Засоби індивідуального захисту для електрогазозварника

Для того, щоб захистити робітника від небезпечних і шкідливих промислових продуктів та викидів зварювання, роботодавець в установленому законом порядку зобов’язаний забезпечити підлеглих осіб засобами індивідуального і колективного захисту.
Порядок забезпечення засобами індивідуальної безпеки регулюється на законодавчому рівні: наразі є дійсним положення про засоби індивідуального захисту, яке було прийняте наказом №53 державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду  24 березня 2008 року.

Типи засобів захисту, що можуть використовуватись зварювальниками:

  1. Засоби захисту обличчя, голови и органів слуху.

Убезпечити очі від ушкоджень під час виконання шліфувальних, свердлильних, фрезерувальних, токарних, монтажних, слюсарних, допоміжних робіт при газо- і електрозварюванні допоможуть спеціально розроблені для цієї мети окуляри.

Для захисту органів слуху від шуму, що перевищує 110 дБА, обирають спеціальні накладки на вуха або навушники. При цьому, поглинаючі промисловий шум навушники повинні дозволяти розрізняти мову і сигнали небезпеки.

  1. Спеціальний одяг та взуття.

Спеціальний комплект одежі та взуття робітника повинен бути достатньо міцним та зносостійким для надійного убезпечення особи від бризок розплавленого металу, металевої стружки та абразиву. При виборі спецодягу слід також звертати увагу на його зручність: одежа або взуття не повинні заважати робітнику вільно пересуватись та виконувати належну роботу.

  1. Засоби захисту рук та відкритих поверхонь тіла.

З метою захисту лиця зварювальника від прямого випромінювання зварювальної дуги, бризок металу та іскор використовуються маски зі світлофільтрами, а також захисні щитки.

Для захисту рук співробітникам видаються краги, рукавиці і рукавички загального призначення.

  1. Захисні каски.

Захист голови від падіння, іскор, бризок, атмосферних опадів, у тому числі агресивних, удару електричним струмом та блискавкою забезпечується за допомогою спеціальних касок чи шоломів.

Під час виконання робіт в закритих приміщеннях з недостатньою вентиляцією, а також при зварюванні матеріалів, оброблених токсичними речовинами, застосовуються ізолюючі системи на основі стисненого повітрі. Такі системи складаються з регулятора повітря, що закріплюється на поясі робітника і регулює кількість повітря, що надходить під щиток, і фільтра очищення стисненого повітря від масляного і водяного пару, розміщеного поблизу компресора або магістралі стисненого повітря. Така ізолююча система є доволі компактною і з’єднується за допомогою шлангів високого тиску, довжиною до 40-50 метрів, а тонкий шланг кріпиться до повітроводу щитка.

Норми видачі спецодягу та ЗІЗ для електрогазозварника

Норми видачі спецодягу та ЗІЗ для електрогазозварника регулюються відповідними нормативними актами залежно від сфери господарювання підприємства. Наприклад, у будівництві це Норми безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам, зайнятим у будівельному виробництві, затверджені наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 17.05.2004 № 126 (див. таблицю нижче).

Спецодяг, спецвзуття та інших ЗІЗ

Позначення захисних властивостей ЗІЗ

Строк носіння (міс.)

Під час зварювання шинопроводів:

Костюм бавовняний з вогнезахисним просоченням

Тр

12

Рукавиці брезентові

МиТр

2

На зовнішніх роботах взимку всім додатково:

Куртка бавовняна з вогнезахисним просоченням на утеплювальній прокладці

ТрТн

36

Брюки бавовняні з вогнезахисним просоченням на утеплювальній прокладці

ТрТн

36

Напівчоботи утеплені

Тн20

48

Додатково для електрогазозварника:

Окуляри захисні

-

до зносу



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді