Нещасний випадок внаслідок самовільного використання штабелеукладача: практика розслідування

Працівник, який працює вантажником на підприємстві, отримав травму ноги під час роботи із самохідним штабелеукладачем. Дізнайтеся про висновки комісії з розслідування та право потерпілого на страхові виплати.

Відповідно до пункту 7 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою КМУ від 30.11.2011 № 1232 (далі — Порядок № 1232), нещасні випадки під час виконання трудових обов’язків, які призвели до втрати працівником працездатності на один робочий день чи більше, а також настання смерті працівника під час виконання ним трудових (посадових) обов’язків, підлягають розслідуванню.

Пунктом 24 Порядку № 1232 передбачено, що нещасний випадок, який стався на підприємстві з працівником іншого підприємства під час виконання ним завдання в інтересах свого підприємства, розслідується комісією, утвореною підприємством, на якому стався нещасний випадок, за участю представників підприємства, працівником якого є потерпілий. Такий нещасний випадок береться на облік підприємством, працівником якого є потерпілий. Підприємство, на якому стався нещасний випадок, зберігає примірник акта за формою Н-5 протягом періоду, необхідного для здійснення передбачених актом заходів щодо усунення причин настання нещасного випадку, але не менш як один рік.

Працівник К., який працює вантажником на підприємстві N, отримав травму ноги під час роботи із самохідним штабелеукладачем

Підприємство N (як страхувальник) зареєстровано у Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі — Фонд) та віднесено до 23 класу професійного ризику виробництва, має 10 структурних підрозділів, одним з яких є відділ матеріально-технічного забезпечення. У цьому відділі працюють 8 працівників, 6 з яких — вантажники.

Згідно з правилами внутрішнього трудового розпорядку режим роботи підприємства N: з 09:00 до 18:00 год., обідня перерва — з 13:00 до 14:00, 5-денний робочий тиждень з двома вихідними днями.

Нещасний випадок стався на території складських приміщень підприємства N. Площа складського приміщення — 1026 м2, підлога бетонна, неслизька, освітлення штучне. У цьому приміщенні стоять металеві стелажі у 8 рядів, на яких зберігається продукція; висота стелажів — 6 м, відстань між стелажами — 3 м.

На підприємстві є один електричний штабелеукладач 2013 р. вип., висота підйому штабелеукладча — 5350 мм. Штабелеукладач самохідний, керований водієм з підлоги, водій супроводжує штабелеукладач пішки. Ключі від нього зберігаються у побутовому приміщенні для працівників складу в столі завідувача складу.

Штабелеукладач закріплений за водієм навантажувача. На час нещасного випадку посада водія навантажувача була вакантною.

Під час нещасного випадку штабелеукладач знаходився між другим і третім рядами стелажів, перпендикулярно до них, на відстані 1 м від третього стелажа. На першому ярусі стелажів були розташовані палети з продукцією.

Оскільки травму потерпілого не віднесено до категорії тяжких, керівник підприємства наказом утворив комісію з розслідування нещасного випадку.

До складу комісії увійшли:

Члени комісії зустрілися з потерпілим з метою розгляду питань щодо розв’язання соціальних проблем, які виникли внаслідок нещасного випадку, внесення пропозицій щодо їх розв’язання, роз’яснення прав у зв’язку з настанням нещасного випадку.

Обставини нещасного випадку, встановлені комісією з розслідування

Вантажник К. прийшов на робоче місце 20.01.2013 о 9:00 та приступив до виконання своїх робочих обов’язків. З 09:00 до 17:50 він виконував роботу згідно зі своєю робочою інструкцією, за дорученням безпосереднього керівника (завідувача складу Д.), а саме: палетування відібраної продукції, переміщення продукції за допомогою рокли (візка).

Працівник К. був одягнений у спецодяг:

  • зимовий комбінезон;
  • зимова куртка;

взутий у зимові черевики (особисті).

Цього ж дня о 17:40 вантажники Р. та М., враховуючи те, що вантажник К. має досвід роботи з штабелеукладачем, звернулися до нього з проханням зняти палету з продукцією з другого поверху стелажа.

На той час завідувач складу Д. перебував на вулиці на рампі, отримував продукцію.

Вантажник К. самовільно зайшов до побутового приміщення для працівників складу та без дозволу завідувача складу взяв ключі від штабелеукладача. О 17:50 він повернувся до складського приміщення, увімкнув штабелеукладач та зняв палету з необхідною продукцією з другого поверху стелажа. З пояснень К., вантажників Р. та М., під час керування штабелеукладачем потерпілий перебував позаду машини. За спиною вантажника К. стояла палета. Він потягнув штабелеукладач на себе, і внаслідок руху укладача назад ліва нога вантажника К. була затиснута між палетою і колесом. Потерпілий відчув незначний біль і тому не повідомив про цей випадок завідувачу складу.

О 17:55 завідувач складу Д. зайшов до складського приміщення і побачив вантажника К., який шкутильгав на ліву ногу. Потерпілий розповів, що вдарився, але допомоги не потребує. Тоді завідувач запропонував підвезти його машиною до зупинки автобуса. Зі слів потерпілого, по дорозі додому він відчув, що біль посилився, і вирішив звернутися до травматологічного пункту поліклініки за місцем проживання, де йому було надано медичну допомогу.

Потерпілий не перебував у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння. Наслідком нещасного випадку є перелом нігтьової фаланги одного пальця та основної фаланги лівої стопи.

На момент проведення розслідування потерпілий перебував на амбулаторному лікуванні.

Висновки комісії з розслідування нещасного випадку

Відповідно до пункту 15 Порядку № 1232 нещасний випадок з вантажником К. визнано таким, що пов’язаний з виробництвом, за результатами розслідування оформлено акт за формою Н-1.

Основна причина нещасного випадку

Основна причина нещасного випадку організаційна — невиконання вимог інструкцій з охорони праці, а саме порушено пункт інструкції з охорони праці вантажника, згідно з яким необхідно виконувати лише ту роботу, за якою він проінструктований, і яка доручена керівником робіт.

Супутня причина нещасного випадку

Супутня причина нещасного випадку також організаційна — невиконання посадової інструкції, а саме порушено пункт посадової інструкції завідувача складом, згідно з яким завідувач складу організовує та контролює проведення вантажно-розвантажувальних та інших робіт на складі, що виконуються працівниками складу, з додержанням правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту, зберігання вантажного реквізиту.

Особи, дії або бездіяльність яких призвели до нещасного випадку:

  • вантажник К. — виконував роботу, яка не була доручена керівником робіт, самовільно взяв ключі від штабелеукладача та працював на ньому, не маючи на те права, чим порушив вимоги інструкції з охорони праці вантажника;
  • завідувач складу Д. — не здійснив належного контролю за роботою працівників складу, не забезпечив належного зберігання ключів від штабелеукладача, чим порушив вимоги посадової інструкції завідувача складу.

Заходи щодо усунення причин настання подібного нещасного випадку

З метою усунення причин настання нещасного випадку та попередження на підприємстві подібних нещасних випадків комісією було запропоновано:

Комісією рекомендовано притягнути до відповідальності осіб, які допустили зазначені порушення.

Страхові виплати внаслідок нещасного випадку

Враховуючи те, що за результатами розслідування комісією було визнано нещасний випадок пов’язаним з виробництвом та оформлено акт за формою Н-1, потерпілий має право на страхові виплати від Фонду.

Після проходження лікування потерпілий повністю одужав, відповідно медико-соціальну експертну комісію він не проходив та стійкої втрати працездатності не має. Тому йому було відшкодовано за рахунок коштів Фонду дні тимчасової непрацездатності та вартість лікування за наслідками виробничої травми.

З урахуванням того, що відсотків втрати працездатності потерпілому не встановлено та потерпілий повністю одужав, він відповідно до законодавства права на інші види допомоги не має.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді