Як запобігти негативному впливу інфразвуку

Особливості інфразвукових коливань (значна проникність, невідчутність для людського вуха тощо) ускладнюють боротьбу з ними. Класичні засоби, такі як звукопоглинання, звукоізоляція або віддалення від джерела, що використовують для зниження шуму, малоефективні.

Протипоказання для роботи з інфразвуком

Коли визначаєте, чи може особа працювати під постійним впливом ультразвуку, пам’ятайте про протипоказання. Додатковими до загальних медичних протипоказань для роботи за впливу інфразвуку є:

  • стійке зниження слуху, навіть на одне вухо, будь-якої етіології;
  • отосклероз та інші хронічні захворювання слухового апарата з несприятливим прогнозом;
  • порушення функції вестибулярного апарата будь-якої етіології, у тому числі хвороба Меньєра;
  • гіпертонічна хвороба на будь-якій стадії.

Як запобігти негативному впливу інфразвуку Читайте також: Щодо проведення профілактичних медичних оглядів

Аби запобігти несприятливим функціональним станам при напруженій праці і впливі інтенсивного інфразвуку, у побутових приміщеннях обладнайте кімнати психологічного розвантаження.

У виробничих умовах, де вплив інфразвуку інтенсивний, важливо раціонально організувати режим праці та відпочинку. Працівники що дві години роботи мають робити перерву тривалістю 20 хвилин із відпочинком в ізольованому від впливу шуму та інфразвуку приміщенні.

Пам’ятайте про засоби індивідуального захисту (ЗІЗ). Упродовж багатьох років науковці намагаються розробити ЗІЗ для захисту від інфразвуку. На сьогодні створили лише спеціальні пояси, які дають змогу знизити інтенсивність вібрації органів черевної порожнини і грудної клітки при впливі найнебезпечнішого інфразвуку частотою 4-8 Гц. Однак звукопоглинання та звукоізоляція цих поясів незначні. Вони дають змогу зрушити резонанс коливань у той бік, де щоб виник негативний ефект, необхідна більша звукова енергія.

Для захисту від інфразвуку знижують його рівень у джерелі утворення, впроваджують планувальні рішення, вживають організаційних заходів.

Удосконалюйте машини та агрегати, що генерують інфразвук

Щоб убезпечити працівників від згубної дії ультразвуку, підвищують швидкохідність обертання рухомих частин машин, що забезпечує перехід максимуму випромінювань у ділянку звукових частот. Також усувають низькочастотні вібрації та підвищують жорсткість конструкцій великих розмірів. Такі заходи зменшують інтенсивність інфразвуку, що виходить із джерела, та усувають причини, що призводять до низькочастотних коливань.

Зміст цих робіт полягає у тому, щоб забезпечувати і зберігати точне центрування та балансування великих елементів, що обертаються, на етапі проектування, в процесі виготовлення та експлуатації обладнання. У випадках, коли частота обертання цих елементів збігається з резонансною частотою будівель і конструкцій, проводять «перебудову» режиму роботи зі зміною їх частотних характеристик.

При роботі технологічного обладнання надавайте перевагу малогабаритним машинам великої жорсткості, оскільки конструкції великої площі і малої жорсткості створюють умови для генерування інфразвуку.

Як запобігти негативному впливу інфразвуку Читайте також: Чи можна замінити протишумові навушники берушами

Для боротьби з інфразвуком у джерелі його виникнення слід змінювати режим роботи технологічного обладнання — збільшувати його швидкість, щоб основна частота силових імпульсів була поза межами інфразвукового діапазону. Також потрібно знижувати інтенсивність аеродинамічних процесів: обмежувати швидкість руху транспорту, знижувати швидкість витікання рідин (авіаційні і реактивні двигуни, двигуни внутрішнього згоряння, системи викиду пари теплових електростанцій тощо).

Важливо!

Класичні засоби, такі як звукопоглинання, звукоізоляція або віддалення від джерела, що використовують для зниження шуму, малоефективні у боротьбі з інфразвуком.

Для кожного випадку можна знайти й інші варіанти розв’язання проблеми зі зниженням або повною ліквідацією причин інфразвуку. Якщо це можливо, ізолюйте об’єкти, що генерують інфразвук, в окремих приміщеннях.

Спеціальні пристрої, які поглинають інфразвук, є в системі компресорної станції та у системах вихлопу двигунів внутрішнього згорання. Вони дають змогу знизити рівень інфразвуку на 10 дБ.

Обмежте або усуньте вплив інфразвукових коливань

Щоб обмежити вплив інфразвукових коливань, застосовують пристрої, що поглинають інфразвук, та засоби індивідуального захисту.

Конструктивні рішення щодо звукопоглинальних панелей, кожухів для ділянки низьких частот також сприятимуть зменшенню негативного впливу інфразвуку. На шляху розповсюдження інфразвуку застосовують глушники інтерференційного типу, переважно за наявності дискретних складових у спектрі інфразвуку.

Для захисту органів слуху від впливу інфразвуку з рівнями, що перевищують нормативні, застосовують засоби індивідуального захисту. Підбирають такі засоби з урахуванням спектральних характеристик. Аби підвищити ступінь захисту, використовують одночасно декілька типів засобів індивідуального захисту (наприклад навушники і вкладиші, спеціальні пояси, що зменшують коливання внутрішніх органів тощо).

Як запобігти негативному впливу інфразвуку Охорона праці і температурний режим у медичному закладі

Використовуйте кабіни спостереження з дистанційним управлінням. Для захисту оператора за пультом управління створюють спеціальні ізольовані кабіни. Ефект поглинання такою кабінкою інфразвуку з частотами 5-23 Гц становить 50 дБ. Це майже повністю виключає шкідливий вплив чинника на людину, яка працює у кабіні на виробництві.

Застосовуйте глушники інфразвуку з механічним перетворенням частоти хвилі. Для поглинання інфразвуку використовуйте резонансні пристрої, які монтують на стелі, та спеціальні панелі, що кріплять на стіни. Коефіцієнт поглинання звуку за їх використання може становити 0,68.

Встановіть мікрофон, який сприймає інфразвук, біля джерела низькочастотних коливань. Сигнал обробляють і вторинними генераторами інфразвуку (гучномовцями) передають звуки тієї ж частоти, але у протифазі основному випромінюванню. Так вдається знизити рівень інфразвуку на 10 дБ і більше.

Ведіть до технологічних ланцюгів демпфувальні пристрої малих лінійних розмірів. Такі пристрої перерозподіляють спектральний склад коливань у ділянці більш високих частот.

Про те, як впливає інфразвук на організм людини та які рівні допустимі на робочих місцях, дізнайтеся зі статті Як організувати заходи з профілактики хвороб, спричинених дією інфразвуку на виробництві



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді