Працевлаштування без порушень: що потрібно знати роботодавцям

Як правильно почати трудові відносини з працівником, кому про це потрібно повідомити, на яких засадах будувати свої взаємини у майбутньому, аби уникнути штрафів, – дізнайтеся зі статті.

Кодекс законів про працю України зобов’язує роботодавця укладати договір про працевлаштування. Крім того, роботодавець має повідомити про оформлення нового працівника місцеві органи Державної фіскальної служби (постанова Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу від 17 червня 2015 року № 413). Для цього укладається окремий документ, подати який можна одним із таких способів:

  • за допомогою засобів електронного зв’язку з використанням цифрового підпису відповідальних осіб;

  • на паперових носіях, додавши до них електрону копію;

  • на паперових носіях у випадках, коли йдеться про працевлаштування не більше п’яти осіб.

СКАЧАТИ БЛАНК ПОВІДОМЛЕННЯ

Чи звільняє від штрафу негайне усунення виявленого порушення? Читайте також: Як правильно повідомити Державній фіскальній службі про прийняття працівника на роботу?

Порушення трудового законодавства тягнуть за собою покарання у вигляді штрафів, розмір яких залежить від виду порушення, вчиненого роботодавцем. Зокрема, штраф у 30 мінімальних зарплат стягується, якщо:

  • працівника прийнято на роботу без укладання трудового договору;

  • працівника оформлено на неповний робочий час, коли фактично він працює повний день;

  • заробітна плата виплачується без нарахування та сплати єдиного внеску.

Зверніть увагу!

З 1 счіня 2018 року мінімальна зарплата становитиме 3723 гривні!

10 мінімальних зарплат роботодавець має сплатити у разі недотримання:

  • мінімальних державних гарантій в оплаті праці (робота вночі, у вихідні та святкові дні);

  • встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які виконують обов’язки, передбачені законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Чи звільняє від штрафу негайне усунення виявленого порушення? Читайте також: Які помилки представників Держпраці під час інспекції вам на руку

Штраф у розмірі трьох мінімальних зарплат встановлено за:

  • порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам або виплату її у неповному розмірі;

  • недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні.

Найбільший штраф у стократному розмірі мінімальної заробітної плати передбачений за недопуск державного інспектора до перевірки, якщо вона проводиться для виявлення неоформлених працівників, або ж за виплату зарплат без відрахувань до Держказни.

За порушення інших вимог трудового законодавства, крім передбачених вище, сплачується штраф у розмірі одної мінімальної зарплати.

Чи звільняє від штрафу негайне усунення виявленого порушення? Читайте також: Колективний договір: охорона праці та інші питання

Увага! Штраф за будь-які порушення призначається з урахуванням мінімальної заробітної плати встановленої законом на момент виявлення порушення.

Також потрібно враховувати, що штрафи сплачуються за кожного працівника окремо. Наприклад, якщо роботодавець має п’ять робітників на своєму підприємстві і тривалий час не видає їм зарплату, він зобов’язаний сплатити передбачений за це правопорушення штраф у п’ятикратному розмірі.

Детальніше про штрафи читайте в статті Скільки «коштуватиме» нелегальний робітник: таблиця штрафів та кримінальної відповідальності

Пам’ятайте, що сплата штрафу не звільняє від усунення порушень законодавства про працю.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді