Виправлення причини непрацездатності у лікарняному листку

За результатами розслідування нещасного випадку було оформлено акт за формою Н-5 (травму не пов’язано з виробництвом). Зі слів потерпілого, який перебував на лікуванні, у листку непрацездатності було зазначено причину непрацездатності — нещасний випадок на виробництві та його наслідки. Але на момент видачі цього листка розслідування ще тривало. Фонд страхування від нещасних випадків відмовляється оплачувати лікарняний, оскільки відсутній акт за формою Н-1, Фонд з тимчасової втрати працездатності також не оплачує, оскільки у листку зазначено травму як виробничу. Чи можливо вирішити це питання — читайте у статті.

Під час визначення у листку непрацездатності причини непрацездатності керуються вимогами Положення про експертизу тимчасової непрацездатності, затвердженого наказом МОЗ України від 09.04.2008 № 189 (далі — Положення). Так, у пп. 5.1.6 цього Положення зазначено, що у разі звернення хворого з приводу нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві без направлення підприємства у медичній карті амбулаторного (стаціонарного) хворого лікар:

Зазначеним вище Положенням не передбачено, що зміна причини тимчасової непрацездатності входить до обов’язків лікаря (лікарсько-консультативної комісії).

Що варто знати про листки непрацездатності: відповіді на 10 запитань Яких заходів вживати, щоб працівники менше хворіли, читайте у статті Профілактика професійних захворювань та реабілітація хворих на них осіб

Нагадаємо, згідно з п. 9 Порядку № 1232 лікувально-профілактичний заклад повинен передати протягом доби з використанням засобів зв’язку та на паперовому носії екстрене повідомлення про звернення потерпілого від нещасного випадку з посиланням на нещасний випадок на виробництві за встановленою формою:

Відповідно до п. 3.3 Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої наказом МОЗ України, Мінпраці України, ФСС ТВП, ФСС НВВ від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406, у графі «Причина непрацездатності:» слід обов’язково підкреслити відповідну причину увільнення від роботи. Пункти 2 (захворювання професійне та його наслідки), 4 (нещасний випадок на виробництві та його наслідки) виправленню не підлягають.

СкачатиПовідомлення про професійне захворювання (отруєння) форма П-3))

Згідно з п. 4.6 цієї Інструкції у разі тимчасової непрацездатності («захворювання професійне та його наслідки — 2» або «нещасний випадок на виробництві та його наслідки — 4») слід указати дату встановлення професійного захворювання або нещасного випадку на виробництві.

Отже, лікар вносить у листок непрацездатності причину непрацездатності зі слів хворого, яка у подальшому не може бути змінена.

СкачатиАкт розслідування причин виникнення хронічного професійного захворювання (форма П-4)

Відповідно до ст. 50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 № 2240-III (далі — Закон № 2240) на підприємстві має бути створена комісія із соціального страхування, яка працює відповідно до Положення про комісію (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації, затвердженого постановою правління ФСС ТВП від 23.06.2008 № 25 (далі — Положення про комісію).

Пп. 3.1.1 цього Положення передбачено, що комісія із соціального страхування приймає рішення про призначення або відмову в призначенні матеріального забезпечення (допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), вагітності та пологах, на поховання) і передає його роботодавцю для проведення виплат, здійснення розрахунків тощо. Комісія також приймає рішення про припинення виплати матеріального забезпечення (повністю або частково) та перевіряє правильність видачі та заповнення документів, які є підставою для надання матеріального забезпечення та соціальних послуг.

Отже, комісія має право розглянути матеріали розслідування нещасного випадку, акти розслідування та прийняти рішення щодо призначення або не призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності у конкретному випадку.

СкачатиАкт про нещасний випадок невиробничого характеру

Однак підставою для призначення такого виду матеріального забезпечення як допомога по тимчасовій непрацездатності (відповідно до Закону № 2240) є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Отже, можна дійти висновку, що на сьогодні у нормативних актах це питання чітко не визначено. Водночас комісія із соціального страхування відповідно до п. 2.1 Положення про комісію має право отримувати від органів ФСС ТВП безкоштовні консультації з питань застосування законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, звертатися за необхідності до робочих органів відділень ФСС ТВП щодо перевірки правильності видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам підприємства.

Тому для вирішення питання запитувача комісії із соціального страхування підприємства доцільно звернутись до ФСС ТВП для отримання консультації саме з ситуації, що сталася на конкретному підприємстві з конкретним працівником.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді