До уваги підприємств, які займаються очищенням деталей

Міністерство соціальної політики України наказом від 30.01.2018 № 104 затвердило Правила охорони праці під час очищення деталей механічним способом (далі – Правила № 104). Наказ набуває чинності з дня його офіційного опублікування.

Загальні положення

Правила № 104 поширюються на суб’єктів господарювання незалежно від форми власності та організаційно-правової форми, діяльність яких пов’язана з очищенням деталей механічним способом. Водночас втрачають чинність та більше не використовуються на території України такі нормативні документи:

  • Правила техники безопасности при очистке деталей гидропескоструйным и дробеструйным способами, затверджені 30 грудня 1985 року Міністерством оборонної промисловості СРСР (НПАОП 28.51-1.14-85);
  • Правила по безопасности труда при очистке деталей механическим способом, затверджені 25 грудня 1989 року Міністерством авіаційної промисловості СРСР (НПАОП 28.51-1.41-89).

У Правилах № 104 встановлено вимоги з охорони праці, яких потрібно дотримуватися під час очищення деталей механічним способом. Вони є обов’язковими під час виконання робіт, зокрема, такими способами:

  • дробометним;
  • дробоструминним;
  • піскоструминним та гідропіскоструминним;
  • способом очищення у галтувальних барабанах.

Вимоги до приміщень

Очищення деталей механічним способом має виконуватися в ізольованих приміщеннях. Вони мають бути обладнані системою припливно-витяжної вентиляції з очищенням повітря та збиранням абразивних матеріалів. Якщо застосовується гідропіскоструминний спосіб очищення, має бути передбачена система збирання та очищення води.

Виробничі приміщення, в яких встановлено галтувальні барабани, оснащуються загальною витяжною вентиляцією, а самі барабани – місцевими відсмоктувачами. Галтувальні барабани мають облицьовуватися звукоізоляційними та шумопоглинальними матеріалами, щоб знизити рівень шуму у приміщеннях під час їх роботи.

У разі виконання піскоструминних робіт поблизу електромереж або електроустановок їх необхідно відключати або огороджувати. Також захисними або сигнальними огорожами під час здійснення піскоструминних робіт огороджуються небезпечні зони, в межах яких постійно діють або можуть виникнути небезпечні та шкідливі виробничі фактори.

Насосне обладнання розміщується в окремому приміщенні й оснащується відповідною сигналізацією.

Вимоги безпеки до працівників

Конструкція очисних камер має бути такою, щоб працівник не міг перебувати у камері. Для цього очисні камери обладнуються поворотно-кантувальними столами та маніпуляторами. Установки для очищення оснащуються сигналізацією, що спрацьовує при відкриванні дверей.

У камерах закритого типу лази для рук мають бути без щілин. Це потрібно, щоб шум із камери не проникав у приміщення. Еластичні рукавички і нарукавники у лазах для рук виконуються як одне ціле.

Якщо в конструкції дробоструминної установки передбачена можливість роботи усередині камери ручним дробоструминним соплом, до комплекту обладнання має входити спеціальний скафандр з примусовою подачею очищеного повітря, а камера оснащується блокувальним пристроєм, що унеможливлює роботу дробоструминного апарата при роботі ручним соплом.

Працівник, котрий керує соплом під час очищення деталей, має перебувати поза робочою зоною камери на спеціально обладнаному стаціонарному майданчику.

Під час огляду або ремонту роботи гідроочисних та гідропіскоочисних камер всередині них заборонено використовувати для освітлення напругу понад 12 В.

До уваги підприємств, які займаються очищенням деталейЧитайте також: Правила безпечної та технічної експлуатації: нормативне регулювання

Вимоги безпеки під час використання обладнання

Камери для очищення металевим піском і дробом мають бути герметичними та обладнаними дистанційним керуванням. Вони мають повністю забезпечувати локалізоване видалення відходів і шкідливих виділень через вентиляційні пристрої.

У конструкції дробометних та дробоструминних установок мають бути передбачені:

  • огороджувальні пристрої, штори та ущільнення, що запобігають вильоту дробу та пилу з робочого простору камери;
  • блокувальні пристрої, що виключають роботу установок та подачу до них дробу при відкритих дверях і шторах;
  • системи кріплення лопаток установок, що дають змогу швидко й легко їх замінювати;
  • пиловловлювачі (циклони, фільтри);
  • сепаратори для регенерації абразиву й механізми для його переміщення;
  • рухливі протиударні шторки, що закривають скло під час роботи;
  • пристрої для фіксації візків із деталями усередині камер.

Камери для гідроочищення та гідропіскоочищення мають бути водонепроникними та обладнаними спеціальними пристосуваннями для переміщення деталей.

Електродвигуни гідропіскоструминних і дробоструминних установок повинні бути у закритому виконанні, магнітні пускачі електродвигунів – у захищеному виконанні. Каркаси установок і кожухи електродвигунів повинні бути заземлені.

Вимоги безпеки під час очищення деталей

Вивантаження, укладання і зняття деталей здійснюється при справному блокуванні. Подача суміші води і піску в очисну камеру в цей час має бути унеможливлена. Очищення деталей здійснюється в щільно закритих камерах і барабанах. В очисних камерах заборонено очищати деталі ручним механізованим інструментом з абразивним кругом.

Увага!

Завантаження деталей в очисне устаткування, укладання та їх зняття виконуються при відключеній подачі абразиву в робочу зону камер та барабанів.

Завантажені деталі та абразивні матеріали мають займати близько 80% об’єму галтувального барабана. Водночас об’єм абразиву, зазвичай, має бути удвічі більшим об’єму, який займають деталі.

Температура деталей, що потрапляють до галтувальних очисних барабанів, не повинна перевищувати 43 С. Тиск стисненого повітря, що подається у змішувачах абразиву обладнання з нагнітальною системою подачі до сопел, а також тиск водяного струменя при гідроочистці не повинен перевищувати 0,06-9,8 МПа.

Для транспортування деталей до місця очищення й назад, а також при завантаженні та вивантаженні їх з очисних камер використовується підйомно-транспортне обладнання. Відходи виробництва збираються у спеціально відведених місцях і піддаються утилізації або іншим видам переробки відповідно до технічної документації.

Скачати Правила охорони праці під час очищення деталей механічним способом

До уваги підприємств, які займаються очищенням деталей

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді