Вимоги пожежної безпеки до території ЛПЗ

Специфічність правил протипожежної безпеки, прийнятих для ЛПЗ, обумовлена тим, що особи, які перебувають на лікуванні, як правило, потребують сторонньої допомоги й у випадку евакуації не зможуть самостійно швидко звільнити приміщення. В даній статті розглянемо ключові принципи пожежної безпеки, які повинні враховуватись відповідальними особами під час проектування та облаштування медичних та лікувальних установ.

Загальні вимоги пожежної безпеки до території ЛПЗ

У багатоповерхових спорудах лікарень слід організувати розміщення хворих наступним чином:

  • палати для важкохворих осіб та дітей облаштовуються на нижчих поверхах;
  • відділення дитячого лікування має розміщуватися не вище п’ятого поверху;
  • палати для малолітніх дітей до семи років розміщуються на першому і другому поверхах.

Лікувальні заклади, в яких утримуються хворі, не здатні рухатись самостійно, мають бути забезпечені ношами з роз­рахунку одна ноша на п’ять осіб.

Відстань між ліжками у палатах повинна складати не менше 0,8 м, а ширина центрального проходу – не менше 1,2 метра. Тумбочки, стільці та ліжка не повинні заважати вільному руху людей.

Подача кисню хворим, зазвичай, здійснюється централізовано за допомогою балонів, що встановлюються поза межами лікувального закладу в спеціально призначених прибудовах. У випадках, коли кількість балонів перевищує 10 штук, необхідно розмістити їх в центральному кисневому пункті, який повинен бути організований в окремій будівлі на відстані понад 25 метрів від самої лікарні. У разі відсутності центрального постачання кисню, керівництво лікарні може прийняти рішення про використання кисневих подушок.

З метою уникнення ризику раптових возгорянь та поширення вогню кип’ятильники, праски, бойлери, інструменти для стерилізації, прожарювання та розігріву парафіну й озокериту необхідно використовувати тільки в окремих приміщеннях. Стерилізатори для кип’ятіння інструментів і перев’язувальних бинтів повинні мати закриті нагрівачі.

Правила зберігання легкозаймистих речовин в ЛПЗ

В лабораторіях, на постах, в кабінетах лікарів можна зберігати не більше З кг медикаментів і реактивів, які належать до групи легкозаймистих речовин (спирт), за умови розміщення їх у закритих сейфах, вироблених з вогнестійких матеріалів. При цьому, слід враховувати особливості суміщення таких речовин і можливі наслідки їх змішування.

Речовини, що зберігаються у коморах, необхідно розташовувати суворо за асортиментом окремо одна від одної. В аптечних пунктах, установлених у корпусах лікарні, загальна кількість легкозаймистих та горючих медикаментів не повинна складати більше ніж 100 кг.

Для зберігання рентгенівської плівки у кількості понад 300 кг необхідно облаштувати спеціальні архіви в окремо розташованих спорудах. Архіви розділяються на секції, кожна з яких призначена для зберігання до 500 кг плівки. Кожна секція повинна міцно зачи­нятися дверцятами. Всі секції мають бути забезпечені системами вентиляції, центрального водного опалення та мати джерела природнього освітлення. Відстань від архіву до сусідніх будівель повинна становити мінімум 15 метрів.

Для зберігання меншої кількості плівки, дозволяється облаштувати архів у приміщенні лікарні, відгородивши його протипожежними стінами та перекриттями. Якщо ж кількість рентгенологічної плівки не перевищує 4 кг, її можна зберігати не в архіві, а в закритій металевій шафі в кабінеті рентгенолога. При установленні шафи для зберігання плівки, слід переконатись, що шафа знаходиться на відстані понад 1 метр від опалювальних пристроїв. У кабінетах, обладнаних такими шафами, забороняється палити та використовувати електронагрівальні прилади будь-яких видів.

Заборонено:

  • передавати частину будівлі в оренду стороннім особам, порушувати цільове використання корпусів лікарні (наприклад, облаштовувати в лікарні склади та комори);
  • постачати кисень через гумові та пластмасові трубки та використовувати трубопроводи, які мають щілини у місцях з’єднаннях;
  • облаштовувати по­логові, операційні, процедурні палати у підвалах;
  • установлювати в палатах топкові отвори печей;
  • зберігати в підвалах або на цокольних поверхах пoжежо- та вибухонебезпечні речовини і горючі матеріали;
  • проводити стерилізацію лікарських інструментів у примусах;
  • підігрівати парафін і озокерит на відкритому вогні;
  • утримувати хворих у кількості понад 25 осіб у дерев’яних спорудах, що опалюються за допомогою печі;
  • виносити ліжка у коридори, проходи та на інші можливі шляхи евакуації;
  • користуватися прасками та електроплитами в палатах, де безпосередньо перебувають хворі;
  • застосовувати настільні гасові лампи або джерела відкритого вогню (наприклад, свічки) усередині приміщення.


зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді