Як нелегальний працівник може притягнути роботодавця до відповідальності

Якщо роботодавець не оформляє працівника згідно з трудовим законодавством, останній може звернутися в суд для захисту своїх прав. Для встановлення факту виконання роботи без оформлення трудових відносин суд бере до уваги не тільки письмові докази. Про те, що саме враховується при розгляді таких справ і яка відповідальність передбачена для роботодавців у разі програшу, – дізнайтеся зі статті.

Згідно з п. 6 ч. 1 ст. 232 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) трудові спори вирішують районні, районні у місті, міські чи міськрайонні суди. Передусім працівник подає заяву про встановлення факту перебування у трудових відносинах та визначення терміну виконання ним роботи без укладення трудового договору.

Чи звільняє від штрафу негайне усунення виявленого порушення? Читайте також: Адміністративна та кримінальна відповідальність фахівця з охорони праці: судова практика

Суд, розглядаючи справу, може враховувати як докази:

  • пояснення сторін, третіх осіб, їхніх представників, допитаних як свідків;
  • показання свідків;
  • речові докази (наприклад, перепустка на підприємство).

Особливо важливу роль в таких справах відіграють письмові докази. Ними можуть бути документи, в яких зазначене прізвище особи, права якої порушено, розписки про отримання зарплати тощо.

Чи звільняє від штрафу негайне усунення виявленого порушення? Читайте також:  Колективний договір: охорона праці та інші питання

У ч. 6 ст. 235 КЗпП України визначено, як мають бути оформлені трудові відносини з працівником, який виконував роботу без укладення трудового договору або працював повний робочий день на умовах неповного робочого часу. Якщо орган, котрий розглядає трудовий спір, ухвалює рішення про оформлення такого працівника, він одночасно зобов’язує роботодавця виплатити йому зарплату в розмірі не нижче середньої заробітної плати за відповідним видом економічної діяльності у регіоні у відповідному періоді. Ця сума встановлюється без урахування фактично виплаченої заробітної плати.

Також відповідно до законодавства сплачуються податок на доходи фізичних осіб та єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за встановлений період роботи.

Важливо!

Згідно зі ст. 238 КЗпП України орган, який розглядає трудові спори у питаннях про грошові вимоги, має право ухвалити рішення про виплату працівнику належних сум без обмеження будь-яким строком.

Якщо працівник доведе, що він перебував у трудових відносинах без належного оформлення, територіальний орган Держпраці на підставі рішення суду притягує роботодавця до відповідальності. За таке порушення передбачений штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент його виявлення.

Роботодавець сплачує штраф окремо за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Детальніше про штрафи читайте в статті Скільки «коштуватиме» нелегальний робітник: таблиця штрафів та кримінальної відповідальності

За інформацією Управління Держпраці у Черкаській області

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді