Осучаснено кваліфікаційні ознаки надзвичайних ситуацій

Міністерство внутрішніх справ своїм наказом оновило основні параметри класифікації надзвичайних ситуацій, які не поновлювалися з 2013 року. Скачайте оновлені критерії.

6 серпня 2018 року Міністерство внутрішніх справ своїм наказом затвердило Класифікаційні ознаки надзвичайних ситуацій. Такі ознаки не оновлювалися з 2013 року (попередній наказ № 1400 щодо їх визначення затвердило Міністерство надзвичайних ситуацій 12.12.2012 р.)

СкачатиКЛАСИФІКАЦІЯ ОЗНАК НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ

Наказом визначено основні параметри класифікації надзвичайних ситуацій.

Алгоритм класифікації надзвичайної ситуації передбачає зарахування події за пороговим значенням до надзвичайної ситуації, класифікацію її за походженням, а подалі класифікацію її за рівнем.

Ідентифікація об’єктів підвищеної небезпеки Читайте також: Дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки видаватимуть по-новому

На першому етапі враховується характер походження надзвичайної ситуації, ступінь поширення її небезпечних чинників та розмір людських втрат і матеріальних збитків.

На другому етапі надзвичайні ситуації класифікують за походженням подій, що можуть зумовити їх виникнення.

На третьому етапі надзвичайні ситуації класифікуються за територіальним поширенням. Вони можуть мати такі рівні:

  • загальнодержавний;
  • регіональний;
  • місцевий;
  • об'єктовий.

Акт про відмову у підписанні припису інженера з охорони праці Дізнайтеся більше про Ідентифікацію об’єктів підвищеної небезпеки

Оновлений наказ зберіг поділ за походженням на три групи надзвичайних ситуацій, а саме:

1. Техногенного характеру транспортні, промислові аварії (катастрофи) з вибухом, пожежі, аварії з викидом небезпечних хімічних, радіоактивних, біологічних речовин, раптове руйнування споруд і будівель, аварії на інженерних мережах, гідродинамічні аварії на греблях, дамбах тощо.

2. Природного характеру небезпечні геологічні, метеорологічні, гідрологічні явища (землетруси, повені, буревії, снігові замети тощо), природні пожежі, інфекційні захворювання людей, сільськогосподарських тварин, рослин (епідемії, епізоотії, епіфітотії) та ін.

3. Соціального характеру, що повязані з протиправними діями терористичного та антиконституційного спрямування: терористичні акти (збройний напад, захоплення важливих обєктів, напад на екіпаж повітряного або морського судна), викрадення чи знищення суден, захоплення заручників, встановлення вибухових пристроїв у громадських місцях тощо.

Для кожного виду надзвичайних ситуацій визначено притаманні їм класифікаційні ознаки.

Зокрема, до надзвичайних ситуацій техногенного характеру включено:

  • загибель або травмування людей унаслідок пожеж і вибухів, аварій, катастроф, аварійних подій, дорожньо-транспортних подій; виникнення безпосередньої загрози життю людей небезпечними (уражальними) чинниками джерела небезпечної ситуації (аварії, події), що призвело до екстреної евакуації понад 50 осіб;
  • аварії на транспорті з посадовою особою органу державної влади;
  • катастрофу на залізничному транспорті (зокрема метрополітені), що призвела до зіткнення пасажирських або вантажних поїздів з іншими поїздами або рухомим складом залізничного транспорту, сходження рухомого складу в пасажирських або вантажних поїздах на перегонах і станціях, а також до загибелі та/або травмування людей тощо.

До надзвичайних ситуацій природного характеру належить:

  • загибель або травмування (захворювання, отруєння) людей унаслідок небезпечних природних явищ або подій медико-біологічного характеру;
  • землетруси з перевищенням фонової сейсмічності на 1 бал;
  • руйнування окремої будівлі або споруди цивільного призначення (зокрема житлового), що має клас наслідків (відповідальності) СС3 (СС2), внаслідок впливу небезпечного природного явища;
  • пошкодження та/або руйнування окремих обєктів електричних мереж напругою вище 6 кВ внаслідок небезпечних природних гідрометеорологічних явищ;
  • погіршення життєзабезпечення людей унаслідок припинення руху автомобільного транспорту на автомобільних дорогах державного та місцевого значення через вплив небезпечного природного явища тощо.

До надзвичайних ситуацій соціального характеру зараховано:

  • загибель або травмування людей внаслідок небезпечних подій;
  • збройний напад, захоплення та утримування будівель органів державної влади, правоохоронних органів, державних закладів;
  • замах на життя посадової особи органу державної влади (Президент, Голова Верховної Ради, Премєр-міністр України) або народного депутата України та ін.

План локалізації і ліквідації аварій для об’єктів підвищеної небезпеки Вас також може зацікавити стаття: Небезпечні та шкідливі виробничі фактори

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дотримання вимог охорони праці на елеваторах

Елеватори входять у новий сезон роботи в умовах війни. Поряд з небезпеками воєнного стану, періодичних обстрілів та аварійних відключень електроенергії на підприємства чатують і традиційні небезпеки. Тому роботодавцям необхідно забезпечити постійний нагляд за безпекою на робочих місцях та організовувати технологічний процес відповідно до вимог нормативно - правових актів з охорони праці (далі – НПАОП).
32

Потенційні загрози під час відключень світла на підприємстві

У цій статті розглянемо основні загрози, які виникають під час блекауту, а також рекомендації як підготуватися до блекаутів, щоб убезпечити працівників підприємства від травмувань та інших наслідків, пов’язаних із можливими непередбачуваними відключеннями електроенергії.
397

Комісія з питань охорони праці: завдання та обов'язки

Комісію з питань охорони праці створюють як консультативно-дорадчий орган, у якому представники адміністрації і профспілок спільно вирішують питання безпеки, гігієни праці, виробничого середовища. Про те, як створити таку комісію і організувати її роботу, — далі.
11894

Обмеження та вимоги під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі

Зі статті ви дізнаєтеся, чи існують вимоги, обмеження та ризики, які мають враховуватися під час ручного переміщення вантажів працівниками жіночої статі. Також ознайомитеся з нормами підіймання і переміщення важких речей жінками.
63

Режим праці влітку у спекотних умовах

В останні два тижні в Україні встановилася надзвичайно спекотна погода, а отже роботодавцям час подбати про належні умови праці під час роботи в спеку. Зі статті ви дізнаєтеся, за якої температури дозволено виконувати різні види робіт, як запобігти перегріванню організму, а також знайдете зразки супровідних документів.
47343

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді