Правила пожежної безпеки в Україні: коментар експерта

У квітні 2015 року набрали чинності нові Правила пожежної безпеки в Україні. Експерти коментують зручність практичного застосування нових Правил у роботі керівників підприємств, фахівців із питань пожежної безпеки, відповідальних за протипожежний стан на підприємстві

Аналізуючи Правила пожежної безпеки в Україні, затверджені наказом МВС від 31.12.2014 № 1417 (далі — Правила), можна констатувати, що тепер, аби зрозуміти окремі вимоги Правил, необхідно ознайомитися із десятком інших нормативних документів — Правил, ДСТУ, СНиП тощо. У попередніх Правилах вимоги було наведено досить детально, цього було досить, щоб організувати належний стан пожежної безпеки на підприємстві.

Наприклад, вимоги до систем протипожежного захисту вмістилися у нових Правилах у шести пунктах. Ознайомившись із цими пунктами, одразу виникають запитання: як обладнують ці системи? як потім їх обслуговують? якими взагалі вони є? У нових Правилах зазначено:

  • будинки, приміщення та споруди обладнують системами протипожежного захисту відповідно до ДБН В.2.5-56:2010 «Інженерне обладнання будинків і споруд. Системи протипожежного захисту» (пп. 1.2 розділу V Правил);
  • монтаж, введення в експлуатацію та технічне обслуговування систем протипожежного захисту проводять відповідно до ДБН В.2.5-56:2010 (пп. 1.4 розділу V Правил).

Тому, щоб отримати відповіді на поставлені запитання, необхідно докладно вивчити ДБН В.2.5-56:2010.

Інший приклад. Для того, щоб отримати відповідь на запитання щодо забезпечення пожежної безпеки електроустановок, необхідно вивчити такі нормативні документи, на які є посилання у пункті 1 розділу 4 нових Правил: Правила улаштування електроустановок (ПУЕ), Правила технічної експлуатації електроустановок споживачів (ПТЕЕС), Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів (ПБЕЕС).

Маркування вогнегасників Дізнайтеся, яким має бути порядок дій у разі виникнення пожежі

Отже, під час практичного застосування нових Правил у роботі керівникам підприємств, фахівцям з питань пожежної безпеки, відповідальним за протипожежний стан на підприємстві та іншим працівникам необхідно вивчити досить велику нормативно-правову базу.

Олександр ПІЛЬКЕВИЧ,

експерт з питань пожежної безпеки та охорони праці, адвокат

Світлана ПІЛЬКЕВИЧ,

страховий експерт з охорони праці Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Києві

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді