Охорона праці водіїв автотранспортних засобів

Переважна більшість підприємств та організацій мають у своєму штаті водіїв. Роботодавець повинен забезпечити транспортні засоби та робочі місця водіїв необхідним робочим оснащенням та приладдям. Яким саме, — читайте у статті

Транспортний засіб має бути оснащений медичною аптечкою залежно від типу ТЗ (наприклад, для автобуса — автомобільною аптечкою першої допомоги АМА-2 за ДСТУ 3961-2000 «Аптечка медична автомобільна. Загальні вимоги»), знаком аварійної зупинки (миготливим червоним ліхтарем), вогнегасником, а вантажні автомобілі з дозволеною масою понад 3,5 т і автобуси з дозволеною максимальною масою понад 5 т — додатково упорними колодками не менше 2 шт. Крім того, великовагові та великогабаритні ТЗ облаштовують проблисковими маячками оранжевого кольору.

При направленні у рейс тривалістю понад 1 добу вантажні автомобілі та автобуси додатково укомплектовують підставками (козелками), лопатою, буксирним пристроєм, запобіжною вилкою (переносним пристроєм) для замкового кільця колеса, а взимку — додатково ланцюгами проти ковзання.

Автобуси та вантажні автомобілі, що призначені для перевезення людей, додатково укомплектовують другим вогнегасником (один вогнегасник — у кабіні водія, інший — у пасажирському салоні автобуса або кузові автомобіля). Автобус оснащують одним порошковим вогнегасником (закачного типу ВП-5 (з) або з газом-витискувачем у балоні ВП-5) із зарядом вогнегасної речовини не менше 5 кг.

Місця розміщення вогнегасників та аптечки позначають відповідними написами, символами або знаками. Аварійні виходи також позначають табличками з правилами їх використання.

У разі залучення до ТО та Р автомобіля водій отримує в користування, зокрема, таке приладдя:

  • робочий (слюсарний) інструмент відповідної номенклатури (набір гайкових ключів та викруток, пасатижі тощо);
  • домкрат з підкладками;
  • запобіжна вилка для проведення шиномонтажних робіт;
  • лежак для роботи під автомобілем.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді