Затверджено нові Правила пожежної безпеки для архівних установ України

Наказом Міністерства юстиції України від 27 листопада 2017 року № 3790/5 затверджено нові вимоги до пожежної безпеки в архівних установах. Чинності цей наказ набирає з дня його офіційного опублікування.

Водночас втрачає чинність наказ Державного комітету архівів України від 8 травня 2003 року № 68 «Про затвердження Правил пожежної безпеки для державних архівних установ України», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 9 липня 2003 року за № 569/5890.

У Загальних положеннях нових Правил вказано, що вони спрямовані на:

  • забезпечення організаційних, технічних та інших заходів запобігання пожежам;
  • зниження матеріальних збитків та негативних наслідків у разі, якщо пожежі уникнути не вдасться;
  • забезпечення безпеки людей;
  • захист майна та документів Національного архівного фонду.

Вимоги, передбачені цими Правилами, стосуються експлуатації як наявних будівель архівних установ, так і тих, що будуються, реконструюються або переобладнуються. На ці установи також поширюється дія Правил пожежної безпеки в Україні, які також були порівняно недавно змінені та доповнені. Детальніше про них – у статті Господарські будівлі на прицілі у нових правил пожежної безпеки.

Працівники архівів мають знати та виконувати загальні правила пожежної безпеки, а також дотримуватися протипожежного режиму, який діє в установі. Незалежно від посади та обов’язків вони повинні бути поінформовані, як діяти у разі виникнення пожежі та як їй запобігти.

Нагляд за дотриманням установлених правил пожежної безпеки та охорони праці, здійснює Державна служба України з надзвичайних ситуацій, яку наділено повноваженнями притягувати винних осіб до відповідальності.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді