Роботу за цивільно-правовим договором зроблять невигідною

Розроблено законопроект про внесення змін до механізму нарахування ЄСВ. Якщо ці зміни набудуть чинності, то робота за ЦПД стане невигідною через підвищенний розмір ЄСВ.

На сьогодні на винагороду за цивільно-правовим договором і зарплату ЄСВ нараховується за однією ставкою – 22%. Проте, ті, хто виконує роботу за ЦПД, не мають трудових гарантій згідно з КЗпП. Тож роботодавці часто вдаються саме до укладання ЦПД із працівниками.

Проте Мінсоцполітики хоче виправити цю ситуацію і зробити роботу за ЦПД більш невигідною. Йдеться про ініціативи, закладені в законопроекті про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо справедливого механізму нарахування ЄСВ.

ЄСВ нараховуватимуть по-новому? Корисно знати: чи може спеціальне навчання проводити сторонній фахівець за цивільно-правовим договором?

Зокрема, одна із норм законопроекту пропонує аби сума ЄСВ становила не менше, ніж подвійний розмір мінімального страхового внеску на місяць за кожну таку застраховану особу. Така зміна стосуватиметься підприємств (установ, організацій) та ФОП, які використовують працю фізичних осіб на умовах строкового трудового договору (контракту) та цивільно-правових договорів.

Виняток пропонують зробити лише для строкового трудового договору, укладеного для заміщення працівника, за яким відповідно до законодавства зберігається місце роботи, а також цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою-підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності відповідно до відомостей з ЄДР.

Однак ті платники, які з дня набрання чинності вказаним законопроектом збільшать базу нарахування ЄСВ в звітному місяці порівняно з базою нарахування ЄСВ платника за попередній місяць, матимуть право на списання сум фінансових санкцій (пені та штрафів) на суму підвищення ЄСВ, а також право на розстрочення сум недоїмки за умови подання протягом року відповідних заяв до органу доходів і зборів.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36590

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10103

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31746

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162927

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді