Значну кількість порушень законодавства з охорони праці в медичних закладах виявлено фахівцями Управління Держпраці у Сумській області

У рамках організації місячника охорони праці Управлінням Держпраці у Сумській обл. проведено всебічні комісійні перевірки дотримання вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів з охорони праці, промислової безпеки та охорони надр, додержання вимог законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів в медичних закладах.

Значну кількість порушень законодавства з охорони праці виявлено фахівцями Управління Держпраці у Сумській області в результаті перевірок:

  • КЗ СОР «Обласний клінічний перинатальний центр»;
  • Недригайлівської центральної районної лікарні;
  • КЗ СМР «Сумський обласний клінічний психоневрологічний диспансер ім. О.В.Співака»;
  • КУ «Сумська міська клінічна лікарня №5».

До адміністративної відповідальності притягнуто винних осіб, що допустили порушення. За недодержання трудового законодавства на медичні заклади накладено штрафні санкції, загальна сума яких становить 22 400 грн.

Фахівці Держпраці перевірили виробничі дільниці суб’єктів господарювання, такі як:

  • пральні;
  • подавальні приміщення;
  • кисневі станції;
  • харчоблоки;
  • ліфти;
  • хірургічні відділення й операційні блоки;
  • клініко-діагностичні лабораторії;
  • фізіотерапевтичні відділення, денного стаціонару та хірургії «Одного дня»;
  • стерилізаційні. 

У ході контрольних заходів встановлено порушення законодавства з охорони праці в сферах:

Перевіреними суб’єктами господарювання не було отримано дозволу на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, якими є посудини, що працюють під тиском понад 0,05 МПа – кисневі балони, ліфти тощо. Також без відповідного документа дозвільного характеру в медичних закладах виконуються роботи підвищеної небезпеки такі, як зварювальні, роботи на висоті.

Варто зауважити, що до виконання таких робіт допускаються працівники, яким не проведене щорічне спеціальне навчання і перевірка знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці, що є порушенням законодавства та збільшує ймовірність виробничого травматизму.

Із огляду на встановлені в ході перевірки порушення керівництвом КУ «Сумська міська клінічна лікарня №5» самостійно заборонено експлуатацію стерилізаторів парових, автоклава, зварювального апарата та виконання робіт на висоті малярами.

У КЗ СОР «Обласний клінічний перинатальний центр» заборонено експлуатацію шести ліфтів, встановлених у будівлях закладу, деяких верстатів й електрозварювальних апаратів, розміщених у майстернях суб’єкта господарювання, пральної машини, стерилізаторів парових тощо. 

Управлінням Держпраці у Сумській обл. після перевірки Недригайлівської ЦРЛ подано документи до суду для заборони експлуатації кисневих балонів (52 од.), зварювальних апаратів, стерилізаторів парових, виконання електрозварювальних робіт суб’єктом господарювання. Також через відсутність у підприємства відповідних дозвільних документів під заборону експлуатації потрапило три ліфти, встановлені у приміщенні лікарні.

Окрім нехтування нормами з охорони праці перевіреними медичними закладами було допущено порушення трудового законодавства, а саме: недодержання порядку оформлення трудових відносин із працівниками, порушення термінів виплати заробітної плати й процедури звільнення робітників тощо.

Із метою усунення виявлених порушень та уникнення підприємствами таких у майбутньому фахівцями Управління Держпраці за результатами контрольних заходів проведено семінар-наради з керівниками та робітниками перевірених медичних закладів.

Джерело: офіційний інформаційний сайт Управління Держпраці у Сумській області


Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Cистема управління охороною праці (СУОП)

Що таке система управління охороною праці на підприємстві або СУОП та для чого її впроваджувати? Які питання повинна регулювати ця система та як визначити її ефективність? Дізнайтеся більше зі статті.
41465

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
149

Яка відповідальність передбачена за порушення законодавства про охорону праці

Для підвищення рівня правової свідомості громадян та стимулювання правомірної поведінки працівників і роботодавців у сфері безпеки праці передбачена відповідальність за порушення законодавства про охорону праці.
80193

Особливості охорони праці неповнолітніх

Особливості охорони праці неповнолітніх завжди були актуальними для роботодавців. Зі статті ви довідаєтеся: які умови прийняття на роботу неповнолітніх осіб, який час відпочинку для неповнолітніх передбачає законодавство, скільки має тривати робочий час для неповнолітніх, як звільнити неповнолітнього працівника.
19942

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді