Порушення трудової та виробничої дисципліни: практика розслідування

Працівник, порушивши вимоги трудової та виробничої дисципліни, став потерпілим внаслідок нещасного випадку: у стані алкогольного сп’яніння він почав виконувати роботи, не передбачені посадовою інструкцією. Дізнайтеся, як комісія розслідувала нещасний випадок та якого дійшла висновку

Нещасні випадки під час виконання трудових обов’язків, які призвели до втрати працівником працездатності на один робочий день чи більше, а також настання смерті працівника під час виконання ним трудових (посадових) обов’язків, підлягають розслідуванню. Це передбачено пунктом 7 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затв. постановою КМУ від 30.11.2011 № 1232 (далі — Порядок № 1232).

Характеристика працівника

Працівник К., який обіймає посаду техніка-доглядача на підприємстві N, отримав численні травми тулуба.

Загальний стаж роботи техніка-доглядача — 42 роки; у тому числі на підприємстві — 6 років; за професією — 8 років.

Навчання за професією пройшов 02.10.2006.

Дані про проходження інструктажів з питань охорони праці не збереглися.

Перевірка знань із питань охорони праці — не вимагається.

Медичний огляд (попередній і періодичний) — не вимагається.

Напрям діяльності підприємства N — комплексне обслуговування об’єктів. Підприємство N — неприбуткова організація, яка є балансоутримувачем двох будинків, забезпечує утримання житлових будинків і прибудинкових територій, здійснює розрахунки коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів та утримання, несе відповідальність за їх експлуатацію відповідно до законодавства.

Режим роботи підприємства N п’ятиденний, із 09:00 до 18:00, обідня перерва — з 13:00 до 14:00, вихідні дні — субота, неділя.

Місце, де стався нещасний випадок — майстерня біля житлового будинку. Майстерня висотою 1,8 м, довжиною 6,5 м та шириною 5,6 м побудована з цегли, дах майстерні шатровий, із металевих листів розміром 1,9 × 0,9 м. У майстерні розміщено обладнання, а також зберігають інструменти та інвентар для належного утримання будинків. Стрем’янка металева розсувна придбана у серпні 2014 року.

Оскільки травму потерпілого віднесено до категорії тяжких, керівник підприємства після отримання листа-дозволу Держпраці утворив комісію з розслідування нещасного випадку.

Роботу комісії було продовжено на підставі листа Держпраці у зв’язку з відсутністю висновків лікарні про результати лабораторних досліджень щодо наявності в організмі потерпілого алкоголю (наркотичних засобів чи отруйних речовин).

Аналогічних нещасних випадків на підприємстві не зареєстровано.

Члени комісії зустрілися з потерпілим для розв’язання соціальних проблем, які виникли внаслідок нещасного випадку, внесення пропозицій щодо їх розв’язання, роз’яснення прав потерпілого у зв’язку з настанням нещасного випадку.

Обставини нещасного випадку, встановлені комісією з розслідування

О 09:00 технік-доглядач К. вийшов на роботу і почав доглядати будинки та території відповідно до своїх посадових обов’язків. Після закінчення огляду з 12:00 він був у майстерні біля житлового будинку.

З пояснювальної записки техніка-доглядача К. встановлено, що о 13:00, коли він збирався йти на обід, йому зателефонував мешканець однієї з квартир на шостому поверсі будинку та повідомив про те, що відірвався кінець одного металевого листа покрівлі майстерні.

Технік-доглядач К. в обідню перерву, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, не повідомивши керуючого справами, не запросивши помічників, узяв у майстерні металеву стрем’янку, приставив до будівлі майстерні з боку, протилежного від будинку, піднявся на драбину на висоту близько 1,8 м і почав прибивати молотком відірваний металевий лист покрівлі. Виконання таких робіт не передбачене посадовою інструкцією техніка-доглядача.

Погода була вітряна, тож о 13:30 раптовий порив вітру вирвав із рук техніка-доглядача К. металевий лист покрівлі, і працівник, не втримавши рівновагу, впав зі стрем’янки на землю.

Поряд була дружина потерпілого Т., яка прийшла до нього, щоб піти разом додому на обід. Побачивши, що чоловік впав, вона одразу підійшла до нього, щоб допомогти йому піднятися із землі, але він цього зробити не зміг. Тоді вона викликала швидку медичну допомогу. Після огляду потерпілого було доставлено до міської клінічної лікарні, де його госпіталізували.

Свідком нещасного випадку була дружина потерпілого Т.

Наслідками нещасного випадку згідно з медичним висновком є: закрита травма грудної клітки; забій м’яких тканин грудної клітки; переломи бічної маси крижа справа, сідничної та лонної кістки справа, правої вертлюжної западини, куприка.

Згідно з Класифікатором розподілу травм за ступенем тяжкості, затв. наказом МОЗ від 04.07.2007 № 370, таке ушкодження віднесено до тяжких травм.

Потерпілий перебував у стані алкогольного сп’яніння. Рівень алкоголю у крові — 0,96 проміле.

На момент проведення розслідування потерпілий перебував на стаціонарному лікуванні.

Висновки комісії з розслідування нещасного випадку

Розглянувши матеріали розслідування нещасного випадку, що стався з техніком-доглядачем К., та враховуючи, що основною причиною нещасного випадку є порушення трудової та виробничої дисципліни (перебування у стані алкогольного сп’яніння, виконання роботи, що не входить до посадових обов’язків), комісія дійшла до висновку, що нещасний випадок не може бути визнано пов’язаним із виробництвом (п. 15 Порядку № 1232). Відповідно до підпункту 4 пункту 16 Порядку № 1232 нещасний випадок визнаний таким, що не пов’язаний із виробництвом, і вирішено обмежитися складанням акта за формою Н-5.

Причини нещасного випадку

Основна: організаційна — порушення трудової та виробничої дисципліни. Порушено пункти 3.2, 3.5, 3.6 правил внутрішнього трудового розпорядку підприємства N.

Супутня: організаційна — невиконання посадових обов’язків. Порушено пункт 2.3 посадової інструкції техніка-доглядача.

Особою, дії або бездіяльність, якої призвели до нещасного випадку, визнано техніка-доглядача К. підприємства N.: він перебував на робочому місці у стані алкогольного сп’яніння, самовільно, без вказівки керівника, у неробочий час почав виконувати роботи, які не входять до його посадових обов`язків. При виконанні робіт технік-доглядач К. не дбав про особисту безпеку, почав ремонтувати покрівлю при незадовільних погодних умовах.

Детальніше читайте ТУТ

Для усунення причин настання нещасного випадку та запобігання виникненню на підприємстві подібних нещасних випадків комісією було запропоновано:

  • обставини та причини нещасного випадку довести до відома працівників підприємства;
  • забезпечити виконання працівниками правил внутрішнього трудового розпорядку.

Страхові виплати внаслідок нещасного випадку

Із огляду на те, що за результатами розслідування комісія визнала нещасний випадок не пов’язаним із виробництвом та оформила лише акт за формою Н-5, потерпілий не має права на страхові виплати від Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді