Пожежна безпека: утримання будинків, приміщень, споруд, евакуаційних шляхів і виходів

У квітні 2015 року набрали чинності нові Правила пожежної безпеки в Україні. У нових Правилах змінено не лише структуру, а й додано нові нормативні вимоги. Розглянемо важливі новації цих Правил

Наказом МВС від 31.12.2014 № 1417 затверджено нові Правила пожежної безпеки в Україні (далі — Правила).

Відповідно до пункту 2.16 розділу III нових Правил установлювати глухі ґрати дозволяється у квартирах, банках, касах, складах, коморах, кімнатах для зберігання зброї і боєприпасів, а також на інших об’єктах, розрахованих на одночасне перебування до 50 осіб (крім навчальних закладів) (раніше — на об’єктах торгівлі, розрахованих на одночасне перебування до 50 осіб), та в інших випадках, передбачених нормами і правилами, затвердженими в установленому порядку.

У нових Правилах з’явилось уточнення щодо ґрат на вікнах. Відтепер встановлювати глухі ґрати не дозволяється у навчальних закладах.

Також уточнено питання щодо опорядження (облицювання) стін та стель приміщень громадського призначення.

Так, у приміщеннях громадського призначення (крім приміщень, розташованих у будинках V ступеня вогнестійкості), в яких можливе перебування 50 та більше осіб, опорядження (облицювання) стін та стель забороняється з матеріалів з вищою пожежною небезпекою, ніж:

  • Г2, В2, Д2, Т2 — для приміщень, у яких можливе перебування до 1500 осіб;
  • Г1, В1, Д1, Т2 — для приміщень, у яких можливе перебування 1500 та більше осіб.

Маркування вогнегасників Ознайомтеся з Порядком організації експлуатації та обслуговування наявних засобів протипожежного захисту

Новими Правилами введено уточнення щодо килимів, килимових доріжок й іншого покриття підлоги у приміщеннях.

Так, килими, килимові доріжки й інше покриття підлоги у приміщеннях з одночасним перебуванням 50 та більше осіб (раніше — з масовим перебуванням людей), відтепер також у коридорах та на сходових клітках мають кріпитися до підлоги і бути помірно небезпечними щодо токсичності продуктів горіння, мати помірну димоутворювальну здатність згідно з ГОСТ 12.1.044-89 «ССБТ. Пожаровзрывоопасность веществ и материалов. Номенклатура показателей и методы их определения» та відповідати групам поширення полум’я РП1, РП2 згідно з ДСТУ Б В.2.7-70-98 «Будівельні матеріали. Метод випробування на розповсюдження полум’я» (пункт 2.28 розділу III Правил).

Нові Правила передбачають призначення посадової особи, відповідальної за утримання вогнезахисного покриву (пункт 2.7 розділу III Правил). Так, упродовж строку експлуатації вогнезахисного покриву (просочення) необхідно здійснювати заходи щодо підтримання його у відповідному технічному стані. З цією метою керівник господарчого органу підприємства, що експлуатує об’єкт, на якому виконано вогнезахисне обробляння, наказом призначає посадову особу, відповідальну за утримання вогнезахисного покриву. Ця особа здійснює нагляд за технічним станом вогнезахисного покриву (просочення) у порядку, визначеному регламентом робіт з вогнезахисту.

Відповідно до нових Правил проводити роботи з вогнезахисного оброблення можуть суб’єкти господарювання, які мають відповідну ліцензію на такий вид робіт (пункт 2.6 розділу III Правил).

Новими Правилами чітко обумовлено питання куріння на території підприємств. Так, керівник об’єкта та/або підприємства своїм розпорядчим документом визначає спеціальні місця для куріння, які необхідно позначити відповідним знаком або написом, і місця, де встановлюють урну або попільницю з негорючих матеріалів. Куріння за межами спеціально відведених місць забороняється (пункт 1.19 розділу III Правил).

Маркування вогнегасників Дізнайтеся, яким має бути порядок дій у разі виникнення пожежі

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді