Охорона праці у вугільній галузі: сучасний стан та перспективи розвитку

Міненерговугілля України опублікувало результати обговорення другої частини засідання колегії (відбулась 20.04.2017), яка була присвячена питанням охорони праці у вугільній галузі.

Питання охорони праці на підприємствах гірничої галузі постійно контролюється відповідними органами:

  • Міністерством енергетики та вугільної промисловості України;
  • представницькими органами найманих працівників, що працюють у галузі.

З метою запобігання нещасним випадкам, профілактики профзахворювань Галузевою угодою між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України, іншими державними органами, власниками (об’єднаннями власників), що діють у вугільній галузі, і всеукраїнськими профспілками вугільної промисловості, передбачено, що профспілки в особі виборних органів, інспекцій та представників мають право призупиняти роботи, якщо виникла небезпечна виробнича ситуація для життя та здоров’я працівників.

Профспілки можуть створювати технічну та правову інспекції праці, комісії, обирають громадських інспекторів з охорони праці, які діють відповідно до положень, затверджених профспілковими органами.

Охороною праці на підприємствах вугільної галузі зацікавлені й фахівці Федерації роботодавців гірників України. Одним з основних напрямків діяльності Федерації є участь у формуванні та реалізації політики держави з питань охорони праці працівників гірничої галузі.

Під час обговорення доповідачі зазначали, що робота гірників проходить у шкідливих умовах, які створюють потенційну небезпеку для здоров’я та життя самих гірників та інших осіб, які перебувають у підземних виробках та на їх поверхні, виконуючи свої трудові обов’язки.

Основними небезпечними виробничими факторами у шахтах є:

  • метан;
  • вибухи вугільного пилу;
  • раптові викиди;
  • самозаймання вугілля.

Заступник начальника управління охорони праці Ігор Ященко охарактеризував стан справ з виробничого травматизму на підприємствах вугільної галузі та зауважив про недостатність фінансування заходів з охорони праці.

У своєму виступі Штода Олександр Євгенович (заступник командира ЦШ ДВГРС) запропонував додати до держбюджету окрему статтю, яка буде регламентувати видатки на зазначені цілі на державному рівні.

Пропозицію підтримали представники вугільних підприємств.

Фахівці вугільної галузі окреслили шляхи забезпечення безаварійності роботи шахт та зменшення кількості нещасних випадків. Одностайну думку висловлювали спеціалісти щодо необхідності боротися з нелегальним видобутком вугілля та закривати аварійно небезпечні шахти.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Cистема управління охороною праці (СУОП)

Що таке система управління охороною праці на підприємстві або СУОП та для чого її впроваджувати? Які питання повинна регулювати ця система та як визначити її ефективність? Дізнайтеся більше зі статті.
41465

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
150

Яка відповідальність передбачена за порушення законодавства про охорону праці

Для підвищення рівня правової свідомості громадян та стимулювання правомірної поведінки працівників і роботодавців у сфері безпеки праці передбачена відповідальність за порушення законодавства про охорону праці.
80194

Особливості охорони праці неповнолітніх

Особливості охорони праці неповнолітніх завжди були актуальними для роботодавців. Зі статті ви довідаєтеся: які умови прийняття на роботу неповнолітніх осіб, який час відпочинку для неповнолітніх передбачає законодавство, скільки має тривати робочий час для неповнолітніх, як звільнити неповнолітнього працівника.
19942

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді