Практика розслідування нещасних випадків внаслідок ДТП

Старший майстер Дмитро й асфальтобетонник Павло виконували виробниче завдання і в цей час на них наїхав автомобіль. Внаслідок ДТП працівники отримали тілесні ушкодження. Кого ж визнали винним у нещасному випадку та чи отримали потерпілі страхові виплати від Фонду соціального страхування?

Зміст статті

Нещасні випадки під час виконання трудових обов’язків, які призвели до втрати працівником працездатності на один робочий день чи більше, а також настання смерті працівника під час виконання ним трудових (посадових) обов’язків, підлягають розслідуванню (п. 7 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою КМУ від 30.11.2011 № 1232; далі — Порядок № 1232).

Де стався нещасний випадок

Нещасний випадок стався зі старшим майстром Д. й асфальтобетонником П. підприємства N під час дорожньо-транспортної пригоди (далі — ДТП) на перетині вулиці та проспекту. Автомобіль 1 й автомобіль 2 зіштовхнулися у середній смузі руху перехрестя вулиці та проспекту.

Проспект має три смуги руху: крайня права — 7,1 м, середня — 3,2 м, крайня ліва — 3,7 м. Вулиця — шість смуг руху (по три смуги в кожному напрямку). Ширина крайньої правої смуги становить 4,0 м, середньої і крайньої лівої — по 3,3 м. Перехрестя вулиці та проспекту є регульованим: обладнане світлофорами для руху транспорту та пішоходів.

Автомобіль 1 розташований у крайній лівій смузі проспекту за 4,3 м (задня частина автомобіля) та за 9,5 м (передня частина автомобіля) від перехрестя вулиці та проспекту. Перед ним, за 0,1 м, розміщений причеп безпеки з рамкою безпеки. Він обладнаний світловою сигналізацією та червоно-білими світлоповертальними смугами. Причеп безпеки з’єднаний через фаркоп із машиною прикриття, в якої увімкнений проблисковий маячок.

Нещасний випадок у вихідний день А що буде, якщо нещасний випадок станеться дома, у вихідний день?

ДОСЬЄ

Потерпілий 1: старший майстер Д.

Травми внаслідок нещасного випадку: множинні пошкодження.

Напрям діяльності підприємства N: ремонт.

Режим роботи підприємства: п’ятиденний — із 08:00 до 17:00. Обідня перерва з 12:00 до 13:00. Вихідні дні — субота і неділя.

Загальний стаж роботи потерпілого: 36 років; за професією — 35 років; на підприємстві — 14 років.

Навчання з ОП: 12.10.2015.

Перевірка знань із ОП: 12.10.2015.

Професійний добір: не вимагається.

Інструктажі з ОП: вступний — 15.10.2001; первинний — дані не збереглися; повторний — не вимагається.

Медогляди: попередній — дані не збереглися; періодичний — не вимагається.

Потерпілий 2: асфальтобетонник П.

Травми внаслідок нещасного випадку: забійно-рвані рани ноги.

Напрям діяльності підприємства N: ремонт.

Режим роботи підприємства: п’ятиденний — із 08:00 до 17:00. Обідня перерва з 12:00 до 13:00. Вихідні дні — субота і неділя.

Загальний стаж роботи потерпілого: 38 років; за професією — 8 років; на підприємстві — 8 років.

Навчання з ОП: 29.10.2015.

Перевірка знань із ОП: 29.10.2015.

Професійний добір: не вимагається.

Інструктажі з ОП: вступний — 10.09.2007; первинний — 10.09.2007; повторний — 01.10.2015.

Медогляди: попередній — 03.12.2012; періодичний — не проводили.

На перетині вулиці та проспекту у крайній лівій смузі встановили типове тимчасове огородження із двома знаками другого типорозміру — «Обмеження швидкості — 40 км» та «Дорожні роботи». По пунктирній роздільній світлоповертальній смузі, що розділяла крайню ліву смугу руху та середню смугу руху по проспекту, розмістили сигнальні конуси.

Старший майстер Д. та асфальтобетонник П. на момент нещасного випадку перебували біля причепу безпеки обличчям до рамки безпеки і спиною до автомобіля 1. Автомобіль 1 зіткнувся з автомобілем 2 і в’їхав юзом у загороджену зону виконання робіт. Гальмівний шлях на асфальтному покритті автомобіля 1 — 10,5 м.

Під час ДТП погода була ясна, опадів не було, дорожне покриття сухе.

На підприємстві N є служба охорони праці в особі начальника відділу з охорони праці та безпеки руху. Розроблені та діють інструкції з охорони праці за професіями та видами робіт, посадові інструкції. Наказом керівника підприємства призначили відповідальних осіб за технічний огляд транспортних засобів, передрейсові та післярейсові медичні огляди.

На місці пригоди комісія ескіз не складала. Використали схему ДТП, надану листом управління поліції.

Аналогічних нещасних випадків на підприємстві не траплялося.

Що з’ясувала комісія з розслідування

Із пояснювальних записок свідків та інших осіб комісія зі спеціального розслідування нещасного випадку з’ясувала таке.

У день, коли стався нещасний випадок, о 07:30 старший майстер Д. отримав від головного інженера виробниче завдання — облаштовувати технічний тротуар на проспекті.

О 08:00 дорожньо-ремонтна бригада отримала від старшого майстра Д. завдання — виїхати на проспект, щоб виконати виробниче завдання.

Дорожньо-ремонтна бригада взяла причеп безпеки і засоби колективного захисту із тимчасовими дорожніми знаками та на вантажному автомобілі виїхала на проспект. Після прибуття на місце о 08:50 асфальтобетонники П. і Н. під керівництвом старшого майстра Д. почали огороджувати місце робіт засобами колективного захисту (сигнальними конусами) та тимчасовими дорожніми знаками.

П. та Д. встановили попереджувальні тимчасові дорожні знаки «Обмеження швидкості — 40 км», «Дорожні роботи» та декілька сигнальних конусів. Потім пішли до причепа безпеки, щоб взяти ще декілька сигнальних конусів. Н. йшов позаду.

У листі-відповіді управління поліції йшлося, що ДТП сталася близько 09:10 на перехресті вулиці та проспекту. Автомобіль 1 зіштовхнувся з автомобілем 2, через що автомобіль 1 став некерованим, наїхав на працівників бригади Д. та П. Ті саме проводили ремонтні роботи у крайній лівій смузі проїжджої частини проспекту.

Через ДТП старший майстер Д. та асфальтобетонник П. отримали тілесні ушкодження.

Згідно з листом управління поліції відомості про подію внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 286 Кримінального кодексу України (КК).

Розслідування нещасних випадків Нещасний випадок через бійку між працівниками або напад сторонніх осіб: як розслідують.

Бригадир Л. викликав швидку та повідомив про нещасний випадок головному інженеру. Потерпілих госпіталізували до лікарні.

Відповідно до постанови слідчого Д. та П. визнали потерпілими у кримінальному провадженні.

Наслідками нещасного випадку згідно з висновком лікарні є:

Для потерпілого Д.: множинні пошкодження — відкритий багатоуламковий внутрішньосуглобовий злам обох кісток лівої гомілки в нижній третині з пошкодженням. Забито-рвані рани медіальної поверхні ступні та правої гомілки.

На момент розслідування потерпілий перебував на стаціонарному лікуванні.

Д. не був у стані алкогольного сп’яніння.

Для потерпілого П.: забійно-рвані рани лівого колінного суглобу і верхньої третини лівої гомілки.

На момент розслідування потерпілий перебував на амбулаторному лікуванні.

П. не був у стані алкогольного сп’яніння.

Аналогічних нещасних випадків на підприємстві не зареєстровано.

Члени комісії з розслідування нещасного випадку зустрілися з потерпілими для розгляду питань щодо розв’язання соціальних проблем, які виникли внаслідок нещасного випадку, роз’яснення прав у зв’язку з настанням нещасного випадку.

Які висновки комісії з розслідування

Нещасний випадок із працівниками підприємства N старшим майстром Д. та асфальтобетонником П. під час ДТП визнали пов’язаним із виробництвом на підставі підпунктів 1, 2 пункту 15 Порядку № 1232.

Груповий нещасний випадок стався під час виконання потерпілими трудових обов’язків на робочому місці.

Щодо Д. та П. склали акти за формою Н-1 і взяли на облік на підприємстві.

Причини нещасного випадку встановлять після отримання матеріалів розслідування ДТП. Згідно з листом управління поліції відомості про цю подію внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 286 КК.

Осіб, дія або бездіяльність яких призвели до нещасного випадку, встановлять після отримання матеріалів від управління поліції.

Чи отримали потерпілі страхові виплати

Із огляду на те, що за результатами розслідування комісія визнала нещасний випадок пов’язаним із виробництвом та оформила акти за формою Н-1, потерпілі мають право на страхові виплати від Фонду соціального страхування.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді