовах робочого місця. Відповідні правила пожежної безпеки, що поширюються на робітників певної споруди, дільниці та приміщення.

Джерела виникнення пожеж та дії персоналу при загрозі їх поширення, вибуху, аварії. Відповідні правила щодо знеструмлення виробничого обладнання, послідовність відімкнення електроустановок від напруги та виклику допомоги (аварійної).

Заходи відносно запобігання вогняному займанню, яким треба слідувати під час роботи, та по її закінченню, щоб попередити виникнення випадкової пожежі.

ТЕМА 3. Послідовність повідомлення про пожежу

Послідовність повідомлення про пожежу, а також виклик професійної пожежної охорони.

На будь-якому виробництві існує певна усталена послідовність повідомлення про пожежу. Для цього на робочих місціях існують відповідні сигнальні засоби, зв’язок, апаратура для здійснення звукових сигналів про тривогу, пожежна сигналізація, а також системи повідомлення та контролю за своєчасною евакуацією робітників.

Саме програма інструктажу з пожежної безпеки розглядає послідовність використання наведених вище засобів з метою усунення пожежі.

ТЕМА 4. Пожежогасіння та його засоби, відповідний інвентар та послідовність застосування у процесі активної пожежі

Слід чітко визначити місце розташування та призначення наявних на підприємстві засобів гасіння пожежі та наступного обладнання:

  • вогнегасників;
  • відер із водою;
  • пожежних кранів внутрішнього типу розташування;
  • ящиків, що наповнені піском;
  • устаткуванням стаціонарного типу роботи у цілях гасіння полум’я.

Сама програма для проведення первинного протипожежного інструктажу включає в себе загальні поняття щодо запобігання займанню, а саме дренчерне та спринклерне устаткування, а також інші типи гасіння полум’я (пінні засоби, вуглекислотного типу, а також порошкові).

Порядок зберігання засобів по гасінню полум’я на підприємстві дещо відрізняється у літній та зимовий періоди. Існують відповідні правила експлуатації нейтралізуючих вогонь засобів, вони розповсюджуються на обладнання та інший інвентар.

ТЕМА 5. Поводження під час активної пожежі

Існує певний комплекс дій, що мають сенс в умовах робочого місця чи на об’єкті при виявленні задимлення або самої пожежі. Слід дотримуватися порядку послідовного повідомлення про це пожежних кваліфікованих підрозділів та аварійно-рятувальних служб.

Має бути організована:

  • зустріч викликаних аварійних підрозділів;
  • знеструмлення устаткування(при необхідності), вентиляції, електричних установок та інших комунікацій.

У боротьбі з пожежею будуть незамінні засоби для гасіння полум’я, які вже перебувають на об’єкті.

На чітку організацію заслуговують дії аварійних та пожежних підрозділів:

  • допомога у монтажі рукавних ліній;
  • прийняття участі в спасінні цінностей матеріального характеру;
  • виконання доручень за розпорядженням на те керуючого за гасінням полум’я.

Існують певні зобов’язання пожежників, що регулюються табелем бойової обслуги.

ДОДАТКОВА ТЕМА 6. Застережні заходи з приводу побутової пожежної безпеки

Слід назвати головні джерела виникнення пожеж у будовах житлового типу:

  • неправильне поводження з джерелами вогню, паяльні лампи, факели з метою підігріву та відновлення роботи труб системи центрального опалення, каналізаційних комунікацій та системи водо забезпечення, що замерзли;
  • опалювальна техніка, прилади газопостачання та їх неправильне використання;
  • хімічні речовини та засоби побутової хімії, включаючи аерозольні препарати.

У даній темі розглянуті запобіжні заходи з метою недопущення займання від перерахованих вище причин. Правила утримання приміщень підсобного та житлового типу експлуатації, в тому числі гаражів. Послідовність виклику спеціалізованої пожежної охорони та поведінка людей при виникненні займання приміщення.

Дана тема несе додатковий інформаційних характер до програми пожежно-технічного мінімуму та підлягає обов’язковому вивченню, оскільки більшість прикрих випадків у зв’язку із пожежами виникає саме в побутових ситуаціях.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді