Інструкції з експлуатації засобів індивідуального захисту

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
У зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби тема правильного вибору і експлуатації засобів індивідуального захисту стала неабияк актуальною. Пропонуємо вам ознайомитися зі зразками інструкцій з експлуатації найпопулярніших засобів індивідуального захисту: респіратора, протигаза, марлевої пов’язки та ін.

>

Залежно від виду діяльності підприємства та особливостей деяких спеціальностей використовуються різні засоби індивідуального захисту (ЗІЗ). Усі вони доповнюються інструкціями щодо використання засобів індивідуального захисту. Неможливо перелічити всі подібні інструкції, тому ми зупинимося на найбільш популярних.

Сучасна промисловість має широкий спектр напрямів, які потенційно небезпечні для працівників. Щоб попередити травмування чи зараження робітників використовуються різноманітні ЗІЗ. Для правильності та ефективності експлуатації ЗІЗ надаються відповідні інструкції. Звісно, якою б вичерпною не була інструкція з експлуатації засобів індивідуального захисту, без постійних навчань щодо її використання залишається небезпека травмування для персоналу.

Наприклад, при роботі в електроустановках використовуються:

  • засоби захисту від ураження електричним струмом (електрозахисті засоби);
  • засоби захисту від електричних полів підвищеної напруженості колективні та індивідуальні (в електроустановках напругою 330 кВ і вище);
  • ЗІЗ відповідно до державного стандарту (засоби захисту голови, очей і обличчя, рук, органів дихання тощо).

Інструкції з використання для різних засобів індивідуального захисту

Інструкція з експлуатації засобів індивідуального захисту шкіри від впливу холодного повітря

Теплий спецодяг — цей вид ЗІЗ не складний у використанні. В останні роки набули достатнього поширення і допоміжні засоби захисту шкіри від переохолодженого повітря — захисні креми (на водній та безводній основі). Якщо крем безводний, то його наносять на кінцівки та обличчя за п’ять хвилин до виходу на відкрите повітря, якщо у складі є вода – аналогічні дії потрібно провести за 20 хвилин.

Інструкція з експлуатації ЗІЗ. Протигаз

Для правильної експлуатації протигазу потрібно пройти невеличке навчання, у цьому допоможуть наочні інструкції на плакатах у кабінеті охорони праці та цивільного захисту. У бойове положення протигаз переводиться за командою «Гази!» та сигналами оповіщення про радіоактивне, хімічне та біологічне зараження, а також самостійно, у разі виявлення ознак зараження.

Респіратор Р-2

Інструкція із застосування засобів індивідуального захисту говорить, що Респіратор Р-2 призначений для захисту органів дихання від хімічних часток у повітрі, радіоактивного і ґрунтового пилу. Р-2 – це фільтруюча напівмаска, оснащена двома клапанами для вдихів та одним для видихів, оголів’ям (закріплюючі ремені або мотузки) і носовим зажимом. Зберігається в закритому поліетиленовому пакеті в протигазовій сумці або окремо.

Необхідний розмір респіратора визначається за результатами вимірювання висоти обличчя (відстань між точкою найбільшого поглиблення перенісся і найнижчою точкою підборіддя). У процесі експлуатації респіратора треба періодично перевіряти щільність прилягання напівмаски до обличчя.

Ватно-марлева пов’язка (ВМП)

ВМП є пов’язкою, виготовленою з марлі в кілька шарів, всередині якої розміщена вата. Фіксується на обличчі за допомогою мотузок, які зав'язуються на тімені (нижні) і на потилиці (верхні). Зберігати ВМП слід в поліетиленовому пакеті. Після користування вона підлягає дезактивації (витрушування), а за необхідності — дегазації та дезінфекції.

Гопкалітовий (додатковий) патрон

Інструкція з експлуатації цього пристрою говорить, що він призначений для захисту органів дихання від окису вуглецю (чадного газу).

Це металева коробка з горловиною для приєднання лицьової частини. Знизу скріплюється з протигазовою коробкою. На кожному гопкалітовому патроні вказано його первісну вагу: при її збільшенні в процесі експлуатації на 20 г і більше – користуватися патроном забороняється.

Гопкалітовий патрон використовується разом з протигазом. Для захисту тільки від окису вуглецю протигазова коробка може не приєднуватися. Зберігати Гопкалітовий патрони слід з герметично перекритими горловинами.

Легкий захисний костюм Л-1

Легкий захисний костюм Л-1 з прогумованої тканини (з підкладкою або без неї) складається з куртки з капюшоном, брюк з панчохами, рукавичок і підшоломника. Крім того, є сумка для перенесення костюма і запасна пара рукавичок. В особливо агресивному середовищі може використовуватися з різними типами ізолюючих протигазів.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді