Порядок розслідування нещасних випадків на виробництві внаслідок невиконання посадових обов’язків

Деталізація роботи комісії та її склад. Обставини нещасного випадку, встановлені комісіїєю. Висновки комісії з рослідування нещасного випадку.

На виробництві під час укладки цегляної конструкції на висоті робітник отримав тяжку травму. Нещасний випадок стався внаслідок руйнування горизонтальної опори платформи, через що впав настил. Комісія з розслідування визнала нещасний випадок пов’язаним з виробництвом, а основною причиною — невиконання посадових обов’язків керівником робіт.


Нещасні випадки під час виконання трудових обов’язків, які призвели до втрати працівником працездатності на один робочий день чи більше, а також настання смерті працівника під час виконання ним трудових (посадових) обов’язків, підлягають розслідуванню. Постанова КМУ від 30.11.2011 № 1232 


Порядок розслідування нещасних випадків на виробництві

Характеристики працівника

Робітник Х., який є муляром на виробництві N, отримав тяжку множинну травму спини в процесі виконання будівельних робіт. Загальний стаж роботи муляра Х. — 16 років, у тому числі на даному виробництві — 20 днів, за професією — 12 років. Вступний та первинний інструктаж з охорони праці працівник Х. пройшов 25.11.2014, попередній медичний огляд — 20.11.2014.

Характеристики підприємства

Основним напрямом діяльності підприємства N є будівництво житлових і нежитлових будівель. Режим роботи підприємства з 08:30 до 17:30, обідня перерва з 12:30 до 13:30. Вихідні дні — субота, неділя. Нещасний випадок стався на будівельному майданчику об’єкта будівництва одноповерхової будівлі. Територія будівництва огороджена парканом та є під постійною охороною. Безпосереднім місцем нещасного випадку є поміст на першому поверсі будівлі біля стіни, де проводилось мурування.

Статичне випробування помосту було здійснено. Також визначено схему розташування вантажу та його максимальну вагу, що можна розміщати на настилах помосту. Робітники, які мусили працювати на цьому помості, під час проведення інструктажу з охорони праці на робочому місці були ознайомлені зі схемою та максимальною вагою вантажу. Керівник робіт періодично проводив огляд помосту з фіксацією результатів в журналі.

Під час нещасного випадку частина верхнього настилу з лівого боку була зламана. Огорожа верхнього настилу з лівого боку настилу частково була зламана і висіла на вертикальних опорах. Горизонтальна опора з лівого боку, яка кріпилася до стіни і на якій був розміщений настил, була зламана повністю.


Оскільки травму потерпілого віднесено до категорії тяжких, керівник виробництва після отримання листа-дозволу Держгірпромнагляду створив комісію з розслідування нещасного випадку.


Склад комісії з розслідування нещасних випадків:

  • заступник директора з охорони праці (головуючий);
  • представник Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за місцезнаходженням підприємства;
  • уповноважена найманими працівниками особа з питань охорони праці.

Комісія продовжила свою діяльність у зв’язку з відсутністю висновків лікарні на підставі листа територіального управління Держгірпромнагляду. Комісія у повному складі обговорила з потерпілим усі питання щодо інциденту.

Обставини нещасного випадку, встановлені комісією

В день події муляр Х. о 08:00 прийшов на роботу на будівельний майданчик об’єкта будівництва одноповерхового будинку. Керівник П. о 08:15 видав завдання муляру Х. продовжити кам’яне мурування стіни з верхнього настилу помосту, що був розташований біля стіни, а підсобним працівникам Г., Б. та Д. — допомагати муляру Х., а саме: подавати цеглу та розчин на поміст. Роботи по муруванню стіни на помості муляр Х. та підсобні працівники проводили вже протягом п’яти днів, спочатку з нижнього настилу помосту, а потім з верхнього. У день події керівник робіт П. піднявся на поміст, перевірив його стан та провів обміри виконаних робіт. Поміст був у належному стані, тож керівник робіт П. дав дозвіл працівникам приступити до роботи, при цьому попередив їх про недопущення перевантаження помосту.

Було встановлено, що підсобні працівники подавали цеглу та розчин спочатку на лівий бік верхнього настилу помосту. В цей час муляр Х. перебував з правого боку верхнього настилу помосту. Через деякий час муляр Х. сказав підсобним працівникам, що досить складати цеглу з лівого боку настилу, а слід її складати з правого боку. Потім муляр Х. перейшов на лівий бік верхнього настилу помосту, став поруч з цеглою та розчином і приступив до мурування стіни, а підсобні працівники почали складати цеглу з правого боку помосту.

У цей час раптово сталося пошкодження другої горизонтальної опори помосту, внаслідок чого дошки настилу під вантажем зламались і з муляром повалилися на підлогу. Потерпілого відвезли каретою швидкої до міської клінічної лікарні, для подальшої госпіталізації.


Наслідком цього інциденту є закрита хребетно-спинномозкова травма, компресійно-уламковий перелом LI хребця ІІ-ІІІ ст. зі зміщенням відламків 3 ст., перелом кісток таза праворуч, виражений больовий синдром. Травма належить до тяжкої (Класифікатор розподілу травм за ступенем тяжкості, затверджений наказом МОЗ від 04.07.2007 № 370).


Потерпілий не перебував у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння.

На момент проведення розслідування потерпілий лікувався у стаціонарі.

Висновки комісії з розслідування нещасного випадку

Комісія визнала нещасний випадок, що стався з муляром Х., пов’язаним з виробництвом. За результатами розслідування складено акт Н-1 (пункт 15 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві (постанова КМУ від 30.11.2011 № 1232). Потерпілий має право на страхову компенсацію Фонду, який повністю оплатив лікування потерпілого в лікарні. Після проходження лікування потерпілий був оглянутий МСЕК.


Основна причина нещасного випадку — організаційна: невиконання посадових обов’язків (порушено пункт посадової інструкції для керівника робіт, затвердженої наказом директора підприємства N).

Супутня причина нещасного випадку — організаційна: невиконання вимог інструкції з охорони праці (порушено пункт інструкції з охорони праці для муляра, затвердженої наказом директора підприємства N).


Особи, дії або бездіяльність яких призвели до подібних наслідків:

керівник робіт П. — не здійснив належний контроль за дотриманням потерпілим вимог інструкції з охорони праці щодо рівномірного розташування вантажу на помості згідно зі схемою розташування.

муляр Х.- допустив нерівномірне розташування вантажу на помості без врахування схеми розташування.

З повним текстом можна ознайомитись тут



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді