Депутати підтримали зменшення трудових штрафів для малого бізнесу

У Комітеті ВР обговорили питання невідповідності штрафних санкцій рівню реальних доходів представників малого та середнього бізнесу і підтримали ініціативу щодо звернення до Голови ВР, Уряду та Мінсоцполітики для вирішення цього питання.

Представники малого і середнього бізнесу під час зустрічі з депутатами у Комітеті ВР з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення поскаржилися на невідповідність штрафних санкцій рівню їх реальних доходів.

Крім того, учасники зустрічі порушили питання про відсутність на рівні закону положень, що закріплюють поняття «інспекційного відвідування», яке міститься у постанові КМУ «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України» від 26.04.2017 р. № 295.

За результатами заходу учасники підтримали Резолюцію робочої зустрічі, якою рекомендували народним депутатам України звернутися:

1) до Голови ВРУ щодо необхідності термінового розгляду та прийняття законопроектів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання адміністративної відповідальності за порушення трудового законодавства» (№ 5711) та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб’єктів господарювання заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення» (№ 6489);

Зменшення трудових штрафів та скорочення кадрових документів для малого бізнесуБез паніки! Що робити, якщо кримінальне покарання за порушення законодавства про охорону праці неминуче

2) до Уряду щодо приведення постанови № 295 у відповідність до Конституції України та Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності»;

3) до Мінсоцполітики з проханням розглянути питання про внесення змін до законодавчих актів щодо визначення термінів «недопущення до перевірки» та «створення перешкод у проведенні перевірки», а також зменшення переліку кадрових документів, які повинні вести роботодавці малого і середнього бізнесу.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Температурний скринінг працівників: як запровадити

Проведення температурного скринінгу працівників — обов’язкова процедура профілактичних заходів. Як організувати температурний скринінг на підприємстві, хто має контролювати його та як скласти наказ про запровадження температурного скринінгу — відповідає експерт.
36590

Як безпечно експлуатувати генератори електричної енергії

Масове використання генераторів стало новою українською реальністю. У статті розповідаємо про переваги різних видів генераторів, як організувати їх безпечну роботу й подбати про пожежну безпеку та які вимоги до обслуговувального персоналу
10103

Охорона праці жінок в Україні

Якими нормами законодавства урегульована охорона праці жінок на підприємстві у мирний та воєнний час? Що потрібно знати про особливості роботи жінок з вантажами, роботу жінок у нічний час, про нюанси працевлаштування та звільнення жінок? Детально про трудові права жінок — у статті.
31746

Інструктажі з пожежної безпеки: види, порядок проведення

Інструктажі з питань пожежної безпеки — один із найбільш ефективних заходів забезпечення пожежної безпеки на підприємстві. Зі статті ви дізнаєтеся про види протипожежних інструктажів, періодичність проведення інструктажів з пожежної безпеки та перевірку набутих знань.
162927

Правила безпеки праці під час виконання робіт у колійному господарстві

У зв'язку з тим, що робота працівників колійного господарства пов'язана з рухом поїздів і маневровою роботою, вона вимагає ретельного виконання правил і технологічних процесів кожного виду робіт.
52

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді