Інструкція з охорони праці при користуванні електропобутовими приладами

Автор
юрист-практик, експерт з питань охорони праці
У виробничій діяльності постійно використовують електротехнічні пристрої загального (побутового) призначення. Щоб уникнути нещасних випадків під час їх експлуатації, ознайомте працівників з інструкцією з охорони праці при користуванні електропобутовими приладами.

Загальні положення

1.1. Інструкція з охорони праці при користуванні електроприладами є нормативним документом, що визначає порядок користування електропобутовими приладами на підприємстві.

1.2. Працівник, який використовує такі електропобутові прилади (далі — ЕПП) на підприємстві, як електрочайник, мікрохвильова піч, водопідігрівач, холодильник тощо, проходить первинний інструктаж перед початком своєї трудової діяльності. Інформація про це вноситься до Журналу реєстрації інструктажів з питань охорони праці.

1.3. За невиконання положень цієї інструкції працівник, котрий користується ЕПП, несе відповідальність.

1.4. Кожен працівник установи зобов’язаний дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я людей навколо під час роботи та перебування на території організації.

1.5. До користування ЕПП допускаються особи, які пройшли такі інструктажі:

  • вступний з охорони праці;
  • з ОП на робочому місці;
  • з протипожежної безпеки.

Як допустити до роботи користувача побутовими електротехнічними пристроями

1.6. Працівник, який користується електропобутовими приладами повинен:

  • належно виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку;
  • пам’ятати та розуміти, за що він несе особисту відповідальність;
  • уміти надавати домедичну допомогу;
  • уміти використовувати первинні засоби пожежогасіння.

1.7. Основні небезпечні та шкідливі фактори під час експлуатації ЕПП:

  • загроза отримання опіків;
  • загроза ураження електрострумом;
  • надмірна дія електромагнітного та мікрохвильового випромінювання.
1.8. Забороняється:
  • використовувати електроприлади за умов, які не відповідають вимогам правил пожежної безпеки, інструкціям з пожежної безпеки, що діють на підприємстві;
  • користуватися несправними електропобутовими приладами;
  • самостійно виконувати будь-який ремонт електричних пристроїв, пов’язаний з розбиранням корпусу, а також вносити зміни в конструкцію електроприладу;
  • вмикати в електромережу електроприлади та пристрої, потужність яких перевищує максимально дозволену для певної електропроводки;
  • експлуатація кабелів і дротів із пошкодженою ізоляцією або такою, що в процесі експлуатації втратила захисні властивості;
  • застосування саморобних подовжувачів;
  • користуватися приладом якщо розетка, в яку буде підключатися електроприлад, не має заземлення;
  • загороджувати вентиляційні отвори електроприладів;
  • використовувати мікрохвильову піч для сушіння матеріалів;
  • використовувати побутові електронагрівальні прилади без негорючих підставок та (або) в місцях, де їх застосування не передбачено нормативними документами, що діють на підприємстві;
  • використовувати саморобні побутові електронагрівальні прилади;
  • залишати увімкнені електронагрівальні прилади без нагляду.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Перед початком користування електропобутовими приладами необхідно перевірити:

  • відповідність напруги приладу та розетки, до якої підключається прилад;
  • відповідність штекеру та розетки, до якої підключають пристрій;
  • справність розетки (візуально), до якої буде підключатись електроприлад;
  • справність електропроводки приладу (вилки, шнура, місця їхнього з’єднання, відсутність пошкодження ізоляції дроту);
  • встановлення приладу у вертикальному положенні;
  • відсутність зовнішніх механічних пошкоджень приладу;
  • відсутність поблизу легкозаймистих речовин.

2.2. За необхідності використання подовжувача використовувати тільки 3-х провідний подовжувальний шнур заводського виготовлення, який має вилку з 2-ма контактами, заземлювальний отвір і 2 заземлювальні пластини.

2.3. Встановити прилад на негорючій основі (підкладці) на рівній площині й на достатньо відкритому просторі, щоб забезпечити його правильну вентиляцію. Відстань між електроприладами і стінами потрібно визначити згідно з «Інструкціями з експлуатації електроприладів», наданими заводом виробником, правилами пожежної безпеки. Відстань повинна давати змогу безперешкодного від’єднати прилад від електромережі у разі необхідності.

2.4. Включити електроприлад у електромережу.

2.5. При виявленні пошкоджень, несправностей електроприлад не включати. Повідомити особі, відповідальній за електрогосподарство.

3. Вимоги безпеки під час користування електропобутовими приладами

3.1. Під час користування електропобутовим приладом потрібно уважно стежити за його роботою, коли він ввімкнений в електромережу.

3.2. Не допускайте, щоб шнур живлення звисав зі столу або був пошкоджений, перекручений, зав’язаний вузлом.

3.3. Не торкайтеся до електроприладу, який включений в електромережу, мокрими руками.

3.4. Не розташовуйте чайник біля гарячих приладів, відкритого вогню, фіранок, під навісними полицями.

3.5. Дотримуйтеся такого порядку дій під час користування електричним чайником / кавоваркою:

  • налийте потрібну кількість води в чайник. Рівень води можна визначити за допомогою позначки на зовнішньому боці чайника. Завжди стежте за мінімальним та максимальним рівнем води;
  • не торкайтеся будь-яких частин чайника, крім ручки. Переконайтеся в тому, що кришка надійно зачинена. Не залишайте електричний чайник увімкнений без нагляду;
  • використовуйте прилад тільки з базою живлення, яка йде з ним разом у комплекті. Встановлюйте чайник так, щоб підстава чайника контактувала з базою живлення. Не можна використовувати базу живлення з іншою метою;
  • не знімайте чайник з бази живлення під час роботи, спочатку відключіть прилад.

3.6. Дотримуйтеся таких правил використання мікрохвильової печі:

  • користуйтеся посудом, виготовленим із жаростійкої кераміки, скла або пластмаси. Не користуйтеся посудом з металу. Це може привести до виникнення іскрового розряду;
  • щоб уникнути пошкодження печі від перегріву, не закривайте вентиляційні отвори на пристрої;
  • рідини та іншу їжу не можна нагрівати в герметично зачинених контейнерах, тому що це може призвести до вибуху;
  • не готуйте їжу, якщо дверцята відчинені;
  • не нагрівайте їжу в герметично зачинених контейнерах і не перетримуйте продукти в печі;
  • при нагріванні продуктів у пластиковій або паперовій упаковці стежте, щоб не виникло загоряння в мікрохвильовій печі;
  • не нагрівайте в печі олію або жир для фритюру, адже цей пристрій не регулює температуру олії.

3.7. Забороняється використання електропобутового приладу у разі виникнення хоча б однієї з таких несправностей:

  • поява іскріння, диму або специфічного запаху, характерного для ізоляції, що горить;
  • пошкодження кабелю (дроту) електроживлення;
  • пошкодження пускових органів електроприладу;
  • пошкодження розетки, до якої підключено прилад;
  • порушення цілісності корпусу приладу.
Електробезпека
МИХАЙЛО ЧЕМЕРИСексперт із питань домедичної допомоги, директор ліцею № 208 м. Києва, вчитель медико-санітарної підготовки
Як врятувати життя потерпілому й не наразитися на небезпеку самому? Скористайтеся порадами експерта

4. Вимоги безпеки після завершення користування електропобутовими приладами

4.1. Вимкнути електропобутові прилади та від’єднати дріт живлення від розетки електромережі. При цьому слід пам’ятати, що, від’єднуючи вилку електроприладу від розетки, слід тримати її за корпус, а не смикати за дріт живлення, аби не потрапити під дію електричного струму.

4.2. Зачекати, доки електроприлад охолоне, за необхідності протерти його та ущільнювачі дверцят вологою серветкою.

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

5.1. У разі небезпеки негайно вимкнути електропобутовий прилад, від’єднати його від електромережі.

5.2. У разі виникнення пожежі (ознак горіння) повідомити керівника та за необхідності викликати працівників пожежної охорони за телефоном (101). Ужити можливих заходів щодо евакуації людей, гасіння (локалізації) пожежі наявними засобами пожежегасіння і збереження обладнання, дотримуючись порядку дій при ліквідації пожежі. При цьому пам’ятати, що електротехнічні пристрої, які перебувають під напругою, можна гасити тільки після їх відключення від електромережі. Гасіння здійснюється за допомогою вуглекислотних або порошкових вогнегасників, а в окремих випадках — сухим піском.

5.3. За необхідності надати потерпілому домедичну допомогу згідно з інструкцією з надання першої домедичної медичної допомоги, що діє на підприємстві. У разі подальшого погіршення самопочуття людини, не припиняючи надання медичної допомоги, викликати швидку медичну допомогу.

Інструкція з надання домедичної допомоги

* Зверніть увагу, вимоги безпеки побутових приладів визначаються пам’ятками або інструкціями з експлуатації. Вимоги розробляти на підприємстві Інструкцію з охорони праці при користуванні електропобутовими приладами — немає. Однак, якщо на підприємстві виникне потреба у розробці такої інструкції, у пригоді стане наведений у статті зразок.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді