Кабмін зняв мораторій на перевірки бізнесу для низки держорганів

Дізнайтеся, яким органам державного нагляду надано право проводити в 2018 році планові перевірки суб’єктів господарської діяльності порівняно з 2017 роком.

Законом України від 07.12 2017 № 2246-VIII «Про Державний бюджет України на 2018 рік» були внесені зміни до Закону України від 03.11.2016 № 1728-VIII «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Згідно з цими змінами дію мораторію на проведення державними органами планових заходів із здійснення нагляду у сфері господарської діяльності продовжено до 31 грудня 2018 року.

Також розширено перелік підстав для проведення органами державного контролю позапланових заходів державного нагляду. Додатково встановлено, що за попереднім погодженням з Державною регуляторною службою відповідні заходи можуть проводитись:

  • у разі настання події, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави відповідно до критеріїв, затверджених Кабміном;
  • для перевірки виконання суб’єктом господарювання приписів або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу органом державного нагляду.

Крім того, змінивши редакцію ст. 6 Закону №1728-VIII, законодавець передав Кабінету Міністрів України повноваження щодо визначення переліку органів, які мають право здійснювати заходи нагляду (контролю), зазначивши при цьому, що дія вказаного Закону не поширюється на відносини, що виникають під час проведення таких заходів.

23 лютого 2018 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 18.12.2017 № 1104 «Про затвердження переліку органів державного нагляду (контролю), на які не поширюється дія Закону України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Такий підхід застосовано з метою забезпечення розвитку підприємництва, а також забезпечення контролю за найбільш вразливими та ризикованими сферами суспільних відносин та виконання міжнародно-правових зобов’язань України. До переліку включено більше 20 державних органів.

Оновлено План комплексних перевірок на 2018 рік Читайте за темою:

Список органів державного нагляду (контролю), яким надано право проводити в 2018 році планові перевірки суб’єктів господарської діяльності, відображено в таблиці, що подана нижче. У ній також для порівняння наведено перелік органів, які мали такі повноваження у 2017 році.

Орган державного нагляду (контролю), уповноважений проводити перевірки

у 2018 році

у 2017 році

1

Національний банк

Національний банк

2

Національна Рада з питань телебачення і радіомовлення

Національна Рада з питань телебачення і радіомовлення

3

НКРЕКП та її територіальні органи

НКРЕКП

4

НКЦПФР та її територіальні органи

НКЦПФР

5

Антимонопольний комітет та його територіальні відділення

Антимонопольний комітет

6

Державіаслужба

Державіаслужба

7

Держархбудінспекція та її територіальні органи

Держархбудінспекція

8

Держатомрегулювання та її територіальні органи

Держатомрегулювання та її територіальні органи

9

Держаудитслужба та її територіальні органи

Держаудитслужба та її територіальні органи

10

Держекоінспекція та її територіальні органи (повноваження надано частково)

Держекоінспекція

11

Держекспортконтроль

Держекспортконтроль

12

Держлікслужба та її територіальні органи

-

13

Адміністрація Держспецзв’язку та її територіальні органи

-

14

Мінприроди

-

15

Держгеонадра

-

16

Держгеокадастр та його територіальні органи

-

17

Держпраці та її територіальні органи

Держпраці та її територіальні органи

18

Держпродспоживслужба та її територіальні органи (повноваження надано частково)

Держпродспоживслужба та її територіальні органи

19

ДСНС та її територіальні органи (повноваження надано частково)

-

20

ДФС та її територіальні органи

ДФС та її територіальні органи

Крім того, у 2018 році до переліку включено:

  • структурні підрозділи з питань державного архітектурно-будівельного контролю Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій;
  • виконавчі органи з питань державного архітектурно-будівельного контролю сільських, селищних та міських рад;
  • виконавчі органи міських рад міст обласного значення та сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад (в частині заходів із здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю);
  • органи державного ринкового нагляду у межах сфер своєї відповідальності, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 28.12. 2016 № 1069.

Більшість державних органів у межах наданих повноважень належним чином зреагувала на прийняті акти законодавства, затвердивши відповідні річні плани заходів державного нагляду.

Скачати План комплексних перевірок на 2018 рік

Оновлено План комплексних перевірок на 2018 рік

Свою позицію, наприклад, з приводу урядової постанови висловило Міністерство охорони здоров’я України. Як повідомила прес-служба МОЗ, ця постанова фактично дала змогу у 2018 році розпочати систематичні та планові перевірки у повному обсязі діяльності аптек, які понад 3 роки були практично поза профільним контролем.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді